FireFox 100 – de Nieuwe 2022 versie van de FireFox browser!

afbeelding FireFox Browser logo

afbeelding FireFox Browser logoFireFox 100 is de nieuwste 2022 versie van de FireFox browser. En, geen paniek: de wijzigingen zijn niet schokkend. Kan FireFox de Chrome browser nog verslaan nu het marktaandeel steeds verder zakt?

Vroeger (..) had je Netscape. Het was de browser die op heel veel PC’s de gebruikers de eerste stappen op internet liet zetten. In 1996 gebruikte zelfs 86% van de internetgebruikers Netscape.

Totdat Microsoft een streek uithaalde.. En Internet Explorer (MSIE) onderdeel van het Windows Operating System maakte. Al snel had 75% van de gebruikers MSIE als standaard browser.

Want de gemiddelde computergebruiker is ronduit gemakzuchtig. Als er al een browser op je PC zit die werkt, waarom dan de moeite nemen een ander te downloaden en installeren? En daarbij, indertijd voldeed MSIE ook best wel en Netscape hield de ontwikkelingen onvoldoende bij. Dus 1+1=2 voor veel mensen, dus overstappen!

De FireFox browser

Even heel in het kort..

Omdat Netscape de ontwikkeling van hun product niet commercieel kon blijven financieren, maakte Netscape het product open source door Mozilla op te richten. Dit hielp de browser zijn technische voorsprong op Internet Explorer te behouden, maar vertraagde het dalende marktaandeel van Netscape niet.

Mozilla Firefox (kortweg Firefox) is een gratis, vrije en opensource-webbrowser ontwikkeld door het Mozilla-project en vrijwilligers. [..] in februari 2004 kreeg FireFox zijn huidige naam, na een aantal wijzigingen. Naast FireFox en MSIE kwam er Google Chrome.

Chrome is een webbrowser ontwikkeld door Google. Google Chrome maakt gebruik van het op WebKit gebaseerde Blink en ook van andere openbronsoftware, vooral die van Mozilla. Google Chrome is gebaseerd op Chromium, een open source van Google.  De eerste officiële Linux- en macOS Alpha-versies zijn sinds 4 juni 2009 beschikbaar. (bron: Wikipedia, diverse artikelen).

Chromium Based

Op dit moment zijn, uitgezonderd FireFox, alle browsers inclusief Microsoft Edge, gebaseerd op “Chromium”. Er is ook een Chromium browser, die ik zelf ook gebruik naast FireFox, en Chromium OS. Dat is niet hetzelfde als Chrome browser en Chrome OS. Die laatste twee zijn de “Google varianten” op de open source versies van Chromium.

Waarom maken Microsoft en Google eigen varianten op basis van Chromium? Euhm nou.. omdat ze er het een en ander in (ver)stoppen. Google Chrome & Privacy zijn een matig huwelijk, maar boze tongen beweren dat Microsoft Edge en Opera nog veel minder goed zijn. Als in: ze schenden je privacy meer en/of beschermen deze slechter.

Privacy

Dat is dan ook meteen reden om te kiezen voor FireFox. Privacy.

“Firefox is niet alleen veilig in gebruik, het helpt ook uw gegevens en privégegevens veilig te houden. De Firefox-browser blokkeert automatisch bekende trackers van derden, sociale-mediatrackers, cryptominers en fingerprinters, zodat deze uw gegevens niet kunnen verzamelen.” (Mozilla FAQ)

Hecht je aan een veilige, privacy-vriendelijke browser dan staat je maar één ding te doen: FireFox installeren. Het is hier te vinden en volledig gratis.

https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/

(ps, had ik al gezegd dat ik FireFox fan ben 🙂 ?)

FireFox 100 Benchmark

Ik gebruik de FireFox Browser op Linux Mint. Een goede privacy-combi (Linux + FireFox). Gisteren installeerde ik de nieuwe FireFox op mijn laptop en desktop. Eigenlijk zonder er echt over na te denken; ik voer de aanbevolen updates met regelmaat uit op mijn systeem.

Gisteravond dacht ik “mmm, de internetverbinding met bepaalde sites hapert wel wat af en toe” als in dat het laden (de eerste pagina van een site) even haperde af en toe maar daarna ging het wel weer snel zodra er een keer verbinding was..

In eerste instantie denk ik dan altijd aan de internetverbinding. Ik heb KPN internet dus “het zal KPN wel zijn”. Maar, toch maar even testen met Chromium. Want sinds we glasvezel van Glasdraad hebben is er eigenlijk nooit meer een probleem. En kijk nou, Chromium werkte wel sneller.

Ik heb geen ‘0-meting’ gedaan met de oude FireFox natuurlijk. Maar heb wel een test gedaan waarbij ik Chromium vergelijk met FireFox. Wat blijkt? Chromium is behoorlijk sneller dan FireFox. Maar, er is ook een behoorlijk nadeel: chromium neemt véél meer van de CPU en belast je systeem (zie de ‘load’ in de afbeeldingen hieronder) zwaarder. Zeker als je meerdere taken tegelijk draait of meerdere tabbladen open hebt niet onbelangrijk om rekening mee te houden!

 

Overigens moet ik wel opmerken dat na een dag gebruiken de snelheid van FireFox weer normaal lijkt. Wat dus de reden voor deze tijdelijke inzinking was weet ik niet. Mogelijk DNS-informatie opnieuw ophalen of cache? In elk geval werkt het nu weer als vanouds.

Kan FireFox Browser de Chrome browser nog verslaan

Zullen Pasen en Pinksteren ooit op één dag vallen? Precies. Ik geloof niet dat dat de vraag is of moet zijn. Er is al jaren geen ‘browseroorlog’ meer. Ik zie journalisten er regelmatig stukjes over schrijven hoe de FireFox browser zoveel marktaandeel verliest en ‘of dat ooit nog goed komt’ maar FireFox heeft een doelgroep: mensen die privacy-bewust zijn en veilig willen internetten. Helaas, want: gemakzuchtig, zijn dat er kennelijk niet zoveel. En het worden er minder.

De opkomst van Edge als browser, Chrome hegemonie én het feit dat 60-70% van het internetgebruik via mobiel is zijn daar debet aan. Want, op je mobieltje met Android staat standaard.. Chrome (voor Android). Uiteraard op die van mij niet, want er is ook een FireFox browser voor je mobiele telefoon! Die overigens meer dan 100 miljoen keer is gedownload en geïnstalleerd!

Benchmark resultaten

Voor de volledigheid de resultaten van de benchmark bijgaand.
Het proces “isolated web co” = FireFox.

 

 

Delen op: