Zelf een gitaar bouwen (5)

Fitna of niet, de Saga-saga moet wel doorgang vinden natuurlijk..

Eergisteravond heb ik de gitaar afgebouwd. Als eerste de hals gemonteerd. Daarna de snaren er op. De hals zat niet helemaal goed. En gisteravond dus alles weer afgemonteerd en opnieuw gedaan. Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf..!

Telecaster, afmonteren

Telecaster, afmonteren

De eerste poging .. de hals zit er niet helemaal goed op. De 2e poging.. (onder). Toen ik zeker wist dat het nu goed ging lukken, de hals aan de body verlijmd en daarna pas opnieuw geschroefd (Pattex houtlijm, ongelofelijk sterk en sneldrogend).

Telecaster, afmonteren

De snaren zitten er op. Nog even een laatste plaatje van het eindresultaat:

 

Telecaster, afgebouwd

(klik voor een grotere afbeelding).

Nu rustig de gitaar ‘uit laten harden’ en gebruiken, zodat de snaren niet meer steeds ontstemmen (dat heb je bij nieuwe snaren nu eenmaal).

Overigens lijkt het er op dat de hals licht krom is (halve millimeter afwijking, ongeveer, een beetje hol). Waarschijnlijk m’n eigen schuld doordat ik bij de eerste poging de hals er op te zetten heb geknoeid met de afstelling. Nu kun je dat bijstellen —en dat heb ik dus uiteraard nog een keer heel voorzichtig geprobeerd— maar als je dat niet goed doet, verpruts je de zaak dusdanig dat de schade onherstelbaar is. En dan kan je een nieuwe hals gaan kopen… Eerst maar eens meer informatie over inwinnen en/of door een specialist laten doen. Want het zou zonde zijn om het nu te verprutsen!!

De klank!
En nu het grote moment, spelen op de gitaar. Hoe is de klank? Die is uitstekend!! Onverwacht goed, zeker gezien de prijs van een dergelijke gitaar (pakket) plus de lak e.d.

Kostenplaatje
Netto kostenplaatje voor een dergelijke Telecaster:

  • Gitaar, “straatprijs” € 139,-
  • 2 bussen kleurlak, 1 bus transparant. Gekocht bij de Karwei (Nitro-cellulose) ca. € 18,- in totaal.
  • Totaalprijs, als je alles in één keer goed doet: € 157,-. Dat is een belachelijk lage prijs voor een ‘custom’ gitaar!

Ervaring van het zelf bouwen van een gitaar: onbetaalbaar!

Fase 2
Binnenkort fase 2: alles weer demonteren (!) en de lak afwerken/verbeteren alsmede een paar kleine ‘foutjes’ herstellen. Daarna zal ik ‘m tot slot nog langs een specialist brengen, denk ik, om de afstelling perfect te krijgen.

Alles bij elkaar een prachtig ‘leerproject’. En het is inderdaad waar wat veel anderen al voor mij schreven op de diverse sites in de USA.. als je er een keer één hebt gebouwd, wil je er méér bouwen! Ik zit nu al te denken of ik misschien mij zal wagen aan een Les Paul.. (die dan wél “blank” moet worden, uiteraard).

Delen op: