BibleTime – gratis bijbelsoftware voor Windows, Linux en MacOS

Gratis Bijbelsoftware voor Windows, Linux en MacOS

Gratis Bijbelsoftware is tegenwoordig lastiger te vinden dan zo’n 20 tot 30 jaar geleden (wie herinnert zich de eerste OnLineBible nog?).

BibleTime is een gratis programma voor bijbelonderzoek. De gratis Bijbelsoftware is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux en bevat 200 bijbels en naslagwerken.

Na aanschaf van een nieuwe laptop met Ubuntu Linux er op was ik aan het rondsnuffelen naar de ‘apps’ die standaard in Ubuntu worden geleverd via de software-bibliotheek. Eén van deze programma’s was BibleTime.

Gratis Bijbelsoftware

Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar Open Source en als het dan ook nog gratis is, is dat mooi meegenomen uiteraard. Voor Windows is er behoorlijk aanbod in gratis bijbelsoftware. Voor Linux en MacOS is dat beduidend minder.

BibleTime is gratis bijbelsoftware dat al jaren bestaat maar mij nooit eerder opgevallen was. En als ik op Google kijk valt mij op dat, zeker in het Nederlandse taalgebied, er bijzonder weinig aandacht voor is. Dat is ten onrechte want het is een prachtig programma!

De bedrieglijk eenvoudige website van BibleTime, te vinden op https://bibletime.info/, wekt wellicht de indruk dat het programma niet veel te bieden heeft, maar niets is minder waar!

In BibleTime kun je, net als bij de meeste andere bijbelsoftware, meerdere schermen openen met verschillende vertalingen, commentaren en bijvoorbeeld kaarten. Het werk allemaal uitstekend en zeer snel (op mijn laptop en desktop).

De desktop, een computer met een bescheiden i3/dual core processor die ik zelf geassembleerd heb, heeft geen enkel probleem met het draaien van de bijbelsoftware. Om over de laptop met i5/10 core processor maar te zwijgen natuurlijk.

BibleTime Gratis Bijbelsoftware Windows MacOS Linux

Wat ik prettig vind is dat het programma, wanneer je het opnieuw opstart, terugkeert naar waar je gebleven bent.

Wat ik iets minder handig vind is dat het venster met het commentaar niet meescrollt als je door de bijbeltekst heen schuift. Dat is wel verklaarbaar: de commentaren zijn niet interactief gekoppeld aan de Bijbeltekst. Om dat wel te doen zal er waarschijnlijk gebruik gemaakt moeten worden van eigen modules.

Op mijn desktop computer heb ik een groot 24” scherm. Dat is geen overbodige luxe als je veel vensters gelijktijdig open wilt hebben. Op mijn laptop met 15.4” scherm zet ik ze liever niet allemaal naast elkaar open – gelukkig is er een ‘tiled’ optie waardoor je ze afzonderlijk kunt openen en kunt focussen op één scherm.

Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit en mogelijkheden van deze gratis bijbelsoftware voor Windows, Linux en MacOS. Kan het daarom iedereen aanraden, zeker als je een Linux-gebruiker bent want op het gebied van goede bijbelsoftware voor Linux is er niet veel aanbod.

Download BibleTime

De website van BibleTime is bedrieglijk eenvoudig van opzet. Je verwacht als je de website ziet niet dat er een programma aangeboden wordt met zóveel kwaliteit en beschikbare modules.

BibleTime is volledig gratis (Vrije Software en Open Source). Het is vrijgegeven onder de GPL versie 2-licentie. In feite betekent dit dat u het vrij kunt downloaden en gebruiken. Als je het opnieuw wilt verspreiden, moet je ervoor zorgen dat de ontvangers ook de broncode krijgen.

Een meer uitgebreide review van deze uitstekende gratis bijbelsoftware is te vinden op mijn theologie-blog.

» Meer informatie: https://bibletime.info/
» Download beschikbaar via GitHub.

Delen op: