Er is geen afdoende bewijs voor klimaatverandering

NASA, public domain
(NASA, public domain)

Is er geen afdoende bewijs voor klimaatverandering? Als je mensen op sociale media en klimaatcritici mag geloven is er niet of nauwelijks bewijs voor klimaatverandering: “Het regent en stormt altijd al, het is al jarenlang heet in de zomer en hagelstenen als tennisballen zijn écht niet zo bijzonder hoor!”.

Klimaatverandering

In het bericht over het “Handboek voor de klimaatontkenner” en het artikel over de “bloedrode weerkaarten” heb ik daar eerder al iets over geschreven.

Begrijp me goed, ik denk dat het klimaat niet zomaar maakbaar is. Maar is er geen afdoende bewijs voor klimaatverandering? Kunnen we de klimaatverandering daarom dan maar negéren?

De reacties op de natte afgelopen maand, juli 2023, die we hadden kon je op voorhand al uittekenen. Als op Twitter de weermannen iets over klimaatverandering plaatsten of over extreme weersomstandigheden en droogte in het zuiden van Europa kwamen mensen steevast met plaatjes en links naar berichten over verregende campings en screenshots van de weersvoorspelling in Nederland.

Verschil tussen weer en klimaat

Er is echter een groot verschil tussen het weer en het klimaat: de tijdschaal. Het weer is dynamisch en over een korte periode (dagen, weken) kunnen er grote verschillen zijn. Het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Het KNMI rekent voor wat betreft het klimaat en veranderingen daarin met een tijdschaal van dertig jaar. Da’s iets anders dan een regenbui die gisteren viel..

“Klimaatverandering is de verandering van het gemiddelde weertype of klimaat over een lange periode. De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur en van de gemiddelde hoeveelheid neerslag in een gebied of regio op aarde. De recente veranderingen in het klimaat zijn te vinden in het artikel opwarming van de Aarde.” (Wikipedia)

Bewijs voor klimaatverandering

Ik kwam op Instagram onderstaande filmpje tegen. Het is meer dan het delen waard vind ik.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Simon Clark (@simonoxfphys)

Voor wie geen Instagram heeft of het Engels niet machtig is, hij benoemt hier ondermeer het als bewijs dat er wel degelijk sprake is van klimaatverandering:

  • data van NASA toont aan dat de atmosfeer opwarmt;
  • dozijnen onafhankelijke onderzoekers en instellingen (denk aan KNMI bijvoorbeeld) tonen aan dat de temperatuur stijgt;
  • de stijging van de temperatuur in de oceanen;
  • de temperatuur op IJsland is in de afgelopen 2000 jaar nog nooit zo hoog geweest/zo hard gestegen;
  • Op Groenland en Antarctica smelt elk jaar 420 miljoen ton ijs;
  • Vogeltrek is aan het veranderen, de vogels nemen andere routes en op andere tijden in het jaar (bijvoorbeeld vroeger of later dan ze de afgelopen eeuwen deden);
  • Planten beginnen vroeger met bloeien…

Is er werkelijk géén afdoende bewijs voor klimaatverandering? Dit filmpje is niet eens compleet. Denk bijvoorbeeld over de veranderingen in de warme golfstroom welke recent weer in het nieuws was.

“De Warme Golfstroom is een belangrijke reden voor het feit dat het klimaat in ons deel van Europa (vooral in de winter) een stuk warmer is dan je op deze breedte eigenlijk zou mogen verwachten.” (weer.nl).

De bewijzen zijn voor iedereen zichtbaar, waarneembaar, en tastbaar!

Delen op: