K-9 Mail alternatief voor Gmail Android App

K-9 mail alternatief Gmail Android App

Door een recente storing in de Gmail Android App liep ik tegen het probleem aan dat inkomende email van mijn bedrijf en privé email niet meer op mijn telefoon binnen kwam.

Email verzenden met de Gmail Android App werkte nog wel. Email binnenhalen en verzenden van het Gmail account ook nog.

Maar ontvangen van email met de Gmail Android App werkte niet meer. Ik was niet de enige die dit probleem had. Het regent klachten over de synchronisatieproblemen van de Gmail Android App. Zie hiervoor ook de berichtgeving op de website van mijn bedrijf.

Onvoorstelbaar dat een  dergelijke bug live is gegaan. Bij Google nota bene. Je zou toch verwachten dat dit één van de simpelste dingen is om te testen: werkt het ophalen van mails van domeinen buiten Gmail nog? Zo nee, terug naar de programmeurs. Hier heeft overduidelijk iemand zitten slapen bij het testen of zijn werk niet goed gedaan. Als ICT’er kan ik daar niet zo goed tegen..

Alternatieven voor Gmail Android App

Als zoiets gebeurt ben ik, na een paar dingen proberen om het op te lossen, dan ook snel klaar met zo’n programma. De Gmail Android App is handig, maar ik zit er niet aan vast en er zijn genoeg alternatieven voor de Gmail Android App.

Opvallend genoeg is in het rijtje dat ik in beeld kreeg de app K-9 Mail van Mozilla niet een van de eerste die je ziet, terwijl dit in mijn ogen juist wel een hele fijne en goede app is voor je email en het een aantal voordelen biedt die de Gmail app niet heeft. Al was het maar omdat er waarschijnlijk minder snel een inbreuk op je privacy gepleegd wordt aangezien K-9 Mail Open Source is.

Thunderbird K-9 Mail voor Android

De makers van het veel geprezen Thunderbird Emailprogramma, Mozilla, hebben al geruime tijd geleden de app K-9 Mail toegevoegd aan hun “familie van softwareprogramma’s”. K-9 Mail past goed in hun aanbod van software en de gemaakte keuze om niet zelf te gaan ontwikkelen scheelt niet alleen versnippering in de markt maar spaart ook veel arbeidsuren uit.

Al jaren willen we Thunderbird verder uitbreiden dan de desktop, en de weg naar het leveren van een geweldige Thunderbird op Android™-ervaring begon in 2018.

Toen ontmoette Thunderbird-productmanager Ryan Lee Sipes voor het eerst Christian Ketterer (ook bekend als “cketti”), de projectbeheerder van de open-source Android-e-mailclient K-9 Mail. De twee wilden meteen een manier vinden om de twee projecten samen te laten werken. In de loop van de volgende jaren evolueerde het gesprek naar hoe je een geweldige, naadloze e-mailervaring op verschillende platforms kunt creëren.

Maar Ryan en cketti waren het er beiden over eens dat het eindproduct de gedeelde waarden van beide projecten moest weerspiegelen. Het moest open source zijn, de gebruiker respecteren en perfect passen bij ervaren gebruikers die hunkeren naar maatwerk en een uitgebreide reeks functies. “Uiteindelijk”, zegt Sipes, “was het logisch om samen te werken in plaats van een mobiele client helemaal opnieuw te ontwikkelen.”

(Thunderbird Blog, Google Translate vertaling)

In mijn ogen zijn ze geslaagd in de plannen. Door de storing in de Gmail Android App besloot ik om, net als op mijn computer en laptop waar ik Thunderbird al jaren naar tevredenheid op gebruik, een Mozilla-product te gebruiken en over te stappen naar K-9 Mail.

Installatie K-9 Mail

De installatie van K-9 Mail is super eenvoudig, net als de meeste Android apps natuurlijk. Download het via de Playstore op je telefoon en start het op. Daarna wordt je gevraagd je email adres in te vullen en heb je twee opties: handmatig instellingen invoeren of door K-9 Mail de instellingen automatisch te laten invullen.

Ingeval je een domeinnaam en email van een webhostingbedrijf gebruikt is het verstandig te kiezen voor handmatig instellen. Vul de benodigde gegevens in (email adres, serverinstellingen, wachtwoord) en je bent klaar!

Let op: K-9 Mail gaat standaard uit van SSL beveiligde mail. Hoewel dit uiteraard het allerbeste is zijn er nog steeds hostingproviders die dit niet aanbieden. Eventueel moet je daarom de poorten e.d. ook nog aanpassen. Op de website van mijn bedrijf heb ik de meest gangbare poorten voor email vermeld, kijk hier voor meer informatie.

Gebruik je Gmail dan is het zo mogelijk nog simpeler. Vul je email adres in, de K-9 Mail app vraagt of je connectie met Gmail wil maken, Google vraagt je of dat akkoord is en daarna is je mail actief.

En zo ziet dat er vervolgens uit. Zoals je kunt zien gebruik ik meerdere email accounts. Eén voor zakelijke email en een Gmail account.

Na installatie, toevoegen van de mail accounts en testen of alles naar behoren werkte was de volgende stap, voor mij, de Gmail Android App verwijderen van mijn telefoon 🙂

Beoordeling gebruikers

De beoordelingen van de gebruikers zijn wisselend. Wat mij opvalt is dat vooral mensen die met Microsoft diensten willen verbinden (@live, Outlook, Office 365) klagen. Als je het aantal sterren vergelijk met de Gmail Android App krijgt K-9 Mail er iets minder echter het is niet alleen nog niet zo lang onder het beheer van Mozilla, mensen hebben kennelijk ook hogere verwachtingen.

In mijn ogen is de K-9 Mail app gebruikersvriendelijk en het combineren van meerdere email accounts werkt snel en goed. Ook het instellen van een mail account werkt met K-9 Mail snel en simpel.

Wat ik dan persoonlijk ook fijn vind is dat je per account een eigen handtekening kunt instellen. Daarnaast vind ik het ook prettig vind dat je de achtergrondkleur van gelezen berichten kunt aanpassen waardoor je direct in één oogopslag kunt zien of je nieuwe berichten hebt in je inbox.

Het biedt een mooiere interface dan de Gmail Android app, heeft veel meer mogelijkheden voor instellingen, werkt snel en bovenal is het Open Source. Dat betekent niet alleen dat je er niet voor betaalt maar ook dat je weet dat de software geen geheime “achterdeurtjes” bevat. De software is open toegankelijk voor iedereen om dit te controleren. En dat vind ik persoonlijk het állerbelangrijkste tegenwoordig!

» Download de K-9 Mail app
» Thunderbird Email

Delen op: