De regering denkt het ei van columbus te hebben gevonden. We gaan 17 Miljard euro investeren. Zegt Wouter Bos. De grote vraag is echter: waar komt die 17 miljard eigenlijk weg?
De Telegraaf citeert Bos:
“De rijksoverheid investeert 6 miljard euro, de provincies en gemeenten komen met nog eens 1,5 miljard en er komt 10 miljard euro aan extra middelen voor de werkloosheidsuitkeringen zodat het kabinet bij een stijgende werkloosheid niet hoeft om te buigen, aldus Bos. ”
Blijkbaar ligt dat geld op de plank te verstoffen op dit moment. Althans, die indruk zou kunnen bestaan. En daarmee gaat de overheid nu ‘smijten’ om de crisis de kop in te drukken? Ik dacht het niet. Die 17 miljard is er niet. Die wordt gecreeërd door het begrotingstekort te laten oplopen. Dat betekent dat op een zekere dag dat geld terugbetaald moet worden. Maar het betekent ook dat de overheid “geld bijdrukt”, virtueel geld, wel te verstaan. Ze gaan het gewoon “máken”. En da’s een hele oude truc.
Kijk naar deze film (45 minuten) die uitlegt hoe banken en overheden geld maken. Wat de overheid doet, is dus hetzelfde als wat de banken hebben gedaan de afgelopen decennia. En wat de Fed recentelijk (weer) heeft gedaan. Als het al helpt, dan nooit lang. Want je laat de schuldenlast alleen maar verder oplopen. Met als gevolg dat we nog lang ‘afbetalen’, ondermeer doordat u (afhankelijk van uw leeftijd) en ik (zeker weten) pas op 67-jarige leeftijd AOW-gerechtigd zijn.
Voor mij persoonlijk zou dat, wanneer ik die dag zou bereiken, betekenen dat ik na 48 jaar werken pas met pensioen mag. Dat betekent tevens dat ik voor mijn pensioen 120% inleg heb gedaan (normaliter is een pensioen 2,5% per jaar, x 40 jaar = 100, nu dus (48×2,5%=120)). **) Dit eenvoudige rekensommetje maakt al duidelijk hoe de pensioenfondsen hun tekorten gaan oplossen alsmede onze overheid. Gelukkig werk ik maar ‘part-time’ meer in loondienst dus feitelijk maar meer dus in volledige manjaren hoef ik nog ‘maar’ 21,6 jaar te gaan, in plaats van 27. Tjonge,.. valt weer mee dus.
De vakbonden hebben een half jaar de tijd om deze ‘financieringstruc’ om te buigen door een alternatief te bedenken. Dat alternatief gaan ze niet vinden. Dit is de grootste ‘wisseltruc’ die ooit is uitgehaald.
Oh, ps.. het H-woord is ook weer gevallen. Want: “voorzitter Agnes Jongerius ziet oplossingen in onder meer een beperking van de hypotheekrenteaftrek.”.
___
**) Ps. voor de kritische lezers: inderdaad, vanaf je 25e betaal je over het algemeen pas échte “pensioenpremie”, tot je 65e. Dat maakt 40 jaar. Daarom mocht (moest, wordt gewoon ingehouden van je salaris) ik van mijn werkgever van mijn 19e tot mijn 25e “solidariteitspremie” betalen. Premie die je afdraagt ten behoeve van de premiepot in zijn algemeenheid en die je nooit meer terug ziet in je eigen pensioenopbouw.