Zelf een gitaar bouwen (4)

Op diverse websites had ik gelezen dat de gitaar een ‘brom’ had na assemblage. Ik vermoed omdat mensen vergeten de aarde-draad goed te monteren en/of andere bedrading fout hebben zitten. Daarom eerst een proef-assemblage om te kijken of alles goed zit en de gitaar even op m’n versterker aansluiten.
Om 9 uur gisteravond was de lak min-of-meer hard genoeg om een eerste ‘proef-assemblage’ te doen. Kijken of alle onderdelen er zijn en of alles werkt.. De bedoeling is om de gitaar in een later stadium weer uit elkaar te halen en opnieuw te lakken want de laklaag is niet zo mooi als ik wil en als zou kunnen (mijn fout). Dan moet ik echter eerst wel een aantal weken verder zijn voordat ik ‘m weer ga schuren en polijsten.

Om de slagplaat goed er op te krijgen ook vast de hals er even losjes ‘ingedrukt’.

 

Telecaster, afmonteren

De eerste pickup zit er al in…De gele draad zou zwart moeten zijn!
De kleur is wel behóórlijk mooi geworden!

Aantal dingen (slordigheden) vielen op:

  • één van de solderingen is matig, die ga ik nog even overnieuw vastzetten;
  • de kleuren van de bedrading kloppen niet (!), een volgens de instructie witte- en zwarte draad zijn wit en geel. Maar dat moet je dus even in de gaten houden bij het aansluiten op de toonregelaar/pickup switch;
  • de aardedraad is wel érg kort en kan niet helemaal door de kast heen (onder de brug zou volgens de handleiding er ergens een gaatje geboord moeten zijn maar die is er niet. Dus onder de brug zelf door laten lopen en dan vervolgens door de body heen naar de volume-/toonregelaar). Op zich geen probleem. Maar die ga ik wel vervangen voor een langere draad.

Telecaster, bedrading aansluiten

De bedrading aansluiten! De gele “sokjes” moet je vast smelten, maar dat doe ik pas als ik zeker weet dat ik alles goed heb aangesloten!

Er zijn vijf draden aan te sluiten.. erg moeilijk is het niet, even in gedachten houden dat “die éne gele draad op zwart moet”.

Telecaster, alles er in!

Alle bedrading netjes weggewerkt en alles goed vastgeschroefd.

Tijd voor een kleine test: de kabel aansluiten en in de versterker inpluggen. Volume en gain vol open gedraaid. Ik hoor het zachte zoemen van de buizenversterker, géén brom. Alles is goed aangesloten! Wat wel opvalt is dat de jack-plug wel érg ruim is, de kabel valt er bijna uit. Dus ook die moet nog weer even open en voorzicht bijgebogen worden..

De volgende fase is dus -na de nog te doene kleine aanpassingen- de hals monteren, snaren er op en spelen? Ik kan bijna niet wachten hoe dat klinkt. Maar er moet ook weer gewerkt worden, dus … éérst naar kantoor!

Delen op: