Een “groene”, betaalbare, webserver bouwen (Video)

ASRock mini-ITX Intel Quad Core moederbord

Ik heb besloten met mijn bedrijf vanaf volgend jaar “groene” servers te gaan gebruiken. Dat wil zeggen: energiezuinige webservers. Maar, dat mag niet ten koste gaan van de prestaties voor de klanten.


In dit verhaal heb ik bewust de technische termen wat achterwege gelaten. Het is de bedoeling iets uit te leggen aan mensen die geïnteresseerd zijn maar niet per se techneuten zijn!


Dat betekent dat je dus op de één of andere manier toch een zekere performance moet zien te realiseren terwijl die performance toch energiezuinig wordt geleverd. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Waar je vroeger voor een beetje performance een sloot stroom nodig had, kun je nu door de steeds verder ontwikkelde techniek veel meer performance halen uit veel kleinere en energiezuinige oplossingen.

ASRock mini-ITX Intel Quad Core moederbord Voor webservers heb je een heel andere setup nodig dan een thuiscomputer. Om te beginnen draaien webservers over het algemeen op Linux. In mijn geval kies ik voor de nieuwe servers voor Debian Linux. Daar heb je de eerste performance winst al ten opzichte van Windows. Verder gebruik ik SSD-schijven. Die zijn verschrikkelijk snel (en energiezuinig). En, tot slot, maak ik gebruik van Mini-ITX moederborden waarbij de CPU (processor) geïntegreerd is in het moederbord.

Dat is niet alleen prijstechnisch interessant. Het is vooral ook (weer) energiezuinig én daarnaast bevat een server met zo’n moederbord en SSD-schijven nauwelijks draaiende delen (en dus niet/minder aan slijtage onderheving). Alleen de koelertjes van de serverkast zijn daarmee aan slijtage onderhevig maar zijn daar op gebouwd.

Performance

Maar hoe is nu de performance van zo’n setup? Dat valt in ’t geheel niet tegen! Uiteraard hebben we het hier over quad core processoren. En een setup met minimaal 8GB ~ 16GB RAM. En de SSD’s zorgen er voor dat er simpelweg in een dergelijke situatie geen enkele disk i/o “wait” is.

Op dit moment ben ik net de bouw van de 3e server aan ’t afronden (2 van dergelijke, hardwarematig vergelijkbare, servers staan inmiddels in ’t datacentrum en draaien daar inmiddels naar tevredenheid). Een mooi moment om er eens een fikse stresstest op los te laten op deze 3e server.

stresstest server

Zoals in de afbeelding te zien is trok ik doelbewust alle CPU’s en geheugen nagenoeg maximaal vol door het uitvoeren van de test. Een “serverload” van 16.0+. Normaliter kan je dan een server (bijna) niet meer benaderen want de standaard harde schijven gaan dan problemen opleveren meestal in verband met het “swappen” van geheugen (tijdelijk data wegschrijven) en zodra dat gebeurt ..? Vergeet het maar, je server wordt onbereikbaar.

ASRock Mini-ITX Stresstest

Boven nogmaals de lopende processen (30 stuks CPU, 10 stuks disk i/o, 4x geheugen 1GB, 30 seconden lang). Als dit op een actieve server gebeurt kun je inloggen vaak wel vergeten. Althans, die ervaring heb ik vaak gehad. Maar ik kon nu gewoon blijven inloggen (andere sessies) en “werken” op de server.

Met andere woorden: zo’n server kan behoorlijk wat hebben! Ter vergelijk: op dit moment is op één van de (hardwarematig vergelijkbare) productieservers (met op dit moment 75 gebruikers maar er worden nog meer websites naar verhuisd) de serverload als volgt:

Server load: 0.01 0.08 0.12
Total accesses: 26484
CPU Usage: u187.07 s8.87 cu0 cs0 – .26% CPU load

Met andere woorden: de stresstest toont dat de hardware meer dan voldoende in staat is ‘regulier’ verkeer aan te kunnen. Mogelijk denk je “hoe kan dat, met zoveel websites?”. Eén van de belangrijkste redenen is dat een webserver het grootste deel van zijn tijd… helemaal niets aan het doen is. Veel mensen beseffen dat niet maar een website als dit blog, dat met zo’n 1.500 bezoekers/maand redelijk goed bezocht wordt, is meer uitzondering dan regel. Overigens klinkt dat wel leuk, 1500 bezoekers maar da’s nog steeds maar 0,0019 bezoeker per seconde.

Wat je dus vooral moet doen bij een server is zorgen dat de CPU wat te doen heeft/krijgt, door te zorgen dat de andere delen van de machine de CPU vooral niet laten wachten. Dáár komt dus disk & RAM geheugen om de hoek!

Veel websites ontvangen maar 10 – 15 bezoekers per dag. Sommige andere misschien wel 1000. Gemiddeld genomen echter krijgen de webservers maar 0.5 tot 3 hits/seconde.  Dat verdeeld over 4 cores? Die zo’n verzoekje er op 2Mhz “doorheen tikken”? Da’s minder dan één “hit” per seconde/core in een split second. Kortom, 99,9% van de tijd is een processor van een server “idle” (staat niets te doen). Daarom is het ook jammer van de stroom die je op die manier aan ’t weggooien bent. En het geld dat gepompt wordt in deze stroom én veelal véél te dure hardware!

Goedkope webserver?

Door de toepassing van deze specifieke hardware is deze server zeer betaalbaar. Maar dat is betaalbaar als in verhouding tot wat een server 2 of 3 jaar geleden kostte. Wil je echt “budget” gaan, dan kan dat ook: vervang de SSD’s met één 3,5″ SATA disk of 2x 2,5″ (“laptop”) SATA schijf. Doe er wat minder geheugen in. Heb je nog steeds een acceptabele server voor bijv. de hosting van een paar (bedrijfs)websites, als dedicated server of als offline backup-locatie. Echter, de achilleshiel zijn dan wel de schijven. Sowieso is toepassing van één schijf af te raden, zeker wanneer 99,99% beschikbaarheid vereist is.

Ook hier geldt: “Goedkoop is duurkoop”.

Video

Van de bouw van één van de servers heb ik een “foto-video” gemaakt met nog wat informatie over de bouw van de server zelf (Engelstalige ondertitels).

Meer informatie

Voor meer informatie over de diverse diensten van mijn bedrijf zoals website hosting, domeinregistratie, dedicated servers, onze nieuwe “groene” hosting ed. zie: www.brinkman.it

Delen op: