Datarush, Noorderlicht Fotomanifestatie

Rudy's Krabbels | kaart 04

De oude suikerfabriek, privacy, ontwikkelingen in de ICT en fotografie. Dat zijn de ingrediënten die de Noorderlicht Fotomanifestatie voor mij onweerstaanbaar maakten.

Noorderlicht Fotomanifestatie 2015

Samen met oud-collega Netty bezocht ik vandaag de tentoonstelling. Boeiende fotografie waarin de fotografen hebben geprobeerd zaken als privacy en de verregaande computerisering van de samenleving te vatten in foto’s.

Naast de prachige “retro” aandoende foto’s van een jonge Steve Jobs en anderen in Sillicon Valley en hele mooie creatieve dingen komen ook de minder prettige kanten van de verder oprukkende IT aan bod. De aantasting van privacy. Digitale ellende zoals stalking, selfie’s, filmpjes en foto’s die beter niet online hadden gemoeten maar het toch gingen; de invloed van bijvoorbeeld de IT in een land als China.

En soms zie je foto’s die zó mooi zijn ondanks het feit dat het onderwerp van de foto eigenlijk “negatief” is. Foto’s van allemaal mensen rondom een nieuwgeboren kind. Allemaal met hun smartphone in de hand om ’t kind op de foto te krijgen. Wij herkenden overigens in de setting van de foto’s oude schilderijen. Kindje Jezus in de kribbe. De Aardappeleters. Het Melkmeisje. Heel apart. Mooi, maar ook minder mooi eigenlijk. Het houdt een spiegel voor.

Het leidt ook tot leuke gespreksstof. Als 40’ers hebben wij die ontwikkelingen allemaal meegemaakt. Eind jaren ’80, begin ’90, net nog in de beginfase van de IT, zaten we op de middelbare school en groeiden op. De tijd dat docenten je leerden WordPerfect (ja, da’s het pré Word-tijdperk..) af te sluiten door de computer uit te zetten .. 🙂

Ik heb er m’n beroep van gemaakt en een IT bedrijf gestart. Netty zit in een andere branche en is freelance journaliste. Maar beide hebben we de ontwikkelingen op dit gebied in meer- en mindere mate meegekregen. Net als de ontwikkelingen in de digitale fotografie, privacy e.d.

Erg boeiende materie. En hoewel veel mensen het als ‘negatieve’ ontwikkelingen zien, denk ik dat er ook kansen zijn. We moeten ons nog leren aanpassen er aan, en de kansen nog ten volle leren benutten. En natuurlijk, privacy is belangrijk. Erg belangrijk. Bewustwording op dat gebied is daarom heel goed. Ik kan (daarom) iedereen aanraden de tentoonstelling te gaan bekijken. Het kan nog tot en met 11 oktober a.s.

> Meer foto’s op Facebook
> Website tentoonstelling
> Bits of Freedom (BOF) over deze expositie

Delen op: