Incassofraude kan niemand iets schelen

Vier keer deed Hester de Grift aangifte, omdat iemand met haar bankrekeningnummer shopte op internet. Haar bank doet niets en de politie ook niet.

‘Mevrouw, dit moet u maar regelen met uw bank. Hiervoor heeft de politie het echt te druk. Er zijn ergere dingen waarmee we ons moeten bezighouden.’ Hester de Grift is van nature een vriendelijk mens, maar toen ze dit hoorde is ze ongegeneerd uit haar vel gesprongen.

> Lees verder: De Pers
> Zie ook: “Banken gedogen internetfraude

Een tijd terug ontving ik via mijn bedrijfswebsite regelmatig bestellingen voor hosting-accounts. Alle (bedrijfs)gegevens werden keurig ingevuld; KvK-nummer, adresgegevens, alles keurig in orde. Toch werd ik ‘gealarmeerd’ door één opvallend aspect: het email adres en de telefoonnummers. Grote bedrijven die bestellingen plaatsten met een @gmail-adres en een mobiel nummer?

Met twéé van die bedrijven heb ik contact opgenomen.  Door even te mailen of te bellen naar hun vaste nummers die ik zo kon achterhalen via hun (reeds bestaande) websites. Alsmede hun bankrekening nummers, BTW-nummers, enz. Alles hadden ze online staan. Toen ik ze er op attendeerde dat dat niet erg slim was omdat er daardoor frauduleuze bestellingen werden gedaan op hun naam (in dit geval door, waarschijnlijk, spammers) werd er erg laconiek gereageerd. Eén van de bedrijven beweerde: “Dat moet zo hoor, dat hoort op je website te staan”. Wat natuurlijk regelrechte onzin is. Wie ze dat wijs gemaakt heeft weet ik niet. Maar zo vráág je om ellende!

Spelletjes
Spelletjes via internet zijn ook zo’n bron van vreugde. Voor de hackers en inbrekers althans. Vooral kinderen (maar ook volwassenen!) laten in goed vertrouwen van alles installeren op de PC op spelletjes sites. Waarna binnen de kortste keren alle gegevens die je —gemakshalve— op je PC had opgeslagen “op straat” liggen.

Campagne
De overheid voert een campagne.. radiospotjes die je vertellen dat je je gegevens niet online moet zetten. De “3x kloppen”-campagnes. Voorlichting genoeg. Dus die bedrijven die ik noemde hadden het kunnen weten. En dat er virussen en trojans zijn, is toch “algemeen bekend”? Maar, als mensen onschuldig benádeelt worden (zie eerdere artikelen) dan geeft diezelfde overheid totaal niet thuis. Ik begrijp dat niet. Is de gemiddelde medewerker bij de politie nu echt zo dom dat ze geen enkele kennis van zaken hebben? En, … waar hébben ze het dán zo druk mee… deze fraudezaken zijn in een paar minuten op te lossen.

Nee, liever geven ze je een parkeerboete voor het niet plaatsen van je ‘parkeerschijf’.. (maar dat “hilarische” verhaal komt binnenkort!!).

Delen op: