Backups: ReadyNAS Duo (v1)

Rudy's Krabbels | readynasduo v1 trans

Voor de opslag van belangrijke data gebruik ik een NetGear ReadyNAS. Een “NAS zo uit de doos”. Super eenvoudig in het gebruik, en, ook super belangrijk.

Hij staat er al jaren in z’n hoekje naast de kast. Meestal staat ‘ie niet aan. Soms wel. Om een backup te maken of die verloren gewaande files terug te halen. In totaliteit heeft ‘ie maximaal een 55 dagen aangestaan. En dat in een periode van 7 jaar, constateerde ik toen ik eindelijk het wachtwoord weer terug gevonden had om in te loggen op de webinterface.

Weinig gebruikt qua draai-uren dus. Maar belangrijk is ’t ‘ie wel! Mijn ReadyNAS DUO. Een rib uit m’n lijf indertijd. Met twee 500GB schijven er in. In een tijd dat die schijven best prijzig waren!

Backups maken is niemand’s hobby. Maar ik dwing mijzelf er af en toe wel toe. Want sommige dingen wil je nu eenmaal niet kwijt. Digitale foto’s, belangrijke brieven, studiemateriaal, geinige video’s die de kinderen gemaakt hebben. Zakelijke gegevens en correspondentie. Ga zo maar door. Zo’n ReadyNAS is dan wel een uitkomst. Of, tegenwoordig ook heel goedkoop, een externe harde schijf. Die heb ik hier ook liggen. Voor de ‘snelle backups’. Maar spul wat écht bewaard moet blijven gaat naar de ReadyNAS of, zoals we ‘m noemen, “de bewaarmap”. Da’s de snelkoppeling waaronder het apparaat bekend is alhier in huis.

Ik keek naar de schijven die er in zaten. Tjonge, .. daar heb ik indertijd óf over nagedacht óf het was toeval. Een Maxtor (wie kent het merk nog?) en een Seagate. Twee schijven, twee verschillende merken. Zodat je sowieso niet het risico hebt dat ze uit dezelfde batch komen. En de ‘gezondheid’ van de schijven is ook oke getuige deze afbeelding.

readynas
Reden dat ik er naar wilde kijken was de vraag “hoe vol zit dat ding inmiddels eigenlijk” en “wordt het niet eens tijd er nieuwe schijven in te doen”? Met 80% aardig vol, maar gezien de SMART healrh van de schijven nog geen reden om ze te vervangen.

Er staat nu weer 200GB data te kopieëren. Dat duurt altijd wel wat lang. De techniek is nogal veranderd in de loop der jaren en zo’n ReadyNAS is niet erg snel. Maar wel: betrouwbaar. En, onmisbaar.

A Trip Down Memory Lane

Waar zo’n ding ooh heel leuk voor is? Een “trip down memory lane”. In het verleden zijn hier diverse laptops gesneuveld maar voordat zo’n ding uit roulatie ging maakte ik altijd een backup van de data (voorzover relevant). Foto’s, video. En dan is af en toe eens grasduinen op de inhoud van zo’n NAS een waar feest! 🙂

 

Delen op: