Laptop met Linux ACPI BIOS Error (bug) Linux Mint en Ubuntu Linux

linux mint root user

Begin dit jaar schreef ik over een bug in Ubuntu Linux met betrekking tot de ACPI BIOS error.

Deze week kreeg ik een nieuwe laptop binnen met Linux Mint pre-installed en ook deze laptop had dezelfde foutmelding. Wat blijkt? Daar is (inmiddels) een ‘oplossing’ voor!

Nieuwe laptop met linux

Maar eerst even, kort, iets anders. Ik heb dus een nieuwe laptop aangeschaft. Alweer een nieuwe? Ja. Want de DELL Inspiron 15 heeft mij in de steek gelaten. Geheel tegen mijn verwachting en ervaring met DELL producten in zijn er namelijk problemen met de laptop. En uiteraard gebeurt dat net buiten de garantie-termijn 🙁 die is namelijk maar een jaar bij DELL (want: zakelijke leverancier).

De behuizing is spontaan gaan scheuren in de onderkant (precies waar de schroefjes zitten, dus waarschijnlijk af fabriek te strak aangedraaid zodat het onder spanning stond en nu gescheurd is). Een van de schroefgaatjes is ook kapot, het schroefje is ‘doorgedraaid’ door de bodem heen.

Het is dusdanig gescheurd en kapot gegaan dat dit niet eenvoudig gerepareerd kan worden en ook het toetsenbord geeft problemen. Mogelijk heeft dat te maken met het scheuren want het toetsenbord komt op de rechterhoek los van de onderkant.

Toetsen blijven continue spontaan hangen. Ondanks dat er geen vuil in zit en de laptop ook niet nat is geweest of is gevallen. Een keyboard met hangende toetsen is natuurlijk een ramp als je op een server bezig bent met kritische zaken of als je een stukje wilt typen voor je blog.. daarbij komt dat de scheuren steeds verder gaan.

Clevo NL55PU 15.6-inch Metal Design
Clevo NL55PU 15.6-inch Metal Design, afb. Laptop met Linux

Clevo NL55PU Metal Design

Gisteren is er daarom een nieuwe laptop gearriveerd, geleverd door “Laptop met Linux“. Een “Clevo NL55PU Ultrabook“.

Een fijne laptop met Linux Mint 21.2 Victoria pre-installed (je kan kiezen welke Linux-versie je wilt), 12th Gen Intel Core i5-1235U, 16GB RAM, 512GB SSD, toetsenbord met backlight en een “Metal Design”. Dat is een behuizing die bestaat uit een combinatie van aluminium en hard kunststof. Er zit een 49Wh accu in, die in theorie ongeveer 7 uur werktijd zou moeten leveren (na een paar dagen werken er mee: ik haal ongeveer 4 tot 5 uur op de accu).

Webshop “Laptop met Linux” leverde de laptop supersnel en geheel conform wens en specificaties af. De laptop voelt, mede door de gedeeltelijk metalen behuizing, ongelofelijk stevig aan. Het toetsenbord heeft een prettige aanslag en backlight. De backlight is enorm prettig mag ik wel zeggen.

Na het overzetten van de data en installeren van programmatuur die ik altijd standaard gebruik was de laptop klaar voor gebruik. De laptop is supersnel en na wat tunen van de instellingen nog iets sneller (vooral Firefox tunen is een echte snelheidswinst). De standaard software is allemaal al geinstalleerd.

Geen nadelen? Ja, ik moet wel even wat ‘zeuren’ natuurlijk.Want ik ben een kritische gebruiker en voor het geld dat je neerlegt (ruim 900 euro inclusief BTW voor mijn model) mag je ook best kritisch zijn.

toetsenbord Laptop Clevo-NL55

  • De cursor-toetsen zitten wat onhandig gepositioneerd, een van de toetsen zit in het numlock gedeelte, de [enter] toets is wat kleiner/anders dan ik normaliter gewend was, waardoor ik de ‘\’ nog wel eens aansla in plaats van de [enter]. De afbeelding op de website klopt ook niet op dit punt en wijkt af van het werkelijke toetsenbord (foto boven). Dat is waarschijnlijk een kwestie van wennen, het spiergeheugen van de hand anders trainen (want: blind typen).
  • Het geluid van de laptop speakers is ronduit slecht. Dat valt mij echt tegen. Mager midden. Veel te veel hoog, totaal geen laag. Onbegrijpelijk dat zulke speakertjes in zo’n laptop zitten, het is alsof je een mono transistor radio hoort uit begin jaren 80. Ik heb in jaren niet een laptop met zo’n slecht geluid gehoord. Nu luister ik meestal met oordopjes maar mocht je op de speakers muziek willen luisteren of video kijken op YouTube, hou daar dan rekening mee.

ACPI BIOS Error

Bij de eerste keer opstarten werd ik eigenlijk een beetje chagrijnig. Daar had je die ACPI BIOS Error meldingen weer!

Dat had ik niet verwacht, want ik ging er vanuit dat het gerelateerd was aan Ubuntu Linux in combinatie met de DELL hardware. Maar helaas, ook op deze laptop bleek het probleem zich voor te doen.

Met weinig verwachtingen ging ik op de fora van Linux Mint zoeken. Maar het probleem is veelvoorkomend, ook een jaar geleden al, en er is (inmiddels) een eenvoudige fix voor. Daar las ik onder andere:

The problem is a non-problem. The Ubuntu developers made a decision to print all kernel errors, even unimportant ones. The errors you see are due to the bios manufacturer not following acpi standards, which the kernel expects (bug), and only the bios manufacturer can fix it (update firmware). If your computer boots IGNORE the ACPI errors. Some other non-Ubuntu distributions put an entry into the /etc/default/grub to suppress these errors by default (loglevel=3).

De fout is dus geen echte fout, maar wordt veroorzaakt doordat BIOS fabrikanten zich niet aan de standaarden houden. Door het loglevel op 3 te zetten, in mijn geval op 2, onderdruk je de meldingen.

Hoe doe je dat?
Open het grub bestand:

sudo nano /etc/default/grub

en vervolgens pas je deze aan. In mijn geval staat onderstaande er nu in (niet zomaar copy-paste doen!!). Kern is dat je het “loglevel=..” toevoegt. Experimenteer er even mee welke voor jou het beste werkt.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=2 splash acpi_osi=!"

Na het aanpassen van grub en opslaan voer je vervolgens het volgende commando uit:

sudo update-grub

Daarna reboot je de laptop en de meldingen zijn verdwenen! Lees voor meer details en instellingen verder op het forum van Linux Mint.

Beetje jammer
Ik vond het een beetje teleurstellend dat de leverancier dat kennelijk niet gecheckt had en de laptop uitlevert terwijl er bij het booten een dergelijke foutmelding komt. Zeker omdat deze, zo blijkt, dus te voorkomen is.

Dit kan er toe leiden dat mensen een laptop onnodig retourneren of dat je tijd en energie in aftersales moet gaan steken terwijl je dit vooraf kunt fixen. Het kan nieuwe linux-gebruikers ook flink afschrikken.

Verder ben ik absoluut positief over de laptop en de leverancier en hoop dat deze nog jaren gaat volhouden!

Delen op: