Back To Basic(s)

Just BASIC is a programming language for the Windows operating system. It is completely free and it is suitable for creating all kinds of applications for business, industry, education and entertainment.

Dát is lang geleden,… basic..!! Programmeren in Basic (GW Basic wel te verstaan). Dat was de eerste ‘programmeertaal’ die ik leerde. Iets met regelnummers enzo..

10 PRINT "Hello, World!"
20 END

Kreeg je op je scherm “Hello, World!” te zien. Hier staat hoe je dat doet in diverse programmeertalen. Eén van m’n meest succesvolle applicaties was een (gecompileerd) (Q)basic-programma dat logfiles van BBS-systemen analyseerde. Dat heb ik zelfs een aantal malen verkocht, voor het symbolische bedrag van fl. 10,-, aan BBS-beheerders! Maar ook toen al was het zo dat men liever illegaal kopieerde dan dat symbolische bedrag te betalen, dus kwam ik het na verloop van tijd op allerlei BBS-systemen tegen…

Daarna volgden andere programmeertalen, Fortan (nooit echt iets werkends in kunnen maken, als snel opgegeven), Cobol (<zucht>, wat een ramp), Pascal, Turbo Pascal 7.0 (daar begreep ik meer van!) en vervolgens Delphi. Ondertussen ook nog wel eens met Q(uick)Basic bezig geweest en met VisualBasic. En ook nog in de tussentijd een half jaar min-of-meer ‘professioneel’ dBase III+ applicaties gemaakt in het AZG (UMCG tegenwoordig), die ik dan compileerde met de Nantucket Clipper Compiler.

In Delphi heb ik diverse programma’s gemaakt, sommige zijn zelfs nog te vinden als download op internetsites her-en-der! Eén van de eerste was een eigen HTML-editor (geboren uit ergernis over het handmatig coderen van HTML-pagina’s). De “Bijbel ToolBox” is de laatste. Een relatief eenvoudig geprogrammeerd én te gebruiken bijbelprogramma dat alweer van 2004 dateert.

Daarna heb ik weinig meer gedaan op dat gebied, dat wil zeggen: programmeren van PC-applicaties. Wel heb ik me wat verdiept in PHP, één van m’n proef- annex leerprojectjes heb ik vrijgegeven (de demo werkt niet meer sinds ik nieuwe servers heb geplaatst). De reden voor dit projectje was dat ik steeds vaker PHP-scripts installeerde die niet helemaal werkten zoals het hoorde en ik daarom wat meer begrip en inzicht in die ‘web’-taal wilde hebben. Een goed idee, zo is gebleken, want daardoor ben ik in staat om scripts te lezen/begrijpen en kleine aanpassingen te doen (zonder desastreuse gevolgen). En ook in Perl (CGI-scripts) heb ik me op dezelfde manier in het verleden wat verdiept. Perl kom je niet zoveel (meer) tegen als PHP alhoewel het een krachtige programmeeromgeving is!

Maar dan, Basic?
Just BasicDe afgelopen jaren heb ik dus niet echt veel meer geprogrammeerd. Soms wil je echter nog wel eens bezig gaan met je oude ‘hobby’, bijvoorbeeld omdat je een bepaalde taak geautomatiseerd wilt hebben of een oplossing voor een probleem niet als kant en klaar programma te vinden is (tenzij voor veel geld) en wat is er nou leuker dan een omgeving die én snel resultaat geeft, én gratis is, én.. integratie belooft met internet? Zo liep ik dus tegen “JustBASIC” aan. Een gratis basic programmeeromgeving voor Windows. Back to Basic dus! En niet alleen de programmeeromgeving is ‘basic’, ook de website van de makers: gewoon lekker ouderwetsch HTML gemaakt met “Microsoft FrontPage 5.0″..

Eén van de kinderen had het er ook regelmatig over dat ze wilde leren “hoe je zelf spelletjes kan maken”. Misschien moet ik haar dit ook maar even op de PC installeren en eens wat wegwijs maken in Basic. Want programmeeren is, en blijft, gewoon een creatieve uitdaging.

> Meer informatie/Download JustBASIC

Delen op: