De Joyetech eRoll e-sigaret

Tja, roken,.. ik kan niet zeggen dat ik er trots op ben, maar ik doe het al jaren. Afgezien van het feit dat het erg ongezond is en vies ruikt (vooral voor niet rokers) is het zo langzamerhand ook nog eens peperduur geworden.

Rudy's Krabbels | supersmoker zeroEen paar jaar geleden kocht ik dan ook voor het eerst een ‘elektrische sigaret’, de bekende ‘Supersmoker’. Voor een afbraakprijsje, bij het Kruidvat. Idee er achter: “gezonder” roken, want alleen nicotine en geen gestink meer voor de omgeving. Na een paar weken was ik wel klaar met dat ding, dat was geen alternatief. Het was (zo weten we nu) de ‘eerste generatie’ e-smokers. Sommige mensen waren, en zijn, er heel tevreden mee, ik vond het niks.

Een tijdje terug toch maar weer naar dit alternatief gekeken want nog steeds wil ik een (tijdelijk) alternatief voor roken met in het acherhoofd de gedachte dat daarmee volledig stoppen eenvoudiger is. Ik zag een leuke aanbieding waar ik van sommigen toch wel positieve reviews had gelezen, de de “Health E-Cigarette“, zelfde concept als de ‘supersmoker’ maar kleiner (normaal ‘sigaret’-formaat), lichter en helemaal niet duur. Voor € 24,95 heb je een starterset met 2 sigaretten en 10 vullingen. Kennelijk heb ik een talent voor het aanschaffen van maandag-ochtend producten want net als de supersmoker indertijd was dit niet zo’n succes. Het e-sigaretje “dampt” nauwelijks, en rookt “zwaar”. Geen succes. Paar week volgehouden om de aanschafkosten er uit te halen, dat wel, maar daarna was ik er klaar mee.

Ondertussen,…. op het werk
..wordt e-roken een beetje een trend en zijn er diverse collega’s die allerlei apparaten gebruiken. Van wegwerpers als de “Fling” van White Cloud tot allerlei apparaten die meer weg hebben van een grote hasjpijp dan een sigaret. Daar wilde ik écht niet mee rondlopen.

Rudy's Krabbels | eroll starterskit zwartJoyetech eRoll

Eén college had echter een ‘e-sigaret’ die ik al een paar keer overwogen had, maar wel erg duur vond. De Joyetech eRoll. Te koop bij onder andere “HappyDamp“.

Enthousiast werd mij ‘een pufje’ aangeboden toen ik vroeg of dat ‘een beetje werkt’. Nou, proberen dan maar 🙂 en inderdaad, dat werkte wél goed. Het ‘rookt’ (dampt) als een echte sigaret!

Diezelfde dag nog aangeschaft en ik ben nu een paar dagen verder. Eén ding: e-roken is een kwestie van willen overstappen. Het is toch een béétje anders dan gewoon roken en dat zit ‘m met name in het feit dat sigaretten en shag náást nicotine nog een heleboel andere stoffen toegevoegd hebben zoals smaak- en geurstoffen en (extra verslavende!) elementen en stoffen. Waaronder suiker. Bekend is dat het suikergehalte in sigaretten de afgelopen jaren met meer dan 40% verhoogd is om zo de sigaret bijvoorbeeld éxtra verslavend te maken. Die stoffen zitten allemaal niet in een e-sigaret, en dat leidt dus tot een iets andere smaakbeleving en de eerste dagen het gevoel dat je ‘iets mist’.

De Joyetech eRoll is gewoon een fijne e-sigaret. Deze “dampt” zeer goed, rookt (inhaleert) licht en is duidelijk te onderscheiden van een gewone sigaret door het blauwe ledje als je ‘inhaleert’ zodat je niet door boze omstanders wordt weggekeken of aangesproken op het feit dat je ‘rookt’. Er zijn ook smaakjes beschikbaar voor de nicotine vulling, diverse ‘sterktes’ e.d. zodat je het roken kunt afbouwen enz. En als je even slim een extra ‘cone’ meebestelt heb je 2 e-sigaretten voor iets meer dan 50 euro.

Voor de shag-rokers heeft men speciaal “Shag” (= beetje vergelijkbaar met Drum halfzwaar, het merk dat ik al jaren rook) nicotine vloeistof. Nouja, ach het komt in de buurt zal ik maar zeggen. Daarnaast had ik ‘Camel’ smaak besteld (vind ik de lekkerste overigens).

De service van Happy Damp is prima. Als je bestelt voor 13:00 heb je het de volgende dag in huis. En geef je ze een ‘like’ op Facebook krijg je een kortingscode voor je volgende bestelling.

Hoewel deze Joyetech eRoll op sommige sites voor de ‘lichtere rokers’ wordt aanbevolen  (het sigaretje is vrij snel leeg/moet weer opgeladen worden) is het meegeleverde mooi vormgegeven doosje tévens een laadstation en binnen een half uur is je e-sigaretje weer klaar voor gebruik.

Werkt het om te ‘minderen’?

Ik rook(te) zelf normaliter zo’n 3 à 4 pakjes Drum (50 gr.) per week, soms ook nog een pakje sigaretten er bij in het weekend. Met deze e-sigaret ben ik terug naar slechts een paar shagjes per dag! Oftewel minder dan één pakje per week! Want “voor de smaak” sta ik toch nog een paar keer per dag een “gewone” te roken. Zoals gezegd, dat is een kwestie van gewenning, een “mind set”.

Daarnaast is er serieus onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de ‘e-Sigaret’ vele malen effectiever is om te stoppen met roken dan welk ander middel ook. Want het lijkt op ‘gewoon roken’ (video) en is toch … “beter”. Desondanks willen sommigen nog stééds de e-Sigaret verbieden omdat het “roken zou stimuleren”. Wat een onzin! Niemand, echt helemaal niemand, zal als beginnend roker beginnen met de aanschaf van een (prijzige) e-Sigaret met nicotine om ze een verslaving te beginnen. Wat een onzin kunnen die tabakslobby en subsidie-slurpende clubs als Stivoro toch bedenken. Het onderzoek toont dit duidelijk aan.

Vooralsnog ben ik zeer tevreden met dit product en kan het iedereen die ofwel minder, ofwel ‘gezond’ ofwel goedkoper wil roken aanraden. Want de kostenbesparing is op weekbasis voor mij al snel zo’n 20 euro per week.

Dit betekent dat de aanschaf van de e-sigaret binnen 3 week is terugverdiend. Een betere ROI (Return on Investment) kun je niet krijgen. Nogmaals, nog afgezien van alle andere voordelen. En het potentiële voordeel dat veel ‘e-rokers’ na verloop van tijd volledig en definitief gestopt zijn (meer dan 1/3e!) met roken. Ik acht de kans aanwezig dat ik ook tot die groep ga behoren. Want roken is gewoon een slechte gewoonte.

Tot slot.. ik wil niemand aanmoedigen om te gáán roken, integendeel. Dat blijkt wel, dacht ik zo. Dit is om iedereen die rookt aan te moedigen alternatieven te zoeken om zodoende eventueel te kunnen stoppen hier mee.

Delen op: