Tuinieren met een mini moestuin (Hornbach)

Sla mini moestuin

Wat kun je verwachten als je een mini-moestuin begint? In elk geval niet dat je van die vierkante meter tuin veel kunt oogsten. Wel dat het gewoon heel leuk is om te doen. Je eigen groente verbouwen is daarnaast ook helemaal niet moeilijk en ook niet duur.

Voor ons was het een klein experimentje. Door de lock-down hadden we wat meer tijd om handen, er was ruimte genoeg in de tuin en het experiment an sich was ook gewoon leuk. Het idee kwam mede van onze oudste dochter die in verband met een verbouwing aan haar eigen woning (en de vertraging door de lock-down) tijdelijk bij ons logeerde.

Zelf groenten kweken. Waarom niet? Bij de Hornbach kochten we twéé “mini moestuin” bakken. Ze kosten echt bijna niks (€13,95/stuk). Daarnaast wat zakjes met diverse zaden en grond. De grond was het duurste onderdeel van het project. Maar dat kun je langer dan één jaar gebruiken natuurlijk, net als de bakken.

Montage mini moestuin

Van de montage heb ik een kleine video gemaakt. Het is echt heel eenvoudig, er komt geen gereedschap aan te pas!

De rest van de tijd heb ik van het ‘project’ af en toe foto’s gemaakt om de ervaringen die we er mee hadden wat vast te leggen en uiteraard om dit verhaal te illustreren!

Rudy's Krabbels | Moestuin Groenten 03

Soorten groente

We hadden dit nooit eerder gedaan dus heb ik verschillende soorten groenten gekocht. Boontjes, Wortels, Sla, Doperwten, Komkommer, Bieslook, veldsla. En de oudste dochter had een paprikaplant en stekje van een tomatenplant gekregen dus die hebben we ook er in gezet. Véél te veel variatie wellicht maar het was ook een experiment immers?

Volgend jaar wil ik het weer doen. Door de ervaring weet ik nu dat erwten het prima doen maar per plant weinig opbrengst leveren. Daar heb je meer grond voor nodig. En stokbonen geven ook veel meer opbrengst per m2 dan de bonen die we nu hadden (overigens kun je bonen meerdere malen oogsten van één plant!). De tomaat hebben we niet helemaal op de goede manier onderhouden waardoor die nogal wild uitgroeide maar wel een behoorlijke oogst gaf! Echt heel leuk, ook al houd ik niet van tomaten. Er zijn namelijk genoeg andere liefhebbers in de buurt.

Rudy's Krabbels | 20200704 Slak vreet de sla op

Biologisch tuinieren? Sla en Slakken…

Omdat wij zonder gif wilden tuinieren haalde ik, zodra ik ze zag, slakken uit de buurt.We tuinieren ‘biologisch’: met gecertificeerde biologische grond en zonder gif. Ook geen “biologisch” gif. Want gif is gif.

Dus: slakken vangen. Verzamelen en ver weg brengen. Maar op een dag was het mis. Het regende, einde van de dag zag ik er een paar, gevangen en weg er mee. Volgende ochtend,… nagenoeg alle slaplanten opgevreten! Terwijl de sla juist een flink succes aan het worden was.

Er was nog één(!) slaplant over. En die ging een tijd later ‘schieten’. Alsof ze het wisten hadden ze juist die links laten staan. Die heb ik vervolgens maar aan de kippen en herten gevoerd. Slakken “vangen” is dus een zinloze bezigheid, ze zijn je toch écht te slim af. Wat ik leerde is dat die dieren, naaktslakken dus, onder de grond leven. Pas in de avondschemer of als het regent komen ze te voorschijn. Ik heb al even wat rond gekeken naar oplossingen maar ben er nog niet helemaal uit welke methode ik ga toepassen. Volgend jaar wil ik namelijk wel weer sla in de mini moestuin.

Rudy's Krabbels | 20200905 Wortels 01

Conclusie? We gaan er mee door!

De conclusie is dus dat we er mee door blijven gaan. Het is gewoon te leuk om van alles zelf te kweken en zien groeien. Om er vervolgens ook af en toe van te kunnen eten. De smaak is uitstekend. Vooral de wortels waren een groot succes trouwens, zowel qua smaak áls opbrengst.

De moestuin bakken staan ook best decoratief in de tuin. Naast deze bakken hebben we ook drie “kweekbakken” gekocht. Die gebruiken we niet om groente in op te kweken maar .. er staan bloemetjes in 🙂

FOTO’S

Klik op een foto voor vergroting.

 

Delen op: