Links Nederland is in shock door verkiezingswinst PVV bij TK2023

Stembureau Noordhorn, foto ©2023 R. Brinkman
Stembureau Noordhorn, foto ©2023 R. Brinkman

De verkiezingen voor de tweede kamer, TK2023, heeft door de enorme verkiezingswinst van de PVV voor een aardverschuiving gezorgd in de tweede kamer.

De opiniepeilers zagen deze uitslag van de TK2023 totaal niet aankomen.

De gemiddelde kiezer zag dit ook niet aankomen. En Links Nederland? Links Nederland is in shock. Is dat wel terecht dat ze zo geshockeerd zijn? Moeten ze niet eens de hand in eigen boezem steken?

Ongelukkig en ontevreden

Ik denk dat de belangrijkste reden voor mensen om PVV te stemmen is dat mensen ongelukkig zijn, zich willen afzetten tegen huidige kabinet en bang zijn voor de moslims (nu meer dan 1 miljoen in ons land).

Allochtonen stemmen ook PVV
Opmerkelijk: een aanzienlijk deel van de PVV achterban is, al jarenlang, van niet westerse achtergrond oftewel allochtonen. Ook zij stemmen voor Wilders. Dat fenomeen is al jarenlang bekend. En ook nu deden ze dat wederom (Telegraaf).

Conflicten
De aanval van Hamas deed velen beseffen dat er ‘iets moet gebeuren’ en ook is er veel weerstand tegen steun aan de oorlog in Oekraïne, de hardcore linkse acties op het gebied van de klimaatverandering (bezettingen wegen, stations, vernielingen en bekladden gebouwen  bijvoorbeeld).

De aanhoudende (en niet te ontkennen) problemen met asielzoekers in bijv. Ter Apel (breed uitgemeten in de pers de afgelopen jaren) en daarnaast natuurlijk de belofte van Wilders dat hij “de Nederlanders weer op 1” gaat zetten deed mensen kennelijk besluiten om PVV te stemmen.

Als je de interviews op TV ziet met mensen in de voedselbanken, op straat, de analyses leest doemt steeds weer dat beeld op. Persoonlijk geloof ik echter niet dat PVV met Wilders in de rol van ‘messias’, ook maar enige echte oplossingen gaat brengen. Wilders is nog nooit constructief of oplossingsgericht geweest.

Verkiezingen Politiek Kaag Linkse stemmers
(Stembureau, Afb. R. Brinkman)

Links Nederland is in shock, waarom eigenlijk?

Veel mensen die vroeger PvdA of SP stemden, stemmen nu PVV. Dat dringt bij de linkse elite, in de top, niet door. Steevast worden ze aangeduid, door bijvoorbeeld bevoorrecht links als “dom rechts” (mensen als Sander Schimmelpenninck bijvoorbeeld). Je zou echter de PVV ook, voor een groot deel, conservatief links kunnen noemen.

Want veel van zijn kiezers waren vroeger mensen die PvdA stemden. Ook vergrijst de PvdA enorm. Ze verliezen daarom sowieso dan ook kiezers, het electoraat van PvdA verdwijnt.

Verschuiving van “het proletariaat”
Onderzoeker Maurice de Hond stelde bij WNL (23 november 2023) daarnaast vast dat veel mensen PVV stemden omdat ze absoluut niet wilden dat GroenLinks/PvdA, onder leiding van Frans Timmermans, de grootste zou worden. Oftewel een “strategische stem”. Bij VVD was er altijd nog het risico op samenwerking met GroenLinks/PvdA. Bij Wilders niet. Dús stemde men voor PVV. Via Twitter werd ik nog gewezen op deze analyse van hem waarin hij het e.e.a. verder onderbouwt.

Het “proletariaat“, voorheen de machtsbasis van links, is van links naar rechts verschoven maar GL/PvdA en SP willen dat maar niet onder ogen zien en schelden hun eigen (voormalige) kiezers uit voor “fascisten” en “racisten”..

Zijn die PVV-kiezers “allemaal racisten” zoals veel mensen nu op sociale media roepen? Nee. Geloof ik niets van. In de jaren ’70 zag je ook al dat het conservatief linkse DS’70 opkwam (en ook best wel groot werd met 8 zetels) en ook mee ging regeren onder leiding van Drees jr., DS’70 was een afsplitsing van PvdA.

Net zo goed als dat de kiezers van DS’70 en SP-kiezers, partijen die zich eveneens -als linkse partijen!- tegen (arbeids)migratie verzetten in het verleden niet zomaar als racisten zijn aan te merken zijn ook niet alle PVV stemmers als zodanig te bestempelen. Waarom is links Nederland, en D66, zo in shock dan? Terwijl binnen de linkse flank discriminatie van (arbeids)migranten voorkwam en nog steeds een ding is (bijvoorbeld bij de SP)?

Verkiezingsprogramma PVV

Ik geloof er dus niets van dat álle PVV kiezers racisten zijn of islamofoob. Maar ik geloof er ook helemaal niets van dat deze PVV-kiezers het verkiezingsprogramma van de PVV hebben gelezen (samenvatting hieronder). Net zo goed als dat overigens andere kiezers de programma’s van andere partijen hebben gelezen overigens…

Standpunten PVV TK2023
Standpunten PVV TK2023

Afschaffen eerste kamer

De teleurstelling voor de PVV kiezers zal straks groot zijn. De PVV heeft een hele verzameling onhaalbare standpunten.

Om er maar eens één te nomen uit de lijst: het afschaffen van de 1e Kamer. Wie wíl dit nou serieus? En waaróm zou de PVV dit willen? Het afschaffen van het insituut dat de makers van nieuwe wetten, de tweede kamer, controleert. Mmmm, .. dat ruikt wel weer behoorlijk ‘bruin rechts’.

Nog maar een? Het “rood-wit-blauw” keurmerk. Zuiver nationalisme.

Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme moet weg? Ai, .. waarom? Er is immers onmiskenbaar racisme en discriminatie? Als er bij de PVV geen discriminatie of racisme is, hoeven ze zich toch niet druk te maken over deze man?

Is PVV racistisch?

De gemiddelde PVV-kiezer is, nogmaals, niet zomaar als ‘dom rechts’ of als ‘racist’ te classificeren. Ze zijn er wel die racistische denkbeelden aanhangen en helaas ook veel.

De partijtop, Wilders voorop, is wél te kwalificeren als Islamofoob en, waarschijnlijk, ook behoorlijk besmet met  racistische denkbeelden. In een eventuele coalitie zal hij echter 70 tot 80% van het PVV programma aan de kant moeten schuiven. Ik ben benieuwd of hij die stap wel wil of kan nemen want dat zal bij een volgende verkiezing door zijn electoraat hard afgestraft worden.

Moet je de kiezers van PVV kwalijk nemen dat zij afkeer hebben gekregen van de huidige politiek en daarom stemmen voor Wilders of BBB? Of Nieuw Sociaal Contract?

roze olifant of toch blauw
Was het een roze olifant in de kamer of toch blauw?

Signaal van de kiezer

Het signaal van de kiezer is dit: de kiezer wil af van die oude regentenclubs van VVD, CDA en PvdA. Om over D66 nog maar te zwijgen. En daarom zijn er nieuwe partijen opgekomen. Net als dat indertijd gebeurde, toen partijen als D66, SP, DS’70, de Boerenpartij en CentrumDemocraten ontstonden.

De Roze Olifant (of in dit geval een blauwe) stond al heel lang in de kamer. Die is veel te lang genegeerd door de zittende politiek en door een groot deel van de maatschappij.

____
Laatst bijgewerkt 24/11/2023

Delen op: