Slavernij is afgeschaft. Tijd voor een feestdag?

Afschaffing slavernij - koti - afb Pixabay

Nederland was één van de grote slavenhandelaren. Daarmee faciliteerde Nederland de slavernij. En het erge is, dat doet Nederland, net als bijna alle andere westerse kapitalistische landen inclusief de USA, nog steeds. 

In de USA wordt nu 19 juni een nationale feestdag, om de afschaffing van de slavernij te herdenken. Dat is een stukje erkenning naar de nabestaanden van de slaven. Heeft het echter wel toegevoegde waarde om dit te doen?

Afgelopen week tekende president Biden wetgeving waarmee Juneteenth officieel een Amerikaanse feestdag wordt. Het was de eerste toevoeging aan de kalender, sinds in 1986 de geboortedag van dominee Martin Luther King door president Reagan werd uitgeroepen tot tiende feestdag. (NOS)

Ook in Nederland gaan er stemmen op de slavernij en het koloniale verleden te herdenken als in: “excuses”. Het past naadloos in het huidige blanke woke-cultuurtje. Sociaal bewust, schuldbewust. Maar het is vooral ook heel “hip” in bepaalde kringen om “woke” te zijn.

Woke resurfaced in 2014, during the Black Lives Matter movement, as a label for vigilance and activism concerning racial inequalities and other social disparities such as discrimination against the LGBTQ+ community, women, immigrants and other marginalized populations (Wikipedia).

Slavernij is niet afgeschaft

Wereldwijds is er nog overal slavernij – en wat doen we er tegen? We gaan herdenken dat de slavernij is ‘afgeschaft’. Erkenning geven, herdenken, van- en aan iets wat meer 150 jaar geleden is gebeurd is prima. Maar als dat niet zorgt voor aanpak van de huidige situatie is het symboolpolitiek. Het heeft geen zin het verleden te willen ‘uitwissen’ door standbeelden omver te halen, feestdagen in te voeren of ‘begrip’ te tonen jegens groepen die nu al meer dan 150 jaar van dezelfde vrijheden genieten als de rest van de maatshappij.

Niemand schiet er werkelijk iets mee op, ook niet de mensen waarvan de over-over-grootouders slaaf waren. Het wist ons eigen koloniale verleden niet uit. Dat is niet meer dan feel-good politiek. Dat is je geweten sussen! Een dergelijke dag instellen heeft alléén (meer)waarde als dat gepaard gaat met échte aanpak van de huidige slavernij: mensenhandel, kinderarbeid en uitbuiting. Oók in ons land. Dat is een miljardenindustrie die nog steeds gaande is, met meer dan 40 miljoen slachtoffers…

Delen op: