Home Studio 2021
Home Studio 2021

Op dit blog heb ik er al een paar keer over geschreven, maar sinds jaren ben ik bezig met muziek op te nemen, te bewerken en te mixen op mijn computer. De eerste stapjes waren nog op een computer met 2 geluidskaarten die draaide onder Windows2000. Tegenwoordig heb ik een iets andere setup.. Het is een studio aan huis, met andere woorden: een Home Studio

In de studio is in de loop der jaren al heel wat muziek opgenomen, waaronder complete CD’s voor niet alleen mij zelf maar ook voor dochter Mirjam en een EP met demo’s voor de band “Ten Years Today” (tegenwoordig The Vices) en diverse andere projecten.

Home Studio

Thuis studio Rudy Brinkman
De oude situatie, in de woonkamer

Op https://www.solidrockbluesband.com heb ik (in het Engels, in verband met mijn Engels sprekende vrienden en contacten in de muziekwereld) er veel over staan tegenwoordig. Dit is een ‘solo’ muziekproject. Maar regelmatig werk ik ook samen met anderen.

Daarnaast is er ook een Nederlandstalige website beschikbaar met vooral informatie over de studio setup zie:

http://www.zolderstudio.nl/

De studio is gehuisvest op de zolderkamer. Dat heeft zo z’n voor- en nadelen.

Voordeel is dat het altijd ‘bij de hand’ is als ik een idee heb waar ik aan wil werken. Nadeel van een home studio op zolder is natuurlijk dat je, vooral bij de opname van akoestische instrumenten en zang, moet zorgen dat andere huisgenoten daar toch enigszins rekening mee houden. En vice-versa!

De home studio bestaat voornamelijk uit zelfgebouwde hardware (computers), opname apparatuur, microfoons van onder andere Shure en MXL en een leuke verzameling instrumenten. Een volledig lijstje staat hier.

De software voor de home studio computer, de “DAW” (Digital Audio Workstation) is open source. Ik gebruik een computer die op Linux Mint draait, net als mijn laptop en kantoor-automatisering die ook met Linux werken. Op deze computer gebruik ik verder opname sofware van Ardour en Mixbus. Mixbus is een topproduct van Harrison Consoles, een echte grote naam in de studiowereld!

Onder andere Michael Jackson’s “Thriller” en “Bad”, Sade’s album Promise (“Sweetest Taboo”!), Queen (“Another One Bites the Dust” e.v.a.) en Paul Simon’s “Graceland” werden opgenomen en/of gemixt op Harrison’s apparatuur! Maar ook ABBA, Frank Zappa en andere grote namen kozen allemaal voor Harrison hardware voor hun studio’s. De jarenlange ervaring die Harrison met hardware heeft opgedaan is vertaald naar de software. En dat merk je in alles. Het is superieure audio die je met Mixbus kunt opnemen en mixen.

Meer informatie over de muziek en de home studio kun je vinden op de diverse sites die ik er voor/over heb gemaakt.

Nieuwe studioruimte

Sinds 2019 hebben we een andere woning, waardoor ik meer ruimte heb. De oude zolderstudio (foto onder) was erg klein. Voor mij voldeed het maar ik kon er maar lastig met anderen opnames maken. De nieuwe studio is nog steeds “op zolder” en biedt door de ruimte én omdat het echt een speciaal er voor ingerichte ruimte is meer mogelijkheden.

Sinds we verhuisd zijn is er meer ruimte voor de instrumenten én uiteraard ook meer gelegenheid om met andere muzikanten te werken. Doordat er meer ruimte is, heb ik ook wat extra instrumenten speelklaar staan (én aangeschaft..) zoals een keyboard en electronisch drumstel. Het drumstel is gekoppeld aan de software waardoor er een analoog geluid kan worden geproduceerd!

Studio in 2016
De Studio in 2016 – ook de apparatuur heeft de nodige upgrades  ondergaan