Hoe betrouwbaar zijn websites voor zorgvergelijking?

Rudy's Krabbels | doctor 563428 1280

Hoe betrouwbaar, of ónbetrouwbaar, zijn vergelijkingssites voor zorgaanbieders? Een kleine proef op de som maakt dat duidelijk,..

Op de website van de Telegraaf en andere online media las ik diverse artikelen en zag ik video’s de laatste tijd waarin mensen toch echt op het hart gedrukt wordt om hun zorgverzekeraar eens tegen het licht te houden.

Het was mij al eens eerder opgevallen dat onze verzekeraar, die toch vaak als ‘duur’ wordt bestempeld, bij de meeste vergelijkingssites er eigenlijk best goed uit kwam. Vandaag keek ik eens op zorgkiezer.nl.  Je voert er een aantal gegevens in, en vervolgens presenteren ze een Top3 aan je van verzekeraars.

Wat mij direct opviel was dat het geen restitutie-polissen waren. Oftewel: geen vrije zorgkeuze. Mijn eigen polis kwam in het rijtje niet voor terwijl ik in de toegezonden polis toch echt een concurrerend tarief had gezien voor onze situatie. Eveneens geen volledige restitutiepolis maar de polis die ik nu heb is nog steeds goedkoper dan de Zilveren Kruis “beperkt” (natura) polis.

Nu kon ik een extra verzekeraar er bij aan klikken in de vergelijking. En wat schetst mijn verbazing? Mijn verzekering had op de 1e plaats moeten staan qua prijs.

Rudy's Krabbels | zorgkiezernl

Tweede vergelijkingssite

De 2e vergelijker die ik probeerde was Independer. Eveneens kwam Zilveren Kruis op de eerste plaats, met dezelfde prijs.

Rudy's Krabbels | independer

Opmerkelijk genoeg mag ik wel zeggen want … zorgvergelijker claimt dat wanneer je via hen afsluit je een “collectiviteitskorting” krijgt. Daarnaast kon ik mijn ZZP-collectiviteit daar ook aanvinken. Echter, zo blijkt, levert dat géén énkel verschil op met een vergelijkingssite waar je dat niet kunt doen.

Conclusie?

Voor mij is de vergelijking simpel. Ik pak de polis van m’n huidige aanbieder en zie daar wat ik heb verzekerd. Daar ben ik in principe tevreden mee. Voer dus dit in bij de vergelijkingssites en zie dat ik bij mijn huidige verzekeraar nog steeds goedkoper uit ben dan wanneer ik overstap.

Vergelijken? Zeker doen. Maar hou er ten eerste rekening mee dat de vergelijkingssites kennelijk subjectieve redenen hebben je naar een bepaalde verzekeraar toe te leiden. Bijvoorbeeld doordat ze ‘aanbrengpremies’ krijgen van de verzekeraars. En ten tweede: kijk goed wat je had verzekerd en wat de nieuwe aanbieder je (voor ’t zelfde of minder geld) wil bieden.

Tot slot een overweging die ik zelf maak en hier mee wil geven. Een zorgverzekering kost je op jaarbasis, per persoon, voor alléén de basisverzekering al rond de € 2500(!) per jaar. Overstappen kan je op jaarbasis een paar euro tot een paar tientjes schelen. Je vertrouwde verzekeraar inruilen voor een nieuwe voor dit minimale verschil (op jaarbasis) moet je, mijns inziens, dan ook alléén doen wanneer je niet tevreden bent over je huidige verzekeraar.

Wil je echt winst maken op de premie, dan moet je gaan voor een hoog eigen risico en geen tandartsverzekering afsluiten. Dat kan je doen mits je over een buffer beschikt om eventuele schade zelf af te dekken. En je een goed gebit hebt, uiteraard,.. want als je alleen maar 2x per jaar een controle hebt en eventueel een keer een gaatje dan is de tandarts prima te betalen zónder er een verzekering voor af te sluiten. En dan maar hopen dat je niet iets ernstigs krijgt zoals bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling…

 

Delen op: