Corona is een griepje geworden. Maatregelen afgeschaft.

Coronapas, Vaccinatie, Besmettingen, Corona

Corona is een griepje! Is dat de juiste conclusie? Corona is sinds deze week ‘endemisch’, dat betekent: “het hoort bij het leven”. Daarom heeft de overheid besloten alle corona-maatregelen te laten vallen. Mensen denken dan “corona is een griepje geworden” en zijn daar dan ook overwegend blij mee. Eindelijk van die maatregelen af!

Van verschillende mensen heb ik de laatste tijd gehoord en gelezen hoe ziek ze wel niet zijn geweest van de huidige corona-varianten. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook weer, zoals blijkt uit de statistieken op het Coronadashboard (dat binnenkort dan ook wel zal verdwijnen).

Corona is een griepje - Coronadashboard Rijksoverheid.nl

Corona is een griepje

Lang, héél lang, beweerden de anti-vaxxer’s en hun achterban al: “Corona is een griepje”. Nu zegt men triomfantelijk: “Zie je wel, zelfs de regering zegt corona is een griepje”. Dat is echter niet het geval. Het is áls een griepje, dat wil zeggen: het is een ziekte die er nu eenmaal bij hoort en mensen moeten er maar mee leren leven. Dat betekent niet dat corona, voor kwetsbare maar ook soms voor kerngezonde mensen, niet heel schadelijk is.

De onderzoeken daarnaar tonen dit ook duidelijk aan. Die onderzoeken laten onder andere zien dat overleden, ongevaccineerde, patiënten (voornamelijk ouderen) –die waren gestorven binnen veertien dagen tot negen maanden na een corona-besmetting– door het hele lichaam maanden na de infectie nog sporen van de besmetting bevatten. SARS-CoV-2, corona, infecteert via je bloed cellen door het hele lichaam, met als gevolg vaatschade, embolieën, beroertes en hartproblemen.

Endemie is niet onschuldig

Wanneer je denkt ‘corona is een griepje’ en ‘het hoort bij het leven’ besef dan wel dat dood gaan ook bij het leven hoort.. Experst waarschuwden beging 2022 al dat een endemie niet onschuldig is.

“Ook het pokkenvirus was ooit endemisch. Het zaaide eeuwenlang dood en verderf tot het in 1977 door wereldwijde vaccinatie werd uitgeroeid.” (De Limburger)

Ziek? Blijf thuis!

doktertje spelen arts coronavirus museumplein protestDe overheid heeft alle maatregelen afgeschaft. Dat betekent dat mensen niet meer hoeven te testen en ook niet thuis hoeven te blijven als ze klachten hebben. Ik vind dat persoonlijk bizar. Als je ziekt bent door een besmettelijke ziekte (griep, corona, e.a.) moet je gewoon thuis blijven. Doe je dat niet dan steek je anderen aan.

Opmerkelijk is dat 70-plussers, die tot de risicogroep behoren, volgens EénVandaag’s peiling zich maar weinig zorgen maken.

“Volgens het ministerie voor Volksgezondheid horen ook 70-plussers tot de risicogroepen voor corona. Maar zij maken zich weinig zorgen (17 procent). Ook is de meerderheid van hen (59 procent) voor het afschaffen van de adviezen. Een kwart van de 70-plussers (24 procent) vindt dat een slechte zaak.” (EenVandaag)

Als ik naar kantoor of naar de winkel ga, wil ik niet het risico lopen dat ik corona of een (zware) griep oploop of een andere besmettelijke ziekte. Al was het alleen al vanwege het feit dat ik geen zin heb om twee week ziek te zijn laat staan risico wil lopen op langduriger gevolgen. Maar bovenal heb ik regelmatig omgang met kwetsbare mensen.

Helaas was er al een bepaalde categorie mensen die, ook als ze overduidelijk symptomen hadden van corona, zich doelbewust niet aan de maatregelen hielden want ‘corona is een griepje’. Deze categorie zal nu helemáál een vrijbrief hebben om ondanks overduidelijke besmetting met een ziekte toch zich onder de mensen te begeven.

Ik wil daarom vanaf deze plaats een oproep doen: ben je ziek? Blijf gewoon thuis!

Delen op: