Aantal corona besmettingen neemt toe. Longontsteking door vaccinatie?

Ivermectine paardenmiddel tegen corona

Het aantal corona-varianten en corona besmettingen neemt de laatste tijd weer toe. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is daar een duidelijke indicator van uiteraard.

Ook zijn er veel kinderen en jongeren met longontsteking en kinkhoest. Dit wordt regelmatig gelinkt aan vaccinaties tegen Covid. Is er inderdaad sprake van vaccinatieschade bij kinderen en jongeren?

Corona besmettingen Virusdeeltjes in rioolwater Coronadashboard Rijksoverheid.nl

Op sociale media, in het bijzonder op Twitter,viel mij op dat het aantal berichten van anti-vaxxers weer flink toenam. Eigenlijk ben ik niet meer zo met het onderwerp bezig, zoals waarschijnlijk de meeste mensen. De toename van het aantal anti-vaccinatie tweets triggerde mij echter “om er weer eens naar te kijken”. Als in “vanwaar deze drukte?”.

Kinderen met longontsteking en kinkhoest

Op dit moment is er weer een nieuwe vaccinatie-ronde gaande. Ah! Vandáár de anti-vaxx berichten! En natuurlijk relateren ze alles wat los en vast zit aan de vaccinaties. Zoals bijvoorbeeld de toename van longontsteking onder jongeren. De correlatie wordt dan al snel ‘gezien’: vaccinaties = toename longontstekingen. Zoals bijvoorbeeld in onderstaande suggestieve tweet (mirror):

Longontsteking

Zo simpel is het echter niet. Sterker nog, het tegendeel is waar. Aan de mensen die zich verzetten tegen vaccinaties gaat kennelijk volledig voorbij dat

1) de boosters worden gegeven aan ouderen. Waarbij, wat mij niet verrast, een dalende lijn van het aantal longontstekingen is te zien in die groep;
2) de toename van longontsteking en kinkhoest met name kinderen van een leeftijdsgroep betreft die de afgelopen twee jaar helemaal niet gevaccineerd zijn danwel een lage vaccinatiegraad kent.

“Vorige week gingen 130 van elke 100.000 kinderen van 5 tot 14 jaar naar de dokter vanwege deze ziekte. Dat is meer dan twee keer zoveel als vorig jaar op het ergste moment. Zelfs jongeren en jongvolwassenen gaan meer naar de dokter voor longontsteking dan in voorgaande jaren.” (DiT, EO).

Kinkhoest

Het stijgende aantal gevallen van kinkhoest onder kinderen is niet te relateren aan vaccinatie tegen corona. Het is te relateren aan het niet vaccineren tegen kinkhoest! Een gevolg van het ‘anti-vaccinatie’ geluid dat nu al een paar jaar luid klinkt! De vaccinatiegraad tegen kinkhoest, van jonge kinderen, is zelfs gezakt tot onder de benedengrens van 90%.

De anti-vaxxers’ bubbel is echter niet te doordringen van deze feiten. Ze blijven elkaar napraten en versterken. Ze weigeren in te zien dat hun verzet tegen vaccinaties kinderen ziek maakt en dat het zelfs dodelijk kan zijn. Dat vaccineren tegen kinkhoest werkt, blijkt uit de cijfers: voor de invoering van een vaccinatie tegen kinkhoest in 1957 stierven jaarlijks ongeveer 200 kinderen aan de ziekte. Tegenwoordig sterft nog gemiddeld 1 kind per jaar aan kinkhoest. (Rijksvaccinatieprogramma).

Corona besmettingen nemen toe

Het aantal besmettingen met corona neemt toe. Er liggen ook gemiddeld een ruime 500 mensen per week in het ziekenhuis met corona. Niet verbazend is dat onder gevaccineerden het risico op ziekenhuisopname veel lager is.

“In de periode van 9 oktober t/m 20 november hadden 60-plussers die deze herfst een COVID-19-vaccinatie hadden gekregen een 77% lager risico op ziekenhuisopname door COVID-19 dan personen die wel eerder zijn gevaccineerd, maar deze herhaalprik (nog) niet hadden gehad.” (RIVM)

Er zijn inmiddels zeer veel varianten van Covid. In Nederland komen de BA.2.86 subvarianten het meeste voor, allemaal Omikron varianten. Ook in andere landen neemt het aantal slachtoffers toe. Het Amerikaanse NBC News laat bijvoorbeeld weten dat het aantal ziekenhuisopnames in de USA flink stijgt en er nog maandelijks veel dodelijke slachtoffers vallen:

“Covid is still the primary cause of new respiratory virus hospitalizations and death,” CDC Director Dr. Mandy Cohen said at a briefing for reporters Friday. The virus is responsible for about 15,000 hospitalizations and 1,000 deaths every week, she said.

We zijn, helaas, nog lang niet van corona af. De ziekte blijft, zoals zo vaak bij virussen, muteren. De stroom aan valse informatie helaas ook.

Correlatie ≠ causaliteit

Eén van de claims die ik bijvoorbeeld ook een paar keer voorbij zag komen is “dat jongeren longontstekingen krijgen van het vapen”. Sorry, maar kinderen tussen de 5 en 14 die massaal vapen? Het moet niet gekker worden met de onhoudbare claims. Wederom een duidelijk geval van klok en klepel.

En ook hier geldt: correlatie ≠ causaliteit. Correlatie betekent dat er een statistisch verband is tussen de diverse variabelen. Causaliteit betekent dat een verandering in de ene variabele een verandering in de andere variabele veroorzaakt. En die veranderingen zijn er niet op dit gebied.

“In love and war all is fair”, zegt men wel eens. De anti-vaxxersbrigade past deze regel te pas en te onpas toe. De waarheid? Ach, dat doet er niet toe. Zolang ze hun destructieve doel maar bereiken. Want, zoals hierboven duidelijk is gemaakt, vaccineren werkt. Mensen, in het bijzonder kinderen en ouderen, vaccinaties onthouden door hen -of hun ouders- er angst voor aan te praten kan daarentegen  dódelijk zijn.

Delen op: