Het is vandaag Bevrijdingsdag maar ook Hemelvaart. En omdat Hemelvaart dus compleet ondergesneeuwd raakt bij dit unieke samenvallen (zelfs mijn moeder kon zich niet heugen dat het eerder gebeurd was) in de titel “Hemelvaartsdag”.
Niet alleen Hemelvaart en Bevrijdingsdag, het was (is) ook de verjaardag van m’n moeder. Dus vanmorgen eerst natuurlijk op de koffie bij de jarige. En daarna de fiets gepakt. Want het was prachtig weer voor een ‘fotosafari’.
De route vandaag was van Noordhorn richting Oldehove (daar staan 2 molens waar ik nog geen foto’s van had) en van daar uit naar Niehove, waar ik ook nog nooit echt foto’s had gemaakt. En dat terwijl het zo’n schitterend dorpje is met één van de oudste kerken (1230) van Noord-Nederland. Het kaartje klopt niet helemaal, want Google Map’s kent de fietspaden niet waar ik langs ging maar ’t is een aardige indicatie.
Onderweg nog een hoop leuke dingen gezien. Een Meerkoet-nest, een paar beste karpers in een brede sloot (zeker zo’n 40 cm lang, schat ik), Clun Forest schapen (schapen met een zwart hoofd en zwarte poten), mooie vergezichten en natuurlijk de pinksterbloemen die overal in bloei stonden. Een prachtige omgeving waar wij wonen. Keer op keer ben ik er weer van onder de indruk hoe mooi het hier eigenlijk is.
Kerk van Niehove
In Niehove wachtte mij nog een kleine verrassing, de kerkdeuren stonden open voor bezoek. Het orgel werd bespeeld (een orgel uit 1575!). Dus naar binnen gelopen om de kerk te bezichtigen. Het is niet echt een heel indrukwekkende kathedraal ofzo, maar wel een uniek gebouw. Het dorpje zelf lag er vredig bij, een paar inwoners (of toeristen) op het terras van De Eisseshof tegenover de kerk en niemand -organist uitgezonderd- in de kerk. Dus ik kon lekker m’n gang gaan.
De kerk is gebouwd in 1230 en was lange tijd het enige stenen gebouw. Het staat op het hoogste punt van dit terpdorp (of wierdedorp) en de bebouwing is in een cirkel er omheen. In de middeleeuwen is het kerkje verlengd. Daarvoor was het dus nog kleiner dan het nu is. De banken in de kerk zijn van de 18e eeuw. Voor die tijd stonden (!) mensen namelijk in de kerk. En tegenwoordig vind men het in bepaalde kerken maar ‘raar’ als mensen spontaan gaan staan tijdens het zingen 🙂 ? Ik heb wel medelijden met die mensen toen. Op de “herenbank” zaten de rijke boeren en landeigenaren, en de arbeiders en hun kindertjes maar staan de hele tijd..
Enfin, wel een uniek gebouw en prachtig stukje erfgoed.
Foto’s
Bijgaande een selectie van de foto’s die ik onderweg geschoten heb. De foto’s zijn gemaakt met m’n Olympus E-410 camera, met de standaard kit lens en m’n 40-150mm lens. Klik op de foto’s voor groot formaat en meer informatie er over.