Geld verdienen aan je website?

Rudy's Krabbels | headerGeld verdienen aan internet. Lijkt lastig. Maar het kan (nog steeds)! Bescheiden, dat wel. Maar als je een redelijk populaire website of “homepage” hebt kun je, door links naar andere sites te maken, daar domweg leuk “zak”-geld aan verdienen. Hoe? Voor elke bezoeker die op de link doorklinkt en zodoende die andere site bezoekt krijg je een (bescheiden) bedragje. En al die “kliks” bij elkaar leveren een leuk spaarpotje op.

Mijn eigen reclame-systeem
Jaren geleden had ik een dergelijk systeem. Een geavanceerd systeem, met honderden deelnemers over de hele wereld. Zij toonden voor elkaar reclame, en dat in een bepaalde verhouding, een ‘banner exchange’. Voor elke honderd reclame banners (afbeeldingen waarop je kon klikken en zo ging je dan naar een andere site) die ze toonden op hun website, kregen ze er ca. 70 terug op andere sites. Dat was dus gratis reclame voor je eigen site over-en-weer. En, ja, dat zie je goed. Er is een verschil van 30 stuks. Die 30 stuks waren voor mij. Omdat ik nu eenmaal dat systeem gratis aan de deelnemers beschikbaar stelde. Ik verkocht die 30% “overblijvende” reclame-banners. Voor slechts 1 cent per stuk.

Dat klinkt niet alsof je daar aan kunt verdienen. Maar als je meer dan 500 deelnemende websites hebt, die per dag gemiddeld een stuk of 50 bezoekers hebben is dat  25.000 reclamebannertjes per dag. Waarvan 30% door mij verkocht mocht worden. Dat zijn er 7.500 per dag. Maal 1 cent was dat fl. 75,-/dag. Een, theoretische, opbrengst van fl. 27.375,- per jaar!

In de praktijk was de opbrengst wel veel minder, want lang niet alle ‘vrije’ reclamebanners werden verkocht. De niet verkochte banners leverden echter geen lege vertoningen. Daar maakte ik extra reclame voor m’n eigen sites (die ook deelnamen aan het systeem). Zodat die (nog) beter bezocht werden. En zo had ik, eind jaren ’90, ondermeer een kleine, gespecialiseerde, zoekmachine die mede door deze banner-reclames per dag gemiddeld een 1.000+ keer werd bezocht. Maar het is me toch ook regelmatig overkomen dat bedrijven zo 50.000 ~ 100.000 adverties kochten.

De zoekmachine heb ik verocht, later, en de banner exchange ook. Het adverteren op internet raakte ergens in 2002, 2003, in een flinke dip en ik had andere zaken waar ik mee bezig was. Dus heb ik het verkocht aan de hoogste bieder.

Google ads
Tegenwoordig zie je op veel sites ‘google ads’. Reclame die via google op je website wordt geplaatst. Daar krijg je, per klik, eveneens een (paar) cent voor. Verder niets. Je krijgt er niets voor terug, geen extra bezoek. Alleen die paar cent. Feitelijk maakt de google-adverteerder gebruik van de populariteit van jouw site om verkeer naar de zijne te genereren.

Ik heb het wel eens geprobeerd, en het werkt goed. Maar ik had, heb, niet echt sites die geschikt zijn voor google ads. Daar komt bij dat Google ads één groot nadeel heeft: er verschijnen advertenties op je (commerciële) sites voor concurrenten! Ik heb nooit begrepen waarom mensen een webwinkel hebben, bijvoorbeeld, waar ze advertenties van concurrenten tonen. Dat levert je dan wel een paar cent op aan advertentie-inkomsten, maar je vergeet dat bezoekers jouw site verlaten en bij de concurrent gaan winkelen. Dus je (potentiële) verlies is vele malen groter dan de opbrengst.

Andere advertenties!
Wil je advertenties op je site draaien om daarmee te verdienen, dan is het dus zaak om “branche vreemde” of aanvullende advertenties te tonen. Een voorbeeld: heb je een website die spijkerbroeken verkoopt, dan kun je rustig advertenties draaien voor een andere sites zolang die maar géén spijkerbroeken verkoopt; bijvoorbeeld aanvullende producten (truitjes, topjes, schoenen, accesoires, enz). Of bijvoorbeeld reclame maken voor je webhost. Mits die je betaalt (of korting geeft om die reden)…Voor wat, hoort wat, toch?

Dit soort advertenties worden ‘affilliate’-ads genoemd; via een ‘affiliate-systeem’ kun je je inschrijven voor het vertonen van dergelijke advertenties op je website. Het mes snijdt aan twee kanten; je krijgt geld voor het tonen van advertenties die je zelf wilt tonen (invloed op wat er getoond wordt!) en het is voor je klant een aanvullend product. Waardoor je site door de advertenties alleen maar aantrékkelijker wordt. En je krijgt nog geld toe ook. Een absolute win-win situatie.

Vergeet google ads
Heb je dus een commerciële site of wil je invloed op de advertenties die getoond worden? Vergeet google ads dan meteen maar. Via bijvoorbeeld WebAffiliates kun je een keuze maken uit meer dan 350 programma’s op dit gebied. Ook kun je zien wat de ervaringen van andere gebruikers zijn.

Wil je direct een simpel programma dat je één dollarcent per click betaalt, dan kun je natuurlijk ook gewoon inschrijven voor het programma van mijn eigen hostingbedrijf, BrinkhostDotCom.  Daarmee sta je (bescheiden) advertenties op je site toe, en voor elke unieke klik (ja, helaas, vals spelen kan niet!) naar m’n bedrijfs-site ontvang je, via PayPal, een vergoeding van $0,02 (op dit moment ca € 0,016). En natuurlijk mag je gewoon de link zo instellen dat die opent in een nieuw venster. Zodat mensen jouw site niet verlaten!

Delen op: