Inzicht in je geldzaken (gratis!)

kassa.gifVoor veel mensen komt het einde van het salaris altijd veel sneller in zicht dan het einde van de maand. Met alle problemen van dien. Dat komt, over het algemeen, niet omdat u te wéinig geld hebt (kijk maar eens naar programma’s als “een dubbeltje op z’n kant” waar mensen met riante inkomens financieel toch vastlopen!). Het grote probleem, waar ook altijd het Nibud e.a. op hameren, is dat mensen totáál geen idee hebben waar ze hun centjes aan úit geven. En… dat is erg jammer en totaal niet nodig. Deze week bleek dat ook maar weer eens. In een krantje in de trein las ik dat de meeste mensen niet weten hoeveel geld ze eigenlijk betalen voor iets simpels als ‘rood staan’.

In programma’s als “Een dubbeltje op z’n kant” zie dan ook vaak dat één van de eerste dingen die mensen moeten doen is: hun inkomsten en uitgaven bijhouden. En daar hebben de meeste mensen die een puinhoop van hun privé-financiën maken vaak ‘een broertje dood aan‘. Het valt mij elke keer weer op: men heeft er gewoon geen zin aan. Daar zit natuurlijk een dieper liggende, verborgen, reden achter: men wil het niet eens (meer) weten hoe de financiën er voor staan. Vaak wil men ook niet weten voor de partner waar het geld aan uit wordt gegeven; die “paar euro” in de gokkast, of sigaretten, of .. en ga zo maar door.

Vandaag moest ik op zoek naar een administratie-programmatje voor de Stg. Yarah.  Het enige wat het programma moet kunnen is in-/uitgaven bijhouden, overzichten genereren + de BTW berekenen. En na een beetje zoeken en testen vond ik precies wat ik nodig had: SimBoekPro. Het programma kent geen apart bank- of giro-boek, maar da’s niet erg: doordat je categorieën kan maken kun je gewoon de categorie “Bank” en “Kas” maken en klaar ben je.

Dit programma kan ook, of is eigenlijk in éérste instantie bedoeld voor, je privé  in-/uitgaven bijhouden. De BTW-berekening is namelijk een bijkomende optie die je speciaal moet aanzetten.

Schriftje kopen, rekenmachine d’r bij enz. is allemaal niet meer nodig. Dit programma is een perfect elektronisch schriftje met een paar handige extra functies. En zo kun je dus super eenvoudig je inkomsten en uitgaven bijhouden. Simpel, snel, .. zeker niet te ingewikkeld. Hier kan iedereen mee ‘boekhouden’.

Heb je dus moeite je financiën op orde te houden (en écht, dat is het begin van het einde!!) dan is dit programma een uitkomst! En bovendien is het nog gratis ook. Zoals het (Joodse) spreekwoord zegt: “Je eerste verdienste is wat je niet uitgeeft”, en door even dit programma te downloaden naar je PC is de eerste verdienste dus al binnen 🙂

Zakgeld
Voor wie vindt dat het niet nodig is elke cent te verantwoorden heb ik nog een kleine tip c.q. experiment. Spreek “zakgeld” af met jezelf/je partner of huisgeno(o)t(e). Elke week, of maand, een vast bedrag “vrij opneembaar”. Steek het contant in je zak, en gebruik dat voor dat kroketje uit de muur, dat pakje sigaretten, het leuke autoblad of die impuls-aankoop die “absoluut niet kon wachten” (…). Laat de pinpas thuis! En dan zul je wellicht merken dat je met die € 10,- of € 15,- per week opeens helemaal niet uitkomt. Want zoals gezegd, de meeste mensen hebben totaal geen idee wat ze uitgeven, zeker niet als je overal de pin- of chip-pas trekt. Vergeet het ‘klein bedrag, pinnen mag‘ maar, daar worden alleen de banken beter van. En daardoor leer je al heel snel anders naar geld te kijken en er beter mee om te gaan. En hou je naar alle waarschijnlijkheid al snel een stukje geld over aan het einde van de maand!

Delen op: