Website bouwen..

Na een dag flink doorzetten is dan de nieuwe website voor m’n bedrijf online. Gemaakt met Joomla!CMS. De ‘vrije zaterdag’ ook weer (goed) besteed. Joomla is een ideaal systeem omdat het volledig “Object georienteerd” is. Maar het heeft ook z’n nadelen; zeker als -zoals ik- je per sé met submenu’s wilt werken. Dat is even lastig,..

Brinkhost

Veel op Joomla gebaseerde sites hebben een menulijst welke erg lang is. Allerlei menu’s, weliswaar in diverse rubrieken, aan de linker- of rechterkant van de site. En dan ook nog allerlei nieuws- en reclame-items er bij. In het ergste geval heeft de startpagina ook nog eens rechts menu’s staan. Waardoor je steeds op- en neer moet scrollen om ze te vinden. Dat is niet prettig én.. het is hartstikke fout ontwerpen!

De basis-regel in menusystemen is namelijk de “7 – 1”. Er zijn maar weinig mensen die dat weten. Maar het is iets wat elke programmeur zou moeten weten. En zeker ‘webdesigners’. Het betekent namelijk dat een mens over het algemeen 7 items bewust kan waarnemen. Elk item meer zorgt voor een verminderde waarneming van -1. Bij 10 items ‘ziet’ men dus nog maar 7 – 3 = 4. Bij een pagina met 15 items ziet men er 7 – 8 = -1, oftewel,.. je ‘raakt de weg kwijt’ vanwege het enorme aanbod aan mogelijkheden. Het is wel wat rekbaar. Mijn ervaring is dat je, wanneer goed en logische samengesteld, tot ca. 10 items of onderwerpen op één pagina kunt gaan. Daarboven houdt het écht wel op.

De tweede ernstige fout in webontwerp is dus het ‘below the fold’ gaan van menu-items. Mensen willen niet steeds moeten scrollen, een menu hoort dus altijd zichtbaar te zijn in het gedeelte van de website dat je ziet zodra je de site bezoekt. Twee ontwerpprincipes die ik standaard toepas, tenzij de klant natuurlijk per sé anders wil…

De oplossing is: eigen, extra, menu’s aanmaken, in mijn geval: en menu-item “Helpdesk”. Deze menu’s, wanneer aangekozen, tonen alleen de informatie welke relevant is daarbinnen.

Dat doe je heel eenvoudig, maar je moet het even weten, in Joomla. De meeste mensen denken namelijk vanúit het menu. Bij Joomla denk je feitelijk andersom, vanuit een content-item. Je maakt een ‘static content item’ (artikel of pagina) aan. Dat content item link je aan zowel het mainmenu áls aan het extra menu dat je maakt. Deze koppeling is noodzakelijk omdat anders het extra submenu ergens ‘rondzweeft’ zonder aankiesbaar te zijn. Zo is het aankiesbaar vanuit het hoofdmenu en verschijnt het tevens in het submenu. Vervolgens maak je diverse artikelen aan voor het submenu, welke je alléén aan dát menu koppelt. De items verschijnen dan niet in het hoofd- of een ander menu..

Simpel genoeg, toch? Maar kom er maar eens achter dat het zo werkt…

Delen op: