Covid overledenen in de USA, Canada en Nederland

datagedreven werken zegen of vloek

Het aantal aan Covid overledenen in de USA tot nu toe is net zoveel als alle inwoners van Utrecht en Amsterdam bijelkaar. Hoe verhoudt het aantal overledenen in de USA zich tot een vergelijkbaar land als Canada en Nederland?

Overledenen in de USA, Canada en Nederland

Aantal inwoners USA      : 331,9m
Aantal gestorven corona  : 1,1m
Percentage               : 0,3314%

Aantal inwoners Canada   : 38,25m
Aantal gestorven corona  : 49.543
Percentage               : 0,1295%

Aantal inwoners Nederland: 17,53m
Aantal gestorven corona  : 22.990
Percentage               : 0,1311%

Verschil USA <> Canada: 2.56x meer overledenen in de USA
Verschil USA <> Nederland: 2,53x meer overledenen in de USA

Als in Nederland hetzelfde beleid was gevoerd als onder Trump in de USA was het aantal doden hier dus waarschijnlijk een ruime factor 2,5 hoger geweest (ca. 60.000 mensen). En in Canda eveneens. Het is opmerkelijk dat vooral de rechtse populisten desondanks blijven schreeuwen dat het beleid in Canada (denk nog eens aan het “Freedom Convoy“) en Nederland zo slecht was voor de mensen.

Vaccinaties in de USA

doktertje spelen arts coronavirus museumplein protestDe VS begon later met vaccineren dan Nederland. Vaccineren is belangrijk, maar als ik kijk naar de resultaten dan denk ik dat de lockdowns en andere maatregelen ook, zoals eerder al geconstateerd, zeer veel effect hebben gesorteerd.

In de VS weigerden veel mensen zich aan de maatregelen te houden, mede door het gedrag van Donald Trump. De gevolgen (ruim 2,5x zoveel sterfgevallen) hiervan zijn duidelijk. Ook toont het aan dat de maatregelen zoals mondmaskers, afstand houden en lockdowns hebben gewerkt. In Brazilië zag je overigens dat het gedrag van Bolsenaro, die Trump als lichtend voorbeeld ziet, hetzelfde effect sorteerde.

In Canada is men nog steeds erg strict. Zo zag ik bijvoorbeeld foto’s voorbij komen van een huiskamerconcert waar men ook nu nog steeds mondkapjes draagt. In Nederland zijn deze maatregelen losgelaten.

Wat de gevolgen zijn van het loslaten van de maatregelen, zullen we pas later goed kunnen zien omdat in Nederland besmettingen nog nauwelijks geregistreerd worden en we dus naar de sterftecijfers moeten kijken. Persoonlijk geloof en vrees ik dat we zullen gaan zien dat een groot deel van de oversterfte gerelateerd zal zijn aan, toch, corona-besmettingen.

Bronnen:
– Google (Statistics Google Search)
– Our World in Data (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations)

 

 

Delen op: