Gratis videobewerking voor Linux en Windows: Shotcut

Videobewerking voor Linux Foutmelding Pitivi Gstreamer Error message

Er zijn verschillende programma’s voor gratis videobewerking voor Linux. Onder andere Pitivi, Shotcut, kdenlive en Flowblade. Welk programma voor gratis videobewerking voor Linux is de beste?

Inmiddels heb ik met diverse programma’s voor videobewerking voor Linux en Windows ervaring opgedaan.

Voor Windows was jarenlang de standaard Windows Movie Maker videobewerking afdoende voor mij. Die werd op zeker moment niet meer ondersteund en uitgefaseerd door Microsoft, het is vervangen door een andere applicatie onder dezelfde naam. En stapte ik over op Sony’s Videobeweringsprogramma (Sony Movie Studio). Maar nadat ik overgestapt ben op Linux werkt dat uiteraard niet meer.

Videobewerking voor Linux

In de loop van de afgelopen jaren heb ik zowel kdenlive, Flowblade en Pitivi als editors gebruikt. De programma’s hebben allemaal hun voor- en nadelen maar Pitivi was tot voor kort mijn (nieuwe) favoriet nadat flowblade en kdenlive in bepaalde situaties toch tekortkomingen bleken te hebben die het werken er mee te omslachtig maakten voor mij.

“Met PiTiVi kunnen gebruikers eenvoudig audio-/videoprojecten bewerken op basis van het GStreamer-framework. PiTIVi biedt verschillende manieren om een tijdlijn te maken en te wijzigen. Variërend van een eenvoudige synopsisweergave (a-la iMovie) tot de volledige bewerkingsweergave (ook bekend als Complexe weergave), waarmee u volledige controle heeft over uw bewerking.” (Mint Community)

Videobewerking voor Linux met Pitivi
Videobewerking voor Linux met Pitivi

Sinds een tijdje levert werken met Pitivi echter problemen op, onverklaarbare problemen. Mogelijk dat die samenhangen met updates van de software van Pitivi zelf, updates in de Linux distro’s of updates in GStreamer.

Hoe dan ook, Pitivi is voor mij helaas nog nauwelijks te gebruiken als software voor  videobewerking voor Linux. Vooral als het gaat om bestanden in hogere video-resoluties opgenomen met een van mijn Canon camera’s.

Gst-core-error-quark: Gstreamer error

Pitivi is ongelofelijk makkelijk te gebruiken, heeft alle tools aan boord om simpel een video in elkaar te zetten inclusief makkelijk titels maken, video-overgangen en effecten.

Voorbeeld van een video gemaakt met Pitivi

Maar, zoals gezegd, de laatste tijd begon het –zowel op mijn laptop met Ubuntu als op mijn desktop met Linux Mint– opeens kuren te vertonen. Plotseling afsluiten, video tijdens bewerken niet meer willen afspelen. Crashen bij het renderen.

Afgelopen vrijdagmiddag wilde ik even snel een video renderen. Die was in vrij hoge kwaliteit opgenomen met mijn Canon EOS 700D maar verder waren er geen bijzonderheden. Het monteren ging al moeizaam, meerdere crashes, steeds opnieuw opstarten. De ergernis en bloeddruk stegen tot ongekende hoogte!

Bij het renderen ging het uiteindelijk vervolgens meerdere malen mis met de onderstaande obscure foutmelding.

Pitivi Video Editor for Linux

Na zeker vijf pogingen besloot ik om Pitivi te verwijderen en opnieuw installeren. Maar ook dat mocht niet baten. Hij bleef met deze foutmelding komen.

Zo kun je natuurlijk geen video’s bewerken. Het ergste was: op Google nergens informatie te vinden, uitgezonderd een paar meldingen van Arch Linux gebruikers en wat oude meldingen. In de errorlogging niets te vinden waar ik iets mee kon. Een update van GStreamer software had ik ook nog geprobeerd, maar ook dat maakte geen verschil.

ShotCut voor Linux, Windows en MacOS

Er waren twee opties: de video opnieuw opnemen met mijn telefoon (want de beelden daarvan kan Pitivi tot nu toe prima mee uit de voeten) óf een ander programma voor videobewerking voor Linux vinden. Ik besloot dat laatste te doen, mede vanwege de andere fouten die ik regelmatig had de laatste tijd met Pitivi en omdat ik geen tijd en gelegenheid had om de video opnieuw op te nemen.

Nu had ik al met kdenlive en Flowblade ervaring opgedaan natuurlijk dus in eerste instantie wilde ik kdenlive weer installeren maar ik besloot even verder te kijken. Want zo’n probleemsituatie geeft dan natuurlijk ook weer mooi de gelegenheid eens iets anders te proberen en te experimenteren. Het werd daarom ShotCut Video Editor.

Shotcut is een gratis, open source, platformonafhankelijke video-editor. Dat betekent dat het werkt op Linux, Windows en MacOS. En het is nog gratis te downloaden en gebruiken ook. Je vindt het hier: https://shotcut.org/.

Shotcut - platformonafhankelijke videobewerking voor Linux, Windows en MacOS
Shotcut – platformonafhankelijke videobewerking voor Linux, Windows en MacOS

Shotcut biedt meer mogelijkheden dan Pitivi doet. Het is even wennen aan de interface maar ik had al snel mijn video opnieuw gemonteerd.

Het monteren en renderen ging vlekkeloos! Het renderen verloopt iets trager dan bij Pitivi, maar in elk geval probleemloos en alle gangbare formaten worden daarnaast in presets aangeboden. Bijvoorbeeld presets voor Youtube. Handig! Zo heb je meteen de optimale instellingen voor je video.

Wat ik ook handig vond is dat een een png-bestand met een logo voor in de video ook heel soepel integreerde met de video. In Pitivi was dat altijd nogal een geknoei waardoor video’s niet consequent werden qua plaatsing van het logo en dat vind ik voor het kanaal waar ik een video voor aan het maken was altijd wel heel belangrijk. Je plaatst de .png met transparante achtergrond op het (eerste) spoor en Shotcut doet verder het werk wel voor je.

systeembelasting ShotCut Video Editing met Linux Mint
Systeembelasting ShotCut Video Editing

Uiteraard heb je meerdere ‘sporen’ ter beschikking, voor verschillende video’s naast elkaar maar ook speciale audio-sporen en zelfs ondersteuning voor 4K & 8K resoluties!

Exporteren frame

Ook biedt het een zeer eenvoudige functie voor het exporteren van een enkel frame als afbeelding, zie onderstaande foto. Je gaat simpelweg de betreffende plek in het videobestand kiezen en klikt vervolgens op File > Export > Frame. Je krijgt dan de keuze voor een aantal formaten en kunt het frame opslaan als aparte afbeelding.

Het grote voordeel hiervan is, zeker bij video in hogere resolutie, dat de kwaliteit van zo’n export veel hoger is dan een screenshot van de video zelf.

25e TrekkerTrek Sebaldeburen 2023
Videostill 25e TrekkerTrek Sebaldeburen 2023 – genomen uit bronbestand van deze video.

Ik ben, vooralsnog, erg enthouasiast. Het werkt intiutief, snel en het is nog gratis ook. Daarnaast is de systeembelasting van Shotcut nog niet een kwart van Pitivi, zo constateerde ik.

Shotcut Installeren

Shotcut Installeren Ubuntu Linux

Shotcut is in Ubuntu Linux in de “Snapstore” beschikbaar. In Linux Mint is Shotcut niet beschikbaar in de software bibliotheek. Voor wie voor ‘gemakkelijk’ gaat is installeren in Ubuntu Linux via de snapstore dus de makkelijkste optie.

Je kunt het ook downloaden en de tar-file uitpakken en zo installeren op je systeem. Maar het kan ook nog op de ‘ouderwetse’ manier via de terminal:

$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
$ sudo apt install shotcut

Daarna staat Shotcut in je startmenu. Voor installatie op Windows, “Google” niet naar een installatiemethode dan kom je op sites die waarschijnlijk onbetrouwbaar zijn, download de installer voor Windows van de officiele website: https://shotcut.org/download/.

Veel plezier met de gratis videobewerking voor Linux en Windows van Shotcut!

Delen op: