Goudkoers, AEX en Bitcoin blijven maar stijgen?

Cryptocurrency Bitcoin Beleggen

De goudkoers, de AEX en de cryptomunten zoals Bitcoin blijven maar stijgen de laatste tijd. Dat is een opmerkelijke situatie. Immers, er woeden een aantal oorlogen zoals in Oekraïne en Gaza. Er is sprake van economische neergang in Duitsland, de Chinese economie kwakkelt, de staatsschuld van de Verenigde Staten is niet meer te bevatten groot en blijft maar stijgen,..

Goudkoers

goudkoers explodeert
Goudkoers, bron: https://www.goudprijs.nl/goudkoers/

De prijs van Goud stijgt vaak als het spannend wordt in de wereld: “Bij toenemende bezorgdheid over bijvoorbeeld een economische recessie, inflatie of geopolitieke spanningen, kan de vraag naar goud stijgen, wat de prijs kan opdrijven.” (Lynx).

Goud heeft een ‘intrensieke waarde’, het is gerelateerd aan de echte waarde van deze grondstof. Het is schaars en wat schaars is, is geld waard. Nemen de spanningen op de wereld toe, zie je dat veel mensen ‘in goud vluchten’ om hun geld –dat overigens niets waard isi want er is geen onderliggende waarde– veilig te stellen.

Goud en andere edelmetalen zijn geen beleggingen om ‘snel geld te maken’ maar ‘zekerstellingen’. En ook geschikt voor de belegger met de lange adem. Als je het geduld hebt een paar jaar te wachten kan dat zeer goed uitpakken.

AEX Koers

AEX Koers
AEX Koers, bron: Google

Het stijgen van de goudkoers zou er dus op duiden dat mensen minder vertrouwen hebben in geld. Laat staan in aandelen. Zeker nu de economie nog steeds onvoldoende aantrekt en zelfs in zwaar weer lijkt te zijn of komen. Toch geven de beursgoeroe’s nog steeds optimistische vooruitzichten op de diverse aandelen.

Beleggers roepen overigens al jaren dat ‘beleggen in goud niet verstandig is’. Geen idee waarom ze dat denken te kunnen stellen als je de koersontwikkeling van goud over de afgelopen jaren bekijkt. Beleggen in aandelen is veel riskanter.

Aandelen renderen normaliter beter als er veel vertrouwen is in de economie en dit vertrouwen is in mijn ogen niet echt realistisch. Zo is er in Duitsland, en onze economie is daar sterk aan verbonden, sprake van negatieve ontwikkelingen.

Duitsland “zit aan de vooravond van een recessie en heeft eerder dit jaar de groeicijfers dramatisch bijgesteld. In plaats van een groei van 1,3 procent gaan de Duitsers dit jaar uit van een kleine groei van 0,2 procent. Naar verwachting zal de economie in dit kwartaal een krimp noteren, waardoor er officieel sprake is van een recessie in Duitsland.”. (BNR). Hoewel in- en export positief zijn, is het economisch vooruitzicht negatief.

Beleggen is vaak ook een vorm van speculeren natuurlijk. Je “gokt” dat de waarde van een aandeel nu laag staat en zal gaan stijgen. Maar dit kán vreselijk mis gaan. De beurscrashes van de afgelopen 2,5 eeuw tonen dat aan.

Ik kan mij de crashes van 1987 en 2008-2009 nog goed herinneren! Vooral de laatste, de ‘bankencrisis’, heeft jarenlang nog doorgewerkt: “Diverse Nederlandse financiële instellingen, waaronder Aegon, ING, NIBC en SNS kregen financiering verstrekt door de Nederlandse overheid om te voorkomen dat deze ten onder gingen en daarmee ook andere zouden omtrekken.” (Wikipedia). Woningen bijvoorbeeld stonden soms zelfs jarenlang(!) te koop. Vergelijk dat met nu? Als je niet flink gaat overbieden en er als de kippen bij bent, gaat dat ‘droomhuis’ aan je neus voorbij,..

Koers Bitcoin

Bitcoin koers
Bitcoin koers, bron: Google

Naast de flink stijgende koersen van Goud en de aandelen zie je dat ook Bitcoin en andere cryptomunten blijven stijgen. Op dit moment staat Bitcoin zelfs hoger dan ooit(!).

Zelf heb ik ook drie jaar lang cryptocurrencies gehad, maar ik vertrouw het niet erg. Daarom investeerde ik er niet zoveel in. Per saldo heb ik dat avontuurtje met een klein negatief resultaat afgesloten. En ja, “had ik maar gewacht..” 😉 dan had ik vandaag mijn inleg kunnen verdubbelen. Maar ik was er een paar maand geleden klaar mee. En dus alles van de hand gedaan.

Er is op de cryptohandel geen enkel peil te trekken, het is speculatief. Zoals ik eerder al eens schreef, het lijkt verdacht op de Tulpenmanie. Het is met crypto toch vaak “himmelhoch jauchzend zu tode betrübt”. Als er morgen weer een crypto-broker omvalt, gesloten of opgepakt wordt wegens fraude, zakken de koersen weer als een pudding in elkaar!

Kun je de waarde van geld nog koppelen aan het vertrouwen dat mensen hebben in de economie en de marktontwikkeling (bijvoorbeeld rente), bij crypto is het, naar mijn mening, nergens maar dan ook helemaal nergens op gebaseerd.

Wat is de beste belegging?

Waarom de koersen van cryptomunten én de koers van de AEX en Goud allemaal exploderen? Zoals ze dan zeggen “schiet mij maar lek”. Ik kan er geen bevredigend antwoord op vinden.

Wat is dan de beste “belegging”? Ik zou liever spreken over “waar kun je het beste in investeren”. In mijn ogen: schulden aflossen. Als je je lasten verlaagt heb je direct profijt en ben je minder afhankelijk van de grillen van de ecomie, aandelenbeurzen en de banken… Begin daar mee. Heb je wat geld óver, investeer het dan bijvoorbeeld in het energiezuinig maken van je woning. Heb je dan nog steeds geld over(?) denk dan aan een goede, gezonde financiele buffer. Is er dan na aftrek van die buffer (men adviseert meestal ongeveer drie maandsalarissen) nóg steeds iets over? Overweeg dan eens beleggen in aandelen of edelmetalen. Maar ga niet beleggen of speculeren met geld dat je éigenlijk niet kunt missen.

____
i Ons geld is “fiat geld”, dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is maar aan het vertrouwen dat men er in stelt, “Fiat” is afgeleid van het latijnse Fiduciair).

Delen op: