Hoe Bill rijk werd

Ik was op zoek naar een stukje informatie over het programmeren van een kalender en stuitte toen op een forum waar mensen samen nostalgisch zaten te doen over ZX-spectrum’s, Commodores e.d. — iets wat ik samen met collega’s of familie ook wel eens doe, overigens. Voor mij begon het met een Commodore C-64, op school (MBO).  En later kregen we een C-128 in de klaslokalen. Ik was verkocht! Jammer dat de C-128 zo’n vroege dood stierf, maar dat terzijde.

Historische blunders
Enfin, de titel van dit stukje is: “Hoe Bill rijk werd”. Bill Gates natuurlijk, wie anders. Van het forum pluk ik de volgende -historische- informatie, hoe een mega-onderneming als IBM twee ‘onvergeeflijke’ blunders maakte:

IBM heeft nooit toegestaan om MS-DOS vrijelijk te kopiëren. Integendeel. IBM heeft nooit de rechten op MS-DOS gekregen van Microsoft, en dat is een historische fout van IBM en de basis van Bill Gates’ vermogen. Bill bedong namelijk dat hij een vergoeding zou krijgen voor elke PC die IBM verkocht met zijn MS-DOS er op, maar hij behield zelf de rechten op MS-DOS. Een kleine vergoeding van slechts enkele tientjes per PC vroeg hij maar.

IBM koos er verder voor om hun hardware architectuur niet te patenteren, waardoor iedereen de PC vrijelijk kon namaken (‘klonen’). Wat dus ook al snel gebeurde. Vervolgens ging Microsoft ook met al die andere kloonleveranciers afspraken maken over het meeleveren van MS-DOS tegen een kleine vergoeding. IBM kon daar niets tegen doen en Microsoft liep binnen. Dit alles heeft de verhoudingen tussen IBM en Micosoft geen goed gedaan, wat uiteindelijk leidde tot een scheiding en het einde van OS/2.

Mijn eerste ‘echte’ PC kwam toen ik na de (K)MBO een ICT-opleiding ging volgen. Een “redpoint”-pc. Dat was een leverancier c.q. handelsonderneming die IBM-machines reviseerde en voorzag van  up-to-date hardware waardoor die dingen weer een tijdje meekonden. Betaalde je een aanzienlijk bedrag voor, al m’n spaarcenten(verdiend met vakantiewerk e.d.) gingen er aan op. Maar ik was er ape-trots op! Niemand in m’n directe kennissenkring bezat zoiets!

Met OS/2 heb ik ook nog jaren gewerkt. Een superieur OS. Maar helaas, toen de dag kwam dat ik een CD-brander wilde installeren was ‘Leiden in last’ en moest ik ‘downgraden’ naar het vermaledijde Windows95. Want OS/2 kon niet overweg met m’n (peperdure!) Philips 2speed CD-brander. Wat een teleurstelling, Win95 kon niet eens multi-tasken à-la OS/2. Crashte om de haverklap. Toch wonnen ze de strijd op de desktop (wederom) van IBM.

Niet dat we medelijden met IBM hoeven te hebben overigens. Het bedrijf verdient tientallen miljarden per jaar… Misschien moeten we zelfs wel een béétje blij zijn met de dominantie van Microsoft op de desktop. Het heeft er namelijk toe geleid dat mensen -soms zelfs uit pure frustratie- betere OS’en zijn gaan ontwikkelen. Zoals Linux maar ook diverse anderen. Mooie open-source en commerciële alternatieven.

Oh, ps.. over Open Source gesproken, voor de Windows-gebruikers is deze pagina wellicht heel interessant: http://www.opensourcewindows.org/

Delen op: