Steinberger Spirit GU

Dit verhaal begint bij de Kramer Focus VST/Kramer Fatboy..

 

Kramer Fatboy

Voor de handel had ik een 3-tal Kramer VST 111 gitaren gekocht (en weer doorverkocht). Eén van deze gitaren heeft wat langer hier in huis gestaan en ook regelmatig op gespeeld. Fijne gitaren, kosten bijna niets. Ik kocht ze alle drie in één koop, speciale aanbieding van MusicYo. Rond de US$ 80 te koop (als je drie tegelijk kocht). Nadat ik ze alledrie verkocht had kocht ik later nog weer twee gitaren via MusicYo: een Kramer Focus “Fatboy” en de Steinberger Spirit.Het was de bedoeling de Fatboy, met de goede ervaringen van de vorige Focus-gitaren in gedachten, te houden en de Steinberger te verkopen. De Fatboy was goed, maar viel qua constructie en geluid nogal tegen, de goedkopre VST’s in gedachten houdend. Niet slecht maar toch,.. de goedkopere gitaren (één er van sowieso) speelden veel beter.

Die verkocht ik dus, en de Steinberger heb ik -tot op vandaag- gehouden.

Spirit GU-Standard
De Steinberger (foto) is een ontzettend fijne gitaar! Alles is goed aan deze gitaar, van de geweldige, –supergladde– innovatieve ‘koploze’ hals, het toch wat klassiek aandoende ontwerp van de body met de prachtige duurzame lak tot de 5-way pick-up selector die je een ruime variatie biedt qua geluid.

Steinberger Spirit GUVan de website van MusicYo:
When you play a Steinberger, you are playing the future. No other instrument offers the musician a more technologically advanced design. Nothing looks like a Steinberger and … nothing performs like one either! At the heart of all Steinberger instruments is the Headless design with Double-Ball Tuning System. Tune it up once and don’t tune up again until you change your strings! It truly is the “State of the Instrument.”

De gitaar nooit meer stemmen is niet helemaal waar, maar toch heel wat minder (vaak) dan bij een klassiek stemmechanisme. In 9 van de 10 gevallen staat de gitaar klaar om te spelen, soms is dus een heel klein beetje stemmen noodzakelijk (temperatuurverschillen zijn met name de oorzaak). De tremelo gebruik ik niet. Ik houd niet van dat gedoe, zit alleen maar in de weg. Dus die hendel ligt ergens in een lade van het buro..

Persoonlijk gebruik ik de gitaar het méést voor slaggitaar (oh, sorry “rhythm”) en daar is hij heel geschikt voor alhoewel een goede lead-gitarist er vast ook mee uit de voeten kan.

Deze gitaar heb ik eigenlijk alleen voor mijzelf aangeschaft. Ik speel niet in een band ofzo, alhoewel ik thuis wel regelmatig met de PC als “studio” nummers opneem en daarbij dus electrisch speel soms. Ik gebruik hierbij een Electar buizenversterker en met deze combinatie heb ik dan eindelijk een geluid dat ik mooi vind, op electrisch gebied dan. In Nederland zijn deze gitaren en versterkers niet normaal verkrijgbaar danwel onbetaalbaar, in de USA is een Steinberger Spirit voor minder dan $300 ex. verzendkosten te bestellen bij MusicYo. Let wel: zelf importeren van dit soort goederen lijkt leuk en goedkoop maar.. er zijn wat (stevige) bijkomende kosten zoals: verzendkosten, inklaren bij de douane en daarbovenop (dus ook over de verzendkosten!) krijg je een aanslag voor de BTW.

In euro’s ben je dus voor zo’n gitaar dan rond de € 400,– kwijt plus het risico van transport-schade, diefstal etc. dat is namelijk niet verzekerd! Daarnaast heb ik extra snaren, een gigbag en een riem er bij gekocht, dus het totale plaatje ging meer richting € 500,-. Het gaat meestal vlekkeloos, maar toch moet je er rekening mee houden dat er eens iets mis kan gaan… Een paar setjes met snaren direct bijbestellen is niet onverstandig uiteraard.

MusicYo is een uitstekende online retailer. Dat kan ook niet anders, want het is een sub-divisie van Gibson. Ik heb er in totaal nu vijf gitaren, een buizenversterker en diverse add ons besteld (snaren, caps, etc). Zeer betaalbaar, snelle customer-service (email) en zeer snelle levering. Mits op voorraad heb je je bestelling binnen een week in huis, en dat vanuit de USA!

Versterkers kopen
Eén belangrijke ‘noot’ met betrekking tot het kopen van versterkers uit Amerika. Deze zijn meestal niet geschikt voor gebruik in Europa. Men gebruikt daar namelijk een ander voltage (~110-120 V). De Electar die ik heb gekocht heeft echter een schakelaar waardoor hij zowel in de VS als in Europa te gebruiken is (voltage is om te zetten naar ~230).

Delen op: