Zwarte Piet #2 Rellen in Gouda

Een gedicht voor zwarte piet

Een gedicht voor zwarte pietVoorstanders? Tegenstanders? Zit er ten diepste niet heel iets anders achter deze hele discussie (zelfs ontaardend in rellen en arrestaties)..? Verregaande segregatie en onderlinge intolerantie? Is dit nu wellicht de vrucht van de ophitser van een Wilders en zijn partijgenoten? Dat we elkaar niet meer verdragen en de Zwarte Piet als excuustruus aangrijpen om wederom de ander te vernederen, beledigen of dwars te zitten?

GEEN NEDERLANDSE CULTUUR
Zwarte Piet is helemaal geen “Nederlandse cultuur”. Het is pas in 1850 bedacht en daarna verder uitgegroeid. En inderdaad, het valt niet te ontkennen, ontstaan uit een (milde?) vorm van racisme of op zijn minst misplaatst superioriteitsgevoel.

INTOLERANTIE?
Bedoelen we het tegenwoordig nog steeds racistisch? Nou je zou denken en hopen van niet. Maar de absurde, vaak ongefundeerde en intolerantie reacties (“laat ze oprotten naar hun eigen land”, “het land uit zetten”) van de zogenaamde ‘voorstanders’ laten zien dat er bij veel Nederlanders inderdáád een racistische ondertoon is.

Ik baal hier van. De hele Zwarte Pieten discussie ergert mij gruwelijk. Maar de intolerantie houding van veel Nederlanders jegens iedereen die ook maar een iets andere mening over het fenomeen Zwarte Piet heeft vind ik (ook) om te kotsen.

Roepen, als mensen het racistisch vinden, dat “die” mensen dan maar “het land moeten verlaten”? Terwijl we als Nederlanders over de rug van de slavenhandel (Nederland schaftte als laatste de slavernij af!!) steenrijk zijn geworden, koloniën hebben leeggeroofd en vele, vele, slachtoffers hebben gemaakt,.. het is om je dóód te schamen. Want, bedenk, ook veel Nederlanders vinden het fenomeen Zwarte Piet racistisch. De reactie “rot dan maar op, ons land uit” geeft aan hoe dom en ongeïnformeerd je bent. Voor- of tegenstander van het fenomeen Zwarte Piet is namelijk niet gerelateerd aan huidskleur, religie of geboorteland.

LUISTER NAAR ELKAAR
Laten we maar eens beginnen met luisteren naar elkaar. Waarom vind iemand het racistisch, doet het hem- of haar pijn? Waarom meen jij dat Zwarte Piet “absoluut” moet blijven? Waarom zou Sinterklaas niet zonder kunnen, zoals het voor 1850 was?

Wat mij persoonlijk betreft zeg ik: laten we maar ophouden met die folklore. We kunnen er best zonder. En als het dan toch moet, laten we dan streven naar een consensus waar iedereen in dit land mee uit de voeten kan. Zonder scheldpartijen, zonder elkaar de maat te nemen, zonder “onderbuikgevoelens”. En laat alsjeblieft de “Wilders-argumentatie” maar thuis.

Delen op: