Zelf een gitaar bouwen (3)

Hé,.. balen,.. de Fixet was niet open. Althans niet om 09:00 vanochtend. En dat terwijl ik besloten had rádicale maatregelen te nemen: de voor/bovenkant opnieuw schuren (met de schuurmachine) en lakken. Maar hoewel ik transparant mooi vond was het commentaar van één van de dochters: “het lijkt wel een tafelblad“.. tja.. dat zet je dan weer aan het denken.

Enfin, aangezien dus de Fixet gesloten was naar de Karwei in Groningen gereden om daar lak te kopen (en superfijn schuurpapier). Toen ik daar was, zag ik een prachtige bordeaux-rode lak. Oók een mooie kleur. Beetje wikken en wegen en uiteindelijk gedaan, 2 bussen rode lak en één bus transparant.

Na de eerste laklaag rood vroeg één van de dochters (het laat zich wederom raden wie..) zich af of ik soms een ‘gay-guitar‘ aan het maken was (..). Onderstaande foto’s spreken voor zich.

Telecaster, de schuurmachine komt er aan te pas..

Schuren.. en géén halve maatregelen deze keer!

Telecaster, compleet geschuurd

Het schuren zit er op, de gitaar is zo te zien weer helemaal klaar voor een nieuwe laklaag.

Telecaster, eerste laklaag rood

Telecaster, eerste laklaag rood.. “Zeg, is dat een ‘gay-guitar’, pap”?

Telecaster, de kop (headstock)

De kop (headstock). Terwijl de eerste laklaag droogt, ga ik een kop maken. Zagen, vijlen.. schuren.. Tjonge, had ik bij handenarbeid vroeger maar wat beter opgelet!

Telecaster, spuiten hals en kop

Spuiten, hals en kop, transparant. De kop is eigenlijk nog niet helemaal wat ik voor ogen had (heb). Maar het juiste gereedschap moet ik binnenkort maar even lenen ‘bij opa’. Eérst maar een laagje lak er op, zodat ik kan afmonteren binnenkort… En daarna komt dat ‘nog wel een keer’. Sowieso wilde ik niet de ’traditionele’ Telecaster kop hebben, want die vind ik niet mooi. Als voorbeeld heb ik de Avora Telecaster genomen hiervoor.

Telecaster, bovenkant, liggend.

De bovenkant is toch minder goed geschuurd dan ik dacht. Er zitten wat oneffenheden in. Voor de laatste “dikke” spuitbeurt (na meerdere dunne laagjes) ‘m even neergelegd op de workmate.

Daarna nog een laagje transparant gespoten en nu hangt hij aan de microfoonstandaard te drogen/uit te harden. De lak die ik gebruik (nitro-cellulose) is volgens de beschrijving na 2 uur uitgehard. Dat zal mogelijk gelden voor de kleurlak (die ook supersnel droogt waardoor ik vandaag heel veel laagjes kon spuiten!) maar niet voor de transparante lak..

Overigens wordt de kleur nu de lak uithard donkerder. Een heel aparte rode kleur. Echt bordeaux-rood is het echter niet (als ik de dop van de spuitbus er naast houdt, is het verschil duidelijk te zien).

Delen op: