Erkenning Verworven Competenties

Het moet echt niet gekker worden..! Vanaf 2008 gaan de Sociale Diensten in Nederland gratis MBO-diploma’s uitdelen aan (mogelijk) tienduizenden mensen om ze zo aan een baan te helpen. Het idee is blijkbaar afgekeken van de Indiase en Amerikaanse “diploma mills“: meet iemand’s kennis en als de meting “voldoende” uitvalt wordt er een MBO-diploma toegekend. Dat alles met de bedoeling om mensen die moeilijk aan werk te helpen zijn sneller een baan te laten krijgen.

Allemaal leuk en aardig, maar wat betekent dit voor de mensen die werkelijk een MBO-opleiding hebben gevolgd? Sommigen hebben echt hard moeten werken er voor. Hoe waardevol is hun papiertje nog, door toedoen van dit soort initiatieven? En wát voor MBO-diploma kent men toe? Eén de herkenbaar is, voor werkgevers? Bijvoorbeeld met de titel MBO-EVC? Of wordt er gewoon een diploma op het interessegebied toegekend?

Als ik werkgever was zou ik dergelijke diploma’s van weinig waarde achten. Want hoe, wat en door wie wordt de meting gedaan? Hoe bepaald je nu werkelijk of iemand écht over de vereiste kennis, kunde en ervaring op het vakgebied beschikt? Zeker aangezien het hier mensen betreft die, over het algemeen, langdurig werkloos waren…

Zie: Algemeen Dagblad

Delen op: