De energierekening omlaag (5)

Besparen op Stroom en Gas
NAM locatie, Grijpskerk (c)2022 R. Brinkman

De 5e aflevering in de serie ‘de energierekening omlaag’ inmiddels. Want het jaar is bijna om en de cijfers zijn binnen.

Op basis van de gegevens van het afgelopen jaar kan ik een paar interessante conclusies trekken over ons energie-verbruik, isolerende maatregelen en het verwarmen met inverter-verwarming (airco).

Kosten verwarmen met airco

Als eerste de kosten van het verwarmen met airco. Zoals door mij verwacht vallen die veel lager uit dan wanneer je met de CV je woning warmstookt. Dat wordt veroorzaakt door meerdere factoren natuurlijk:

  • gericht, per ruimte, verwarmen. Een vorm van ‘puntverwarming’ dus;
  • de COP van een airco-verwarming is hoog, er wordt efficient met stroom omgegaan: 1kWh stroom levert zo’n 3,5kWh warmte;
  • de isolatie zal ook zeker een flinke bijdrage hebben geleverd in de besparing op energie (zie verder).

Op basis van de huidige verbruikscijfers kunnen we een leuke teruggave verwachten op de energierekening. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de scherpe prijzen van ANWB Energie. Er zijn het afgelopen jaar regelmatig perioden geweest dat we de stroom zelfs gratis(!) of zeer goedkoop geleverd kregen wegens overschot op het net.

Isolatie woning

Dat isolatie van een woning energie bespaart weet iedereen. Maar, hoeveel? Dat is altijd een grijs gebied. Wat bij ons de vergelijking lastig maakt is dat we nu een energiemix hebben van stroom en gas en anders zijn gaan stoken.

Toch kan ik op basis van de ‘warmtevraag’ van ons huis wel concluderen dat we minder energie benodigd zijn door de som van de maatregelen. Het gas/m3 heb ik omgerekend naar kWh om zo een goede vergelijking te kunnen doen tussen de oude en nieuwe situatie. En dat zorgt voor onderstaande plaatje.

Energieverbruik in kWh (gas omgerekend)

Verbruik in kWh Gas versus Airco verwarming

Je ziet een enórm verschil in kWh aan warmtevraag/energie tussen 2022 en 2023. Dat dit tot een veel lagere energierekening zal leiden kun je dan ook in één oogopslag zien. Want ook al stoken we nu grotendeels op stroom en ziet dat er in een grafiekje heel heftig uit, in de praktijk valt het dus alleszins mee.

Energieverbruik 2022-2023

In totaliteit gebruikten we 14.394kWh energie in 2022. In 2023 zal dat uitkomen op ongeveer 8.000kWh. Dat is een procentuele daling van maar liefst 45%.

Dat terwijl we, in tegenstelling tot 2022, niet meer ‘in de kou zaten’, want toen hadden we de thermostaat om energie te sparen zo laag mogelijk. In plaats van de 17,5C. van eind 2022 stoken we de woonkamer en keuken nu, wanneer in gebruik, op tot een comfortabele 20-22C. (afhankelijk van het moment van de dag).

Energierekening omlaag in 2024?

Is het mogelijk om ook de energierekening omlaag te krijgen in 2024? De eerstvolgende stap zou dan zonnepanelen zijn.

Of we dat gaan doen is nog even de vraag. Want ik moet natuurlijk gaan uitrekenen of dat wel uitkan. Ons stroomverbruik op jaarbasis, mét inverterverwaming, is namelijk in totaliteit <4000kWh. Of het loont om, zeker nu de salderingsregeling verdwijnt, dan ettelijke duizenden euro’s te investeren in zonnepanelen?

Daarnaast heeft de overheid besloten de heffing op gas te verhogen. Daar staat een verlaging op de heffing op stroom tegenover maar die verlaging wordt, zo hoor ik her en der, al door de energiebedrijven ingepikt doordat ze andere kosten gaan verhogen. Ook ANWB-energie doet dat en wel precies de paar cent die ons als gebruikers, volgens de overheid, ten goede zou moeten komen.

Per saldo is de conclusie dat ons energieverbruik door alle maatregelen significant gedaald is, net als de energierekening. Daarnaast is er door de daling van de energievraag een goede verduurzamingslag gemaakt.

Ik besef mij dat de maatregelen die wij genomen hebben lang niet voor iedereen haalbaar zijn. Wat wel haalbaar is voor veel mensen zijn kleinere maatregelen en eventueel kun je nu ook weer overstappen op jaarcontracten. Daar ga ik in Januari of februari 2024 weer naar kijken..

Delen op: