En de winnaar is: BoerBurgerBeweging.

Caroline van der Plas, BoerBurgerBeweging

De grote winnaar van de verkiezingen voor de provinciale staten en waterschappen is de BoerBurgerBeweging, de BBB. Het was geen verrassing dat ze veel stemmen zouden krijgen maar dat in grote delen van het land ruim 1/3e van de kiezers voor de BoerBurgerBeweging zou stemmen zagen veel mensen toch niet aankomen.

Uit protest BoerBurgerBeweging stemmen

Bijna de helft van de mensen die BBB stemde deed dit als ‘proteststem’, net als dat men de vorige keer FvD stemde.

Zodra de BoerBurgerBeweging daadwerkelijk gaat meebesturen keren die mensen zich meteen weer van de partij af, verwacht ik, want dan moeten er compromissen gesloten worden. De gewekte verwachtingen en gedane beloften kunnen niet ingelost worden.

Dat weet Caroline van der Plas, voorvrouw van de BBB, ook wel. Alleen heeft ze op vragen daarover altijd wel een ontwijkend antwoord klaar. Nu ze zo groot zijn, moet de BoerBurgerBeweging echter ‘met de billen bloot’. Wat is het ware gezicht eigenlijk van deze partij? Gaan ze werkelijk meebesturen of worden ze net als bijvoorbeeld PVV en FvD de boe-roepers aan de zijlijn de komende jaren?

BBB wil geen consessies doen

Bij de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas is 17 procent van de kandidaten eerder actief geweest bij een andere partij. De meesten daarvan komen van het CDA. (RTL Nieuws)

Deze politici, met ervaring, zullen het nog zwaar krijgen. Zij kennen de politieke arena en weten wat het is om te besturen, compromissen te sluiten, te onderhandelen. Maar ze zitten in een partij die zich als ‘de anti-partij’ heeft opgesteld. En daarmee veel mensen heeft aangetrokken die denken dat ze het beleid naar hun hand kunnen zetten, vermoed ik zo. Binnen de provincies zal dat nog een heel lastig verhaal worden.

Met als gevolg dat, zo verwacht ik, de BoerBurgerBeweging in de meeste provinciebesturen niet zal meedoen uiteindelijk.

Het stikstofdossier bijvoorbeeld is niet onderhandelbaar. Wat Caroline van der Plas steeds beweerde daarover, als zouden we dat dan maar even moeten regelen in Europa, is domweg onhaalbaar. Maar dat soort opmerkingen trekt wel kiezers.

De eerste tekenen dat de BoerBurgerBeweging kiest voor het ‘mokken in de oppositie’ zijn er al.

verkiezingen provinciale staten 2023 BoerBurgerbeweging wint verkiezingen
Lange rij voor het stembureau (Noordhorn, 2023)

BoerBurgerbeweging: Realisme?

Dat de kiezers hoge verwachtingen hebben bleek ook vandaag weer toen op het nieuws was dat de voorman van Farmers Defence Force liet weten dat ‘de vlaggen weer omgedraaid konden worden’. Men vergeet gemakshalve dat de huidige coalitie er nog gewoon zit en, samen met GroenLinks, PvdA, Volt, 50Plus enz. nog een ruime meerderheid heeft die wél iets wil gaan doen aan de stikstofproblemen.

Er zijn twee opties voor een partij als BoerBurgerBeweging: realistisch zijn en onderhandelen, met als gevolg dat een groot deel van je achterban boos afhaakt. Of, met het oog op je gefrustreerde electoraat, “voet bij stuk” houden. Claimen dat je uitgesloten wordt en de komende vier jaar gaan mokken in de oppositiebankjes. Zoals bijvoorbeeld Geert Wilders al decennialang doet.

Het zal in elk geval de komende weken en maanden wel flink onrustig zijn op de diverse provinciehuizen vermoed ik zo. Want zoals we ook met FvD hebben gezien: dat een groot deel van de kiezers, uit onvrede danwel protest, op je stemt betekent niet dat je daardoor de zaken naar je hand kunt gaan zetten. Bij 1/3e van de stemmen ben je immers totaal niet in de meerderheid?

investeren in landbouwgrond - Boer met tractor op het land bij Zoutkamp

Waterschappen

Ook bij de Waterschappen drukt BBB een groot stempel op de uitslagen.

De waterschappen hebben nog steeds ‘geborgde zetels, waarvan per definitie twéé zetels voor de categorie “ongebouwd” gereserveerd zijn. Wie zijn dat? Land- en tuinbouwers.

Bijna een miljoen huizen in Nederland hebben of krijgen in de toekomst te maken met funderingsschade. Dat zijn één op de acht huizen. [..] Een van de oorzaken van funderingsschade kan een laag grondwaterpeil zijn. (Radar)

De waterschappen laten hun oren in mijn ogen al veel te veel hangen naar deze groep – met als gevolg dat we al heel lang veel te lage grondwaterstanden hebben.

De vertegenwoordigers van de BoerBurgerBeweging in de waterschappen zullen naar verwachting vooral (deze) “boerenbelangen” behartigen. De burger heeft, zo vrees ik, het nakijken. Waarmee men een veel te zware stem krijgt in de waterschappen. En de eigenaren van woningen met funderingsschade wederom achteraan kunnen sluiten,..

_______
Afbeelding bovenaan: Caroline van der Plas, BoerBurgerBeweging. Credits: Wikimedia.

Delen op: