Social media ontploft: Hugo de Jonge wil Hybride Warmtepomp verplicht stellen

Hybride Warmtepomp verplicht
Warmtepomp. Afb.: jienenggongshe via Pixabay

Toen ik het artikel op de app vanmorgen doorgestuurd kreeg wist ik gelijk al: “Twitter ontploft straks”. Want “Hugo de Jonge wil Hybride Warmtepomp verplicht stellen”. En inderdaad, al snel was de term warmtepomp trending.

Het maakt direct duidelijk dat de gemiddelde Nederlander én niet weet wat een Hybride Warmtepomp is én veel mensen kennelijk niet kunnen lezen. Of beter gezegd: niet de moeite neemt óm te lezen. De toetsenbordridders gaan gelijk los op Twitter en Facebook. Een Hybride Warmtepomp verplicht stellen? Vooral het woordje “verplicht” is natuurlijk tegen het zere been bij veel mensen.

Wat volgt is een vloed aan vooringenomen nonsens, plaatjes van enorme warmtepompen (de media is ook weer niet erg slim bezig daarin), commentaren over ‘wat kost dat wel niet’, .. berekeningen, horrorverhalen, mensen die gelijk weer met COP-waarden gaan smijten tot aan ernstige verwijten jegens de bewindsmannen. Een kleine bloemlezing hieronder.

En natuurlijk deed Baudet ook weer een duit in het zakje..

Rudy's Krabbels | Thierry Baudet warmtepomp

 

Maar €1500 voor een HR ketel (dat zal géén beste kwaliteit zijn!!) en hybride CV €6000? Onzin! 1 kWh stroom maakt 3,5 tot 5 kWh warmte en een Quatt (quatt.io) is er al v.a. €1.599. Variabele kosten (gas) zijn het grootste probleem en onbeheersbaar.

Hybride Warmtepomp verplicht

Wordt een Hybride Warmtepomp verplicht? Wie de berichten wél leest ziet in de éérste alinea al staan:

De hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de standaard voor het verwarmen van woningen, kondigt het kabinet aan. Dat betekent dat mensen vanaf dat jaar bij de vervanging van een cv-installatie moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Dat kan behalve een hybride warmtepomp ook een volledig elektrische warmtepomp zijn of een aansluiting op een warmtenet. (NOS)

Andere groene alternatieven zullen ook wel acceptabel zijn naar ik aanneem. Zolang het maar minimaal of géén gas gebruikt. Je kunt er van alles van vinden maar laten we wel zijn: gas is over een paar jaar waarschijnlijk niet meer te betalen, voorzover het nu nog te betalen is.

Wij hebben zelf begin vorig jaar onze CV-ketel vervangen. Omdat we (kennelijk) gezegend zijn met een vooruitziende blik hebben mijn vrouw en ik geen ketel gekocht maar eentje gehuurd met een contract voor vijf jaar. Omdat je gewoonweg wéét dat de zaken gaan veranderen in de toekomst en je daarom beter geen grote investering kunt doen totdat er duidelijkheid is.

Die duidelijkheid is nu gegeven. Een Hybride Warmtepomp wordt de nieuwe norm. En ik denk dat dat prima is.

Wat is een Hybride Warmtepomp

Een hybride warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht of ventilatielucht. De pomp verbruikt stroom maar kan door de ‘gratis’ warmte uit de lucht meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt: van 1 kWh stroom maakt hij 3,5 tot 5 kWh warmte. Daardoor ga je besparen op je energieverbruik. (Milieu Centraal).

Alternatieven voor de hybride warmtepomp

Ik zit mij al een paar jaar te oriënteren op de verwarmingsmarkt. Wij hebben een oude woning (1890) en die maak je niet zomaar geschikt voor volledig gasloos. Alternatieven zijn dus de hybride warmtepomp (bijvoorbeeld zoiets) en hier staat ook een hele lijst nieuwe ontwikkelingen. Ook heb je airco-verwarming (zie bijvoorbeeld dit artikel).

Aardbevingsschade Slochteren
Aardbevingsschade Slochteren © Rudy Brinkman

Wij zijn er nog niet helemaal uit.Dat we in dit land van het gas afmoeten is duidelijk. Gronings gas kan niet meer. De aardbevingsschades zijn enorm (foto boven). En daarbij, fossiele brandstoffen raken nu eenmaal op.

Tot 2026 heeft iedereen de tijd hier over na te denken, eigenlijk nog wel veel langer want als je bijvoorbeeld nu, of een jaar geleden, een nieuwe CV hebt aangeschaft is die nog lang niet aan vervanging toe. Dus al dat geschreeuw op sociale media? Nergens voor nodig!

 

 

Delen op: