Oud-eigenaar Allofmp3 vrijgesproken

Telegraaf – Denis Kvasov, de voormalige baas van de omstreden Russische muziekdownloadsite Allofmp3.com is voor een Russische rechtbank vrijgesproken van inbreuk op auteursrechten.

Allofmp3.com was, tot de sluiting van de site enkele maanden geleden, jarenlang een doorn in het oog van muziekuitgeverijen zoals EMI, NBC Universal en Time Warner. Deze bedrijven drongen dan ook aan op sluiting van de site, waar muziek ver onder de marktprijs ter download werd aangeboden.

Marktprijs?
Met “ver onder de marktprijs” bedoelt men: de prijs was gebaseerd op de afdracht van de rechten, kosten datatransfer plus marge allofmp3. Met de marktprijs wordt bedoeld: de prijs die de platenmaatschappijen rekenen voor een download, verhoogd met kosten +  marges van downloadsites als iTunes en download.nl (die gestopt is met verkoop omdat ze notabene ‘geen toekomst zien’ in de verkoop van digitale muziek!).

iTunes rekent $0,99 voor één nummer, dat is voor een cd met 10 nummers $9,99. Een belachelijke prijs, aangezien je daarvoor in de VS ook gewoon een CD kan kopen.. Dan moet je de mp3’s dus zelf nog branden op CD, waar je in Nederland nóg een keer rechten voor hebt betaald door de belachelijke kopieerheffing. Alles bij elkaar betaal je voor gedownloade nummers dus dubbel (qua rechten) en heb je niet eens een (tekst)boekje enz. er bij..

Piraterij?
Allofmp3 werd gezien, wordt gezien, als een een ‘piraat’. Maar als je goed nadenkt, maatschappijen die je 2x, en ook nog teveel, laten betalen … zijn dát niet eigenlijk de piraten? Ik koop dus zo mogelijk alleen rechtstreeks via artiesten CD’s, via CDBaby of download, bij voorkeur, nummers via sites als allofmp3. Dan krijgt de artiest waar hij of zij recht op heeft en wordt ik, als consument, niet bestolen. Een échte win-win situatie en mijns inziens de koers die de platenmaatschappijen al jaren geleden hadden moeten gaan varen.

Delen op: