Waarom zien we de zon niet? Komt dat door chemtrails en geo-engineering?

Waarom zien we de zon niet (lexica.art)
Waarom zien we de zon niet (lexica.art)

Sommigen beweren op sociale media zeer beslist dat we nu al tijdenlang geen zon meer zien. Waarom zien we de zon niet? Komt dat door Chemtrails en geo-engineering? Of is de zon er wel en is men een beetje in de war?

De relatie die men legt is dat het zou worden veroorzaakt door “chemtrails” (lees hier meer daar over). Keer op keer zie je mensen op sociale media, in het bijzonder op X (Twitter) berichten plaatsen als zou er “plotseling” een dicht wolkendek ontstaan nadat er vliegtuigen voorbij zijn gekomen en er “chemtrails” in de lucht zijn te zien.

Waarom zien we de zon niet - SuperJan

Tsunami van desinformatie

Op X wordt bijna niets meer aan moderatie gedaan. Desinformatie heeft vrij spel. Mensen als ene ‘Superjan’ sturen regelmatig berichten als bovenstaand rond (benieuwd wat hij in de zomer gaat tweeten..). Zo’n bericht wordt zomaar 120.000+ keer bekeken. Dat heeft invloed. Deze flauwekul plant zich in de gedachten van mensen!

Waarom zien we de zon niet - Bart

Mensen hechten er geloof aan, gaan het ‘retweeten’ en ook dat wordt weer bekeken, er wordt op gereageerd en zo gaat de stortvloed aan desinformatie als een vloedgolf telkens maar weer over X (Twitter) en Facebook.

Zien we de zon niet?

Gelukkig zijn er nog de community-notes om énig tegenwicht te bieden aan de tsunami van desinformatie.

Het langjarig gemiddelde aantal zonuren in Nederland is 1774 uur.
In 2023 was het aantal zonuren met 1913 uur aanzienlijk hoger.
In 2022 was met 2233 zonuren het jaar met de meeste zonuren sinds de metingen.

Méér dan gemiddeld en niet minder dus, aldus het KNMI en het Compendium voor de Leefomgeving.

Screenshot Vliegtuigbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens 1997-2022
Vliegtuigbewegingen Nederlandse luchthavens 1997-2022, Compendium voor de Leefomgeving

Dat er geen enkele relatie is met vliegverkeer en de bewolking of het weer blijkt ook als je kijkt naar de Top10 van zonnige jaren.

Het jaar 2023 staat in de Top10 van meest zonnige jaren op de 6e plaats. Het jaar 2021, toen er véél minder gevlogen werd door de corona-maatregelen, komt in de Top10 niet voor! Dit gaat rechtstreeks in tegen de claim als zouden vliegtuigen met hun ‘chemtrails’ het weer beïnvloeden en er voor zorgen dat er véél meer bewolking is enzovoorts.

Reitdiepdijk, Groningen

Dit komt ook overeen met mijn eigen ervaringen. Regelmatig is het prachtig weer en ga ik er op uit met de camera. Mijn eigen waarneming zet ik dan ook regelmatig er tegenover maar het is, zo lijkt het vaak, vechten tegen de bierkaai.

Er is domweg geen sprake van minder zon en zeker geen relatie met zogenaamde ‘chemtrails’ (die bestaan ook helemaal niet namelijk). Laat staan dat er op dit moment sprake is van grootschalige geo-engineering. Iedereen die een beetje goed rondkijkt en de feiten kent of tot zich neemt kan beter weten. En toch blijven mensen deze onzin geloven en delen.

Albert Einstein zou gezegd hebben: “Two things are infinite, the universe and human stupidity, and I am not yet completely sure about the universe.”. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het steeds maar weer een waarheid als een koe blijkt te zijn.

Delen op: