Gitaarlessen..

Als je gitaar wilt leren spelen, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld les nemen via een muziekschool of bij een privé leraar. Een andere methode is door een boekje te kopen, eventueel met een CD of DVD er bij. Vaak is er dan een soort van ‘koppelverkoop’; je neemt een (schriftelijke) les af en krijgt er ‘gratis’ een instrument bij of andersom: je koopt een instrument (Kijkshop!) en krijgt er ‘gratis’ een lesboek bij.

Dat is allemaal een beetje “old school” natuurlijk, hoewel ik geloof dat de lessen via een (privé) leraar, eventueel via een muziekschool, nog steeds een uitstekende methode zijn. De lesmethoden met een boekje, waarbij je jezelf leert spelen, zijn alleen geschikt voor de echte doorzetters. Het vraagt een ontzettende zelfdiscipline..  En de meeste mensen haken dan ook snel af bij deze methode (de LOI, NTI enz. methodes).

De “oude” methode van les via een leraar heeft als grote plus dat het geschoolde docenten zijn en door de wekelijks terugkerende les -waar je vorderingen door de leraar beoordeeld worden- is er een “stok achter de deur”: oefen je niet en beheers je de stof niet, dan zal de leraar je daar op aanspreken. Want uiteindelijk zal je, samen met je docent, naar een zeker nivo toewerken; bijvoorbeeld een diploma of certificaat.

Via internet
Op het internet zijn er ook zeer veel mensen die lessen aanbieden. Sommige gaan zover dat ze zelfs menen te kunnen beweren dat je –wanneer je hun exclusieve en revolutionaire lesmethode volgt– in een ommezien een gitaarvirtuoos bent, zónder te oefenen, zónder noten te leren enz, enz. Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. En dat is het dan ook! Je kúnt geen instrument leren spelen door je niet in te spannen of te oefenen.. Laat ik het zo zeggen: een rijbewijs haal je ook niet zonder oefening (lessen)! En uit ervaring kan ik zeggen dat autorijden eenvoudiger is dan gitaar spelen..

Les via internet is eigenlijk hetzelfde als les via een boekje met DVD/CD. Alleen kan je op internet ’te kust en te keur’ qua leraren en lesmethoden. Eén van de leukste die ik tegen ben gekomen is de website van Justin Sandercoe. Sandercoe geeft via zijn website heel veel, ontzéttend veel, gratis lessen! Hij heeft ze ook op YouTube gezet.Voor de theorie moet je echter op zijn website zijn en daar zijn ook alle filmpjes in opgenomen.

Zeer gestructureerd wordt vanaf de basis alles uitgelegd.  Natuurlijk kan een gitaarleraar niet van lucht leven. Daarom biedt Justin via zijn website een aantal DVD’s aan met extra lessen en informatie. Ook kun je, als dank voor de vele gratis lessen, een kleine donatie doen aan ‘m.

Sympathiek, effectief en informatief, goed gestructureerd. Dat is de website van Justin Sandercoe en mijns inziens een van de beste die ik in dit segment ooit gezien heb.

En dan zou je zomaar opeens, na een beetje oefenen, heel snel een indrukwekkend intro’tje kunnen spelen..

> http://www.justinguitar.com/

Delen op: