Zelf een computer bouwen? Dat kan!

Rudy's Krabbels | Knipsel

Een computer bouwen is niet zo moeilijk (meer). De afgelopen jaren heb ik diverse servers geassembleerd voor mijn hosting- en webdesign bedrijf (www.brinkman.it).

Rudy's Krabbels | linuxbox smallVoor mijn studio heb ik vorig jaar een kleine, Mini-ITX geabseerde, PC gemaakt. Op de studio-computer, die, net als de servers, heel energiezuinig is en ook vooral heel stil (een must in een studio-omgeving!) doordat er geen ventilatoren in zitten heb ik Linux geïnstalleerd. Om precies te zijn KXStudio.

In eerste instantie had ik Ubuntu Studio daar op geïnstalleerd maar om de een of andere reden liep dat niet soepel op die machine. Misschien omdat er gewoon te veel “bloatware” bij zat of omdat de CPU er niet geschikt voor was (KXStudio is een iets oudere distributie, beide zijn wel op Debian gebaseerd).

Aangezien die computer alléén maar voor audio opnemen en bewerken wordt gebruikt heb ik toen besloten te gaan voor KXStudio, een gespecialiseerde audio-bewerking uitgave van Linux. Inmiddels zijn er al een paar albums mee opgenomen en het bevalt mij uitstekend!

GEEN WINDOWS MEER

De reden om een nieuwe desktop computer te willen hebben is tweeërlei; ten eerste begint de (oude) desktop PC na zo’n 8 jaar trouwe dienst het wat af te laten weten. De netwerkkaart is recent vervangen: omdat de ethernetverbinding op het moederbord dienst weigerde heb ik er een losse PCI kaart (die nog in de kast lag) in geprikt. Maar steeds vaker valt mij ook op dat het systeem wel erg traag is af en toe. Dat heeft natuurlijk mede te maken met het feit dat de computer onder Windows7 draait en Windows “vervuild” in de loop der jaren. Een herinstallatie had ik geen zin in. En “upgraden” naar Windows10 al evenmin! Nog afgezien van het feit dat de huidige desktop daar niet echt heel geschikt voor is wil ik niet over naar Windows10.

Een nieuwe PC bouwen dus, en tja, .. wat doe je dan qua OS? Microsoft heeft de support voor Windows7 geminimaliseerd (sinds 2015 geen mainstream support meer) en vanaf 2020 helemaal geen support meer. Dat is dus de tweede reden een nieuwe PC te maken: geen Windows meer. Een PC in de winkel kopen kan natuurlijk, maar dan krijg je Windows10 “pre-installed” en zelfs als je dat er af haalt, heb je er tóch voor betaald. Zelf bouwen is dan een goede oplossing.

Gezien mijn jarenlange, zeer positieve, ervaringen met Linux als Operating System op mijn webservers en nu ook op m’n studio computer heb ik dus besloten over te gaan op Linux. Vooralsnog de Ubuntu Studio distributie. Vooral bedoeld voor mensen die foto, video en muziek bewerken. Maar daarnaast wordt Libre Office meegeleverd alsmede een heleboel andere nuttige kantoor-software. Uiteraard kan je er ook mee op internet en, niet onbelangrijk, heel véilig mee op internet. Want Linux is véél minder gevoelig voor malware en virussen dan Windows of Apple’s Mac OSX (vergeet de mythe over de veiligheid van Mac OSX maar, het is net zo onveilig als Windows).

HARDWARE

In de voorraadkast had ik nog een compleet, nieuw in doos, moederbord met CPU en 16GB RAM kant en klaar liggen (spare moederbord). Aangezien het model server (2 servers indertijd) waar die voor op reserve lag niet meer live is was deze dus beschikbaar. Daarnaast had ik nog een grote harde schijf liggen die ook niet meer nodig was. Nieuw bijgekocht zijn een Chieftec systeemkast met voeding en een SSD-schijf. Ubuntu is gratis te downloaden. Dus alles bij elkaar een vrij minimale investering voor een mooie, snelle, nieuwe computer.

SPECIFICATIES

  • Case: Chieftec
  • Mainboard: Intel DH55TC
  • CPU: Intel i3-550 3.2ghz (2core/4thread)
  • Memory: 4x4GB RAM (16GB) Kingston
  • Disk #1: ADATA SSD 256GB
  • Disk #2: Seagate Constellation 1TB
  • OS: Ubuntu Studio 16.04.3 LTS

Vooral door het grote RAM geheugen, de SSD schijf en Ubuntu is deze computer een ware snelheidsduivel. Een paar jaar geleden zou je voor dergelijke specificaties een flink bedrag hebben neergeteld. Deze moederborden en CPU’s waren behoorlijk pittig geprijsd! De i3 met 2 core’s en 4 threads laat Linux en andere OS’ses denken dat er een quad core CPU in zit. Logisch, dat zijn 2 fysieke cores opgedeeld in 4 virtuele.

Voor mijn werkzaamheden (Webdesign e.d.) is dit een meer dan voldoende configuratie.

VIDEO

In de onderstaande video zie je hoe ik de computer in elkaar heb gezet en daarna Ubuntu Studio installeer. Het bouwen van de computer plus installatie van Ubuntu duurde alles bij elkaar nog geen twee uur.

Na het bouwen had ik nog een klein probleempje: hij startte niet op. De fan sloeg aan en daarna direct weer af. Maar geen nood, filmpje in de familiegroep op WhatsApp en broer Jan-Melle kwam met de oplossing: “Je bent de stekker voor de CPU voeding vergeten aan te sluiten” 🙂

De laatste Windows-computer die ik nu nog heb is mijn laptopje, met Windows 8.1. De dag dat die vervangen moet gaan worden ligt nog in de, hopelijk, verre toekomst. Maar mocht dat nodig zijn, dan komt er denk ik een ChromeOS notebook die ik ga voorzien van Linux.

 

Delen op: