Muziek ontdekken: Een Philips Radio met Platenwisselaar!

Vintage Radio Meubel met Platenspeler 02

Ik moet ongeveer een jaar of 13 à 14 zijn geweest toen ik een radiomeubel kreeg met een platenspeler er in. Ik had de Philips Radio met platenwisselaar van mijn ouders gekregen omdat zij een andere stereoset hadden gekocht.

Het was het begin van de ontdekkingsreis in de (pop)muziek. Folk, Rock, Blues, Country. Hele andere muziek dan je normaliter hoorde. Ik werd er aan herinnerd door een Facebook-vriend die een foto van zo’n radio plaatste. Een mooie herinnering!

Vintage Radio Meubel met Platenspeler 03
Foto © https://www.froufrous.nl/ (overname met toestemming)

Philips Radio met Platenwisselaar

Jarenlang had de Philips Radio met Platenwisselaar in de woonkamer gestaan en mijn ouders hadden er een los tape-deck bij. Eigenlijk was het een “Rosita” radiomeubel. Rosita was een fabrikant die radiomeubels maakte met daarin radio’s en platenspelers van Philips en Grundig. De mijne had dus Philips onderdelen (radio en platenspeler).  Volgens het Nederlands Grammofoon Genootschap waren de radiomeubels van Rosita voorzien van breedband luidsprekers. De speakers van het ding hadden een geweldige klank.

De arm van de platenwisselaar werkte niet meer (maar daar wilde een weldenkend mens zijn LP’s toch niet serieus aan riskeren?!) maar de platenspeler nog wel. Toen het tape-deck het begaf kochten ze wat nieuws.

De radio met platenwisselaar kwam dus bij mij op de slaapkamer terecht. Ik was langzaamaan mijn muzikale smaak aan het ontwikkelen en kocht af en toe LP’s. Daarnaast leende ik ze bij de bibliotheek.

Ik had een goedkoop (mono?) tapedeckje gekoppeld aan het apparaat – en zo kon ik de LP’s die ik leende van de bieb opnemen op cassette. Ik heb nog steeds tapes uit die tijd!

Amerikaanse Legerradio en BBC

Het mooiste van dit Radiomeubel was wel dat de radio een hele goede AM ontvangst had en ik op mijn zolderkamer de Amerikaanse legerradio (uit Duitsland) kon ontvangen daarmee. Ook de BBC kon ik er goed mee ontvangen.

Dat was voor mij, qua muziek, een openbaring. Heel veel muziek die wij helemaal niet kenden of hoorden op de Nederlandse radio kwam voorbij, vooral op de Amerikaanse legerradio. Veel blues, folk, rock & roll en country. En zo kwam ik dan ook regelmatig met een briefje bij de bibliotheek met namen van albums of bands en de vraag of ik die kon lenen. Soms had ik geluk.

Vintage Radio Meubel met Platenspeler 02Luisteren naar de BBC en de Amerikaanse legerzender (en een abonnement op een Amerikaans tijdschrift) had nog een voordeel: mijn Engels ontwikkelde zich snel.

Het nádeel was dat mijn docente Engels, op de MAVO, vond dat mijn Engels “véél te Amerikaans” was.. en daarom gaf ze mij een erg laag cijfer op mijn mondelinge examen! Daarnaast was zij er ook totaal van overtuigd dat ik gespiekt had bij mijn schoolonderzoeken en proefwerken.

Ik was de laatste die lachtte want op mijn schriftelijke eindexamen haalde ik een ruime negen. Wederom zonder te spieken. Waardoor ik uiteindelijk alsnog een mooi gemiddelde haalde.

Na een paar jaar begaf de platenspeler het helaas en moest ik noodgedwongen iets nieuws kopen wilde ik LP’s kunnen blijven afspelen.

Het radiomeubel bood namelijk geen mogelijkheid om naast het cassettedeckje nog meer externe apparatuur aan te sluiten. Het werd een Grundig “drie-in-één” set met platenspeler, dubbel cassettedeck en radio. De radio had helaas niet de goede ontvangst die het radiomeubel had dus dat was wel een aderlating.

Het dubbele cassettedeck was wel geweldig. Ik kon radioprogramma’s opnemen en later de nummers die ik mooi vond makkelijk overzetten naar een 2e tape. Ruis? Kwaliteitsverlies? Ja, uiteraard. Maar ik gebruikte (dure!) TDK SA tapes als “master” en TDK D90 voor de verzameltapes dus dat viel best mee én een beetje ruis? Daar maalden we in die tijd minder om.

Vakantiewerk

Mobylette (pinterest)
Foto – Pinterest, bron onbekend

De drie-in-één set van Grundig kocht ik bij de lokale radioboer. Ik had ‘m bijelkaar verdiend met vakantiewerk: bloesems dunnen in de boomgaard van de fruitkweker. Die heeft het lang volgehouden is pas toen ik al een paar jaar getrouwd was vervangen voor een andere set (van Sony).

Het jaar er op verdiende ik met het werken in de boomgaard geld voor mijn eerste gitaar én hield nog wat extra geld over waarmee mijn eerste bromfiets bekostigd kon worden.

Nouja, eigenlijk de 2e. De eerste kreeg ik gratis maar had aan het einde van de straat een vastloper (een Yamaha FS1). Dus kocht ik een ander bromfietsje, een knaloranje Kapteyn Mobylette. Maar bromfietsen, dat is weer een heel ander verhaal..

Fotoverantwoording
De foto’s van de radio zijn van een soorgelijke Radio met Platenwisselaar. Foto’s bij dit artikel zijn met vriendelijke toestemming overgenomen van de website FrouFrou’s, aanbieder van onder andere vintage meubelen en meer, zie https://www.froufrous.nl/

Delen op: