MP3’s afspelen met JustBasic

JustBasic is een gratis basic-programmeeromgeving die ‘best veel’ kan; helaas kan het sommige dingen niet die in andere programmeeromgevingen ‘standaard’ zijn. Dat wil zeggen: men heeft DLL’s beschikbaar die allerlei dingen voor je doen (en dus doe je als programmeur eigenlijk niets anders dan dat component in je programma plakken, en klaar ben je). Zoals mp3’s afspelen of .wav-bestanden. JustBasic heeft alleen ondersteuning voor midi en .wav. En ik moet net mp3’s hebben natuurlijk. Maar goed, daar zijn altijd omweggetjes voor te bedenken natuurlijk!

Ik ben aan het nadenken over een speciaal projectje, een DVD (voor op de PC) met daarop allemaal mp3’s, netjes in een catalogus ondergebracht, die je met ‘een druk op de knop’ moet kunnen afspelen vanuit een kleine grafische interface. JustBasic is ‘Just the Tool‘ voor dat! Behalve dan dat het geen standaard ondersteuning voor mp3 heeft. Maar goed, JustBasic = Windows. En Windows heeft standaard een media-speler aan boord. De oplossing is volgens een bepaalde reclame áltijd simpel ..

Zo blijkt, hier de functionele code, voor de liefhebbers! Kopieer en plak wat tussen de lijntjes staat en je bent klaar (nou ja, klaar.. de grafische interface mag je zelf bedenken!)

—–

‘ Audioplayer in JustBasic

nomainwin

‘ roep windows mediaspeler aan als mp3 of .wav-player

filedialog “Open mp3-file”, “*.mp3; *.wav”, mp3$

‘ Als je het goed doet, zoek je bij installatie of mediaplayer bestaat
‘ en schrijf
de locatie weg in een ini file welke vervolgens altijd
‘ uitgelezen wordt.
Onderstaande is hardcoded.
run “C:\Program Files\Windows Media Player\mplayer2.exe “;mp3$

—–

Da’s alles. Veel plezier er mee!

Delen op: