Accuduur laptop verbeteren voor Linux Mint en Ubuntu Linux

Slimbook Battery Accuduur laptop verbeteren met Linux

Linux is een fijn besturingssyteem maar heeft ook een nadeel: als je het op een laptop gebruikt houdt je accu vaak niet zo lang vol als wanneer je Windows zou gebruiken op eenzelfde laptop.

Hoe kun je de accuduur op een laptop met Linux Mint of Ubuntu verbeteren?

Mijn nieuwe laptop zou volgens de opgave van de leverancier met de (duurdere) 49Wh Lithium-Ion accu toch snel zes à zeven uur op één acculadijng moeten kunnen volhouden. Dat is niet het geval. Na ongeveer vier uur is het wel afgelopen. Daarbij maakt het weinig verschil of ik ‘intensief’ of ‘gematigd’ gebruik maak van de laptop overigens.

Dat moet toch beter kunnen, zou je denken? Er zijn een aantal programma’s beschikbaar om de accuduur van je laptop te optimaliseren. De twee bekendste namen op het gebied van batterij optimalisatie zijn Slimbook Battery en TLP.

Laptop on Linux - AI Generated by Rudy Brinkman
Afb. AI generated (R. Brinkman)

Accuduur verbeteren met TLP

TLP (website) is een hulpprogramma voor batterijbeheer en optimalisatie. Het helpt je het energieverbruik van uw systeem te beheren zonder dat je elk technisch detail van de computer hoeft te begrijpen en het draait op de achtergrond. In principe heb je er geen omkijken naar.

“What TLP basically does is tweaking kernel settings that affect power consumption.”

Naast TLP is er nog TLPUI, een GUI-applicatie voor TLP.

“Elke keer dat u een TLP-configuratie wilt wijzigen, moet u de TLP-documentatie raadplegen voor argumenten die u in het configuratiebestand moet toevoegen. Dit is een zeer moeizaam proces. TLPUI stroomlijnt dit proces en biedt de gebruiker bovendien een mooie grafische ervaring.” (Make Tech Easier)

Installeren

Moderne versies hebben TLP beschikbaar, mocht je een oudere versie van Ubuntu of Linux Mint hebben kijk dan hier voor meer details over de installatie.

$ sudo apt install tlp tlp-rdw

Opstarten

$ sudo tlp start

Helaas werkt het niet goed op mijn Linux Mint versie (Linux Mint 21.2 Cinnamon, 5.15.0-91-generic kernel), ik kreeg een error. Dus weer verwijderd.

Verwijderen

$ sudo apt uninstall tlp tlp-rdw

Accuduur verbeteren met Slimbook Battery

Slimbook Battery installeren werkte vlot en het programma gaf geen foutmeldingen. Het is een programma dat gemaakt en beschikbaar gesteld wordt door een leverancier van Linux Laptops in Spanje.

Slimbook Battery Accuduur laptop verbeteren met Linux

Je kunt kiezen uit drie profielen en deze naar persoonlijke smaak aanpassen. Van “Energy Saving”, “Balanced” tot “Maximum Performance”.

Installeren

$ sudo add-apt-repository ppa:slimbook/slimbook
$ sudo apt update && sudo apt install slimbookbattery

Opstarten

Na installatie is het beschikbaar in je startmenu.

Gebruikerservaring

In de “energy saving” stand vond ik mijn laptop onwerkbaar traag worden. Feitelijk knijp je de laptop gewoon af. Logische dat je dan stroom bespaart, je draait op “halve kracht” of minder. Applicaties waren hierdoor traag tot zéér traag, vooral de Chrome en FireFox browsers.

Een stukje tekst typen in Libre Office was ook niet erg prettig; na elke toetsaanslag moest ik zeker een seconde wachten voor het op beeld verscheen. Zó wil ik niet werken.

In de “balanced” setting was de performance beter. Maar helaas na +/- 4 uur werken was de accu, net als anders, toe aan een laadbeurt.

De “performance” setting hoef je dan al niet eens meer te proberen.

Voor mij heeft Slimbook Battery dan ook geen toegevoegde waarde. En is het weer verwijderd, inclusief de verwijzing naar de PPA.

Verwijderen

$ sudo apt remove slimbookbattery
$ sudo add-apt-repository –remove ppa:slimbook/slimbook

Je gebruikersduur van de accu verbeteren?

Is het zinvol dergelijke software te gebruiken? Dat ligt helemaal aan de omstandigheden. De nieuwste versies van Linux Mint en Ubuntu Linux zijn al meer geoptimaliseerd voor gebruik op laptops en energie-zuiniger. En wanneer, zoals in mijn geval, een laptop er onwerkbaar traag van wordt heb ik liever dat ik minder accuduur heb dan dat ik op een gemankeerde laptop moet werken.

Heb je een wat oudere laptop met een oudere versie van Linux? Probeer het gewoon uit! Werkt het niet naar behoren of zie je geen verbeteringen kun je het gewoon weer verwijderen immers?

Delen op: