Elektronisch kinddossier gaat door

Dat zal me een mooi wanproduct worden: specificeren, aanbesteden, bouwen, testen en implementeren.. en dat allemaal in een paar maanden. Dat wordt wachten op de eerste blunders door softwarefouten.

Het elektronisch kinddossier (EKD) moet er zo snel mogelijk komen, ook nu blijkt dat 1 januari als begindatum waarschijnlijk niet wordt gehaald. Dat zijn belanghebbende partijen als het ministerie voor Jeugd en Gezin, de stichting EKD.nl en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten maandag overeengekomen. Vorige week oordeelde de rechtbank in Utrecht dat bij de aanbestedingsprocedure van het EKD fouten zijn gemaakt.
Door de uitspraak van de rechter moet de stichting EKD.nl, die de ontwikkeling en het beheer van het EKD namens de overheid regelt, de opdracht opnieuw aanbesteden. Via een Europese aanbestedingsprocedure was de opdracht in eerste instantie gegund aan Getronics Pinkroccade. De nummer twee van de aanbestedingsprocedure, Ordina, maakte bezwaar en werd in juni door de voorzieningenrechter in het gelijk gesteld. Hierop gaf de stichting de opdracht aan Ordina. Drie bedrijven, waaronder Getronics Pinkroccade, gingen tegen dit besluit in beroep. Ook die kregen vorige week gelijk.
Vanaf volgend jaar moet van elk kind dat in Nederland wordt geboren een elektronisch dossier worden gemaakt.

Met alle ervaring die ik de afgelopen 20 jaar heb opgedaan in de ICT wereld (en met de bovengenoemde ICT leveranciers) kan ik maar één ding hopen: dat er kwalitatief goede testers in dienst zijn genomen. Dan kan het qua product nog wat worden. Het principe er achter is natuurlijk sowieso al fout. Alsof een computerprogramma met wat ‘datamining’-eigenschappen opeens alle ‘foute ouders’ en ‘foute jeugdzorgers’ (in overvloed!) er uit zal pikken en de probleemkinderen tot het verleden gaan behoren. Wat een waanidee…

Delen op: