De shisha-pen: ongevaarlijk.

Ten vervolge op m’n eerdere post over het ‘electronisch roken’ een goed bericht in de Telegraaf. Het RIVM heeft naar aanleiding van de “rel” rondom de Shisha-pen, aangewakkeerd door het Trimbos instituut (die de Stivoro-activiteiten heeft overgenomen) en andere activisten, onderzoek gedaan.

Conclusie van de RIVM:

De shisha-pen is geen onveilig product en hoeft niet verboden te worden. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag op basis van onderzoek van het RIVM naar de elektronische waterpijp, zo liet staatssecretaris Martijn van Rijn (Volksgezondheid) weten in een brief aan de Tweede Kamer (Telegraaf)

Ook de door mij eerder als ‘drogreden’ bestempelde argumentatie dat kinderen en tieners zouden gaan roken door ‘eCigs’, waarvan de Shisha-pen er ook een is maar dan zonder nicotine, blijkt inderdaad onhoudbaar.

In mei ontstond ophef over de kleurrijke pen, omdat die kinderen zou aanzetten tot roken. Voor die doelgroep zou de shisha-pen aanlokkelijk zijn, omdat er dampen met lekkere smaken als cola en aardbei uit komen. Volgens de NVWA blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut dat het gebruik van de pen echter geen hoge vlucht heeft genomen sinds de introductie in Nederland.

Wel constateer men dat de keel ‘geïrriteerd’ wordt door de vrijkomende stoffen en er meer slijmproductie ontstaat. Vooralsnog echter zijn de belangrijkste argumenten tegen het ‘elektronisch roken’ met de bovenstaande conclusies ook met de grond gelijk gemaakt door een onafhankelijk overheidsinstituut.

Delen op: