Huizenmarkt VS. En Nederland dan?

Ik zat laatst wat op een site te kijken waar men woningen aanbiedt die ‘for closure’ of ‘distressed’ zijn. Dat zijn woningen die ofwel door de bank terug zijn genomen ofwel waar mensen zo zwaar zitten financieel dat ze gedwongen worden verkocht omdat ze hun schulden niet meer kunnen opbrengen.

Na wat over-en-weer mailen met bekenden in Canada en de VS bleek mij dat woningen daar, in geval van foreclosure, op dit moment soms voor minder dan 15-20% van de waarde door de banken worden verkocht. Gevolg is dat de hele huizenmarkt in de VS daardoor ingestort is. Wie nog wat geld heeft of een lening kan krijgen neemt een woning uit dat segment, en niet een andere woning.

Een paar voorbeelden van de toestand in de VS (duizendtallen door een komma gescheiden):

* Atlanta, GA 8,716
* Bakersfield, CA 12,263
* Boca Raton, FL 5,274
* Cape Coral, FL 11,325
* Chicago, IL 23,094
* Chula Vista, CA 5,343
* Corona, CA 6,366
* Denver, CO 7,284
* Detroit, MI 8,940
* Fontana, CA 6,452
* Fort Lauderdale, FL 35,597
* Fort Myers, FL 8,060
* Fresno, CA 11,823
* Glendale, AZ 5,952
* Henderson, NV 8,674
* Hialeah, FL 5,578
* Hollywood, FL 23,829
* Houston, TX 7,062
* Indianapolis, IN 9,905

In totaliteit zijn er op de website die ik zag op dit moment 1,910,141 (1.9 miljoen!) woningen beschikbaar die door de bank in beslag zijn genomen en men vermoed dat dat niet alles is, dat de banken nog een deel achter de hand houden. Laatst zag ik op TV een reportage over Detroit, “Lauren verslaat”, maar dat is dus nog niets vergeleken bij wat er in andere steden aan de hand is.

Eén van de mensen uit Amerika omschreef de situatie in veel grote steden als volgt: “Er zwerven bejaarden, jongeren en gezinnen door de parken hier in de stad, die helemaal niets meer hebben. Geen huis, geen auto zelfs geen voedsel. Ze zitten te bedelen aan de rand van de weg. Vaak hebben mensen –vooral kinderen– ook geen schoenen meer aan omdat ze er uit gegroeid zijn en men geen geld heeft om nieuwe te kopen, gelukkig is het hier redelijk warm, maar ik weet niet hoe dit verder moet als de winter komt, het zijn er duizenden die nu dakloos zijn, en het wordt alleen nog maar erger, elke dag worden er meer gezinnen uit hun huis gegooid. De kinderen gaan niet meer naar school. Mijn vrouw en ik gaan maar niet meer naar het park,..en ik heb gehoord dat het elders in het land nog erger is” (zij wonen in een gebied waar het “nog mee valt”).

En zo komt het dus dat woningen die 2 jaar geleden nieuw werden opgeleverd en verkocht, zo vertelde hij, voor US$ 450.000,- (€ 315.000) nu bij openbare veilingen van de hand gaan voor vaak nog geen $ 50.000 (€ 35.000). Oftewel net iets meer dan 10% van de oorspronkelijke verkoopprijs.

huis_vs.jpgEn zo kan het dus dat je voor € 31.000 “k.k” een woning kunt kopen met 160 are grond, 4 slaapkamers, 2 badkamers enz. Of (zie/klik de foto) een ander leuk optrekje voor 38.000 euro? En dat zijn zeker geen uitzonderingen..

NEDERLAND
In Nederland dénken we dat het allemaal wel meevalt. Mensen zeggen zelfs “crisis-moe” te zijn en vaak hoor je: “Ik merk er helemaal niets van“. Maar in de VS verwacht de bevolking, zo hoorde ik van de bekenden daar, dat het nóg erger gaat worden daar. In Nederland, zo is de verwachting, zal vanaf de komende maanden tot ver in volgend jaar de ellende pas goed losbarsten. Massa-ontslagen in de bouw (naar verwachting worden er zo’n 50.000 mensen die in vaste dienst zijn ontslagen, de ZZP’ers zijn goeddeels allemaal al naar huis gestuurd), ICT en diverse andere sectoren. Het UWV heeft, inspelend op de verwachtingen, al honderden mensen extra aangenomen en verwacht er nog veel meer aan te moeten nemen.

Amerika is feitelijk bankroet. Maar Nederland zal, zo is mijn stellige overtuiging, hier snel –in elk geval gedeeltelijk– achteraan gaan. Nu al staan woningen véél te lang te koop, en worden er steeds meer gedwongen verkocht. Zolang je kunt blijven zitten waar je zit, is er niets aan de hand. Maar zodra de (vaste) baan of het (zelfstandige) inkomen aangetast wordt en er 3 à 4 termijnen achterstand in de hypotheek komen, zal de bank ook uw, jouw, woning gewoonweg verkopen onder het motto: “pakken wat we pakken kunnen”. Dat die mentaliteit overal heerst bij financiele instellingen hebben de afgelopen 2 jaar al duidelijk gemaakt; Amerika –en ook Engeland– zijn een rampgebied, Europa zal volgen.

Delen op: