De server is binnen!

server sig02

De nieuwe server is binnen! Klikkerdeklik voor nog plaatje (groot) van de server ‘op de testbank’! Vandaag de server dus even goed bekeken en getest. Eerst een OS er op draaien: Ubuntu. Dat ging prima. Vervolgens één van de HDD’s losgepeuterd om te kijken of de RAID/1 config het zou houden.

Dat ging in principe goed, er volgde een foutmelding over het security risk maar de boel draaide prima door op één schijf. Maar toch.. ik had een bevestigingsnokje stuk gemaakt waardoor het heraansluiten niet meer helemaal lekker ging, het kabeltje heeft de neiging er uit te gaan ‘hangen’. Gelukkig had ik een aantal onderdelen op voorhand op spare genomen: HDD, CPU-koeler en voeding…. De reserve HDD er in (ultieme test!) de HDD configureren en ‘low and behold’, het systeem ging gewoon vrolijk verder.

Nou,.. betere test had ik niet kunnen bedenken al is er nu wel een HDD naar de maan.. belachelijk, een plastig nokje van nog geen milimeter dikte om een kabel “vast” te houden. Natuurlijk, dat werkt prima, maar iets te veel kracht zetten en je bent zuur. Dat had ik niet verwacht van een WesternDigital HDD. Goed, er komt een andere spare en deze zal in een PC gedrukt worden, dus uiteindelijk niets verloren.

De installatie van Ubuntu is overigens een fluitje van een cent! CDRom er in, een paar vragen beantwoorden (tijd, toetsenbord, taal) en vervolgens wordt alles geinstalleerd en kan je aan de slag want ook OpenOffice wordt direct geinstalleerd. Eigenlijk een ideaal desktop-systeem want browser (FireFox) en email is ook al geinstalleerd. Een kind kan de was doen! En voor de echte linux-freaks is er altijd nog de ’terminal’. De desktop is gebruikersvriendelijk ingericht en compleet.

Snelheid en stabiliteit van het systeem is (dus) super. Na flink wat aanknoeien en zelfs onbedoelde vernieling.. Wat kan je anders verwachten van een dergelijke config… Ik kreeg de systeembelasting (cpu) niet boven de 32%, wat ik ook probeerde. En de afwerking door NewTronics was natuurlijk ook prima. Alle kabeltjes weer netjes vastgezet enz. Wat overigens ook opviel: na ruim drie uur draaien was de voeding nog steeds helemaal ‘koud’, de HDD’s ook! Volgende week wordt de server in SIG Telehousing (Groningen) geplaatst en kan de ultieme test beginnen!

Delen op: