Obama’s leiderschap mede oorzaak crisis

Wie vandaag van vakantie terug komt en naar de beurskoersen kijkt van de afgelopen dagen mag hopen dat hij zo verstandig was geweest voor de vakantie z’n aandeeltjes van de hand te hebben gedaan. Anders kon de schade wel eens niet te overzien zijn voor sommigen. En wie echt slim was had ze omgezet in goud. Dan kon je nu nog even na een weekje of twee vakantie vieren flink ‘oogsten’. 

 koersaex.png
Klik hier voor live koersen

Op dit moment stevent de AEX af op +/- 3% negatief (op dit moment reeds -3.32%), nadat vorige week de beurs al flink was weggezakt. Maar wat de slotkoers eind van de dag zal zijn? Joost mag het weten langzamerhand.

Ik ben geen beursanalist, gelukkig niet. Want welke voorspelling je ook doet, je zit er toch altijd naast. Je kan net zo goed de weersvoorspelling als handvat nemen voor je beleggingen volgens mij! Iedereen kan langzamerhand op zijn vingers natellen dat de beurskoersen verder weg zullen zakken en de economie er zeer zorgelijk voor staat. Hoe komt dat toch? Alles leek toch zo lekker te gaan. Zelfs ministers be(z)weerden dat de crisis nu toch echt wel voorbij was,.. wat ik als ondernemer echter altijd ontkend heb; want we merken in ondernemerskringen echt wel dat het niet waar is is; verkopen blijven achter bij vorige jaren. Sterker nog: de omzetten dalen/staan onder druk. Consumenten geven niet(s) meer uit. Waarom? Duidelijk: de vaste lasten en bezuinigingen raken iedereen. Wat je niet hebt, kun je ook niet spenderen. De politiek geeft vaak ‘de consument’ de schuld, maar hoe kun je iemand verwijten dat hij niets uitgeeft als er niets is óm uit te geven?

In een discussie die ik met 2 Amerikaanse vrienden voerde de afgelopen dagen kwamen steeds twee dingen naar voren: de enórme uitgaven van de VS aan de oorlogsmachinerie (netto meer dan de helft van alle kosten van de overheid, maar door een rekenkundige truc in de weergaves lijkt het “slechts” een 30% te zijn), waardoor ze continue geld tekort komen én de “tax cuts”. De belastingkorting voor de rijken, onder Bush ingevoerd. Overigens een korting met instemming van vele democraten. Sterker nog, eind vorig jaar werd deze belastingkorting voor de rijken door Obama’s regering nog een keer verlengd met anderhalf jaar.

Dat de rijken nog steeds erg weinig belasting betalen, is dus mede te danken aan Obama! 

De VS moet iets doen aan de staatsuitgaven. Aangezien ze dat niet hebben gedaan, was het alternatief “meer lenen”. Dat lenen kan alleen als de partijen het eens zijn over het verhogen van het schuldenplafond, de ‘debt ceiling’ zoals men dat noemt. Obama heeft bij de verlenging van de belastingverlagingen verzuimd te onderhandelen dat daarmee het schuldenplafond ook omhoog moest. Als goed leider had hij dat in November 2010 kunnen weten. Hij deed het niet. Met als gevolg de ellende van afgelopen week.

De huidige downgrading van AAA naar AA+ status van de VS, en het dalen van de beurskoersen als gevolg daarvan, is daarmee te danken aan Obama’s zwakke leiderschap!

Obama heeft zich een zeer matig, zwak, leider getoond. Natuurlijk, er waren allerlei externe factoren waar hij niets aan kon doen. Maar vervolgens had hij moeten handelen, en als goed regeerder met een vooruitziende blik handelen, en heeft dat niet gedaan. Met als gevolg dat we op een tweede crisis afstevenen. Persoonlijk verwacht ik zelfs een ‘hyperinflatie’. Want zelfs Warren Buffet, rijkste man van de wereld, gaf die suggestie: “de schulden zijn in US$’s, we kunnen gewoon geld bijdrukken”. Wanneer dat gebeurt is het hek van de dam en gaan we wereldwijd de Weimar Republiek achterna.

Tot slot, een kleine illustratie hoe ernstig het nu eigenlijk is gesteld met de Amerikaanse economie.

De financiële omstandigheden van de Verenigde Staten kunnen het beste geïllustreerd worden door ze te vergelijken met een familie uit gegoede kringen.

In het fiscale jaar 2010 heeft de regering van de VS ongeveer $ 2.4 triljoen inkomsten ontvangen en ca. 3.65 triljoen dollar uitgegeven. Daarnaast is er een uitstaande schuld van ca $ 15 triljoen.

Laten we eens 7 nullen van deze enorme getallen afhalen, en het tot een begrijpelijk voorbeeld terugbrengen: een welgesteld Amerikaans gezin. Het gezin heeft dan een gezamenlijk inkomen van $ 240.000/jaar, en geven $ 365.000/jaar uit. Daarnaast hebben ze nog een onverzekerde creditcard schuld van $ 1,5 miljoen… De familie spendeert 50% boven hun inkomen. Per saldo bouwen ze dus jaarlijks alleen maar meer schulden op.

Laten we eens aannemen dat deze familie de kredietmarkt opgaat om hun uitgaven te financieren. Hoeveel denk je dat een bij zinnen zijnde bankier aan ze zou willen lenen? Helemaal niets!

De Verenigde Staten is als Griekenland maar dan zonder de backup-steun van hun omringende landen. De muziek is gestopt, maar de politici weigeren om te stoppen met dansen.

(San Diego CA. newspaper)

Ik heb, bij wijze van grap, gewed met m’n Amerikaanse vrienden “om één waardeloze dollar” dat eind deze week de AEX in totaal 25% gedaald zal zijn. Laten we hopen dat ik ongelijk zal krijgen.

Delen op: