De cloud, de cloud, de cloud

In een artikel over de 10 Trends in ICT noemt men als één van de belangrijk(st)e trends de “cloud computing“.De bedoeling hierbij is dat, op termijn, je géén of veel minder applicaties op je computer hebt maar ze allemaal betrekt (gebruikt) via “de cloud”.

Ik geloof er niet zo in. En waarom niet? Het is immers al een miljardenmarkt geworden toch? Correct. Er is inmiddels al een enorme omzet. En toch zal “de massa” er niet aangaan. Ook bedrijven niet. De redenen zijn simpel:

  • een bedrijf wil duidelijke, vaste, ICT-kosten. Bij cloud-computing betaal je voor gebruik. De vaste kosten worden op die manier, voor een deel, variabele kosten.  Als bedrijf zal je in mijn ogen wel gék zijn om bijvoorbeeld een office-licentie te nemen plus daarbovenop variabele kosten er bij voor het gebruik. Elke ondernemer weet dat je juist de variabele kosten in een onderneming zoveel mogelijk moet vermijderen. Onbegrijpelijk dat bedrijven dat doen.
  • Je raakt niet alleen je grip op de kosten kwijt, je hebt ook geen grip meer op de versie(s) van je software, data en documenten die in omloop zijn. Compabiliteits-issues zullen daarmee een groot probleem worden;
  • je applicaties worden “ergens” gehost. Via internet moeten je medewerkers tekstverwerken, data verwerken, rapporten draaien, enz. Waar staat die data? Wie beveiligt het? Daarnaast kent internet een aantal belangrijke nadelen t.o.v. lokale verwerking:
    • stabiliteit van het netwerk is niet gegarandeerd. Het internet is een aaneenschakelijk van lokale(LAN) en wereldwijde (WAN) netwerken, datalijnen enz, enz. De applicatie-host kan -en zal- niet (willen) instaan voor de bereikbaarheid (onderdeel uptime!) van je applicaties. Het internet is nu eenmaal kwetsbaar. Je wilt je bedrijfsvoering niet laten afhangen, lijkt mij, van zoiets… en, wie bel je als je kantoor-automatisering “er uit ligt” omdat er ergens een kink in de kabel(s) zit? Wie is verantwoordelijk daarvoor? Nog meer dan nu zullen leveranciers zich achter elkaar kunnen gaan verschuilen!
    • alle medewerkers internet toegang nodig. Veel werkgevers staan internetgebruik maar mondjesmaat toe. Om diverse redenen. Terecht of niet, dat is niet de vraag. Daar zullen ze vanaf moeten stappen. Maar, dat niet alleen. De bandbreedte en het gebruik daarvan zal enorm toenemen. Dit betekent grote investeringen in infrastructuur voor bedrijven.
  • Particulieren willen niet betalen voor het gebruiken van hun tekstverwerkertje. Vaak zelfs niet eens voor hun besturingssysteem. Liever heeft men een “kopietje” van Windows. De exploitanten van de cloud hopen juist die markt te gaan dwingen om te betalen voor het gebruik van hun applicaties. Ze vergeten dat er altijd alternatieven zijn. De thuisgebruiker kan een open source OS (Linux!), tekstverwerker, muziekspeler, brandsoftware enz, enz. downloaden. Gratis en voor niets. Groei van de cloud betekent daarom ook automatisch, in mijn ogen, groei van Open Source. Daarnaast hebben mensen die nu Windows7 aanschaffen nog minstens tien jaar respijt. En dan is de cloud, denk ik, al weer voorbij gedreven.
Delen op: