Ubuntu Linux ACPI BIOS Error (bug)

Dell Inpiron 15 Linux Laptop Ubuntu Pre Installed

Sinds een tijdje verscheen er op mijn laptop bij het opstarten een aantal foutmeldingen waarvan ik mij afvroeg of dat mogelijk op een probleem kon duiden met mijn Ubuntu Linux installatie, het BIOS of wellicht met de hardware van mijn DELL Inspiron 15.

De meldingen (van je laatste boot) opvragen kan via een terminal venster:

journalctl -b

In de output zag ik onder andere:

ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PC00.XHCI.RHUB.SS05], AE_NOT_FOUND (20220331/dswload2-162)
ACPI Error: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20220331/psobject-220)
ACPI: Skipping parse of AML opcode: Scope (0x0010)
ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PC00.XHCI.RHUB.SS06], AE_NOT_FOUND (20220331/dswload2-162)
ACPI Error: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20220331/psobject-220)

Als je dan op Google gaat zoeken is de kans groot dat je leest dat het “een fout in de Ubuntu Kernel” is.

Ik hou mijn systemen altijd up to date en inderdaad, ik gebruik sinds een tijdje een nieuwe kernel (5.15.0-67-generic) in plaats van de origineel geleverde 5.14.0-1042-oem. Die is in een update meegekomen.

En toen begon het gelazer.. als ik boot kan ik handmatig booten in de oude kernel via het startmenu natuurlijk. Dan kreeg ik geen foutmeldingen. Dus het is inderdaad de nieuwe kernel.

Terugdraaien naar de oude kernel: ik kan het afraden. Allerlei aanwijzingen en ‘how-to’ instructies zoals deze gevolgd: ze werken niet op de DELL Inspiron 15. Waarom? Geen idee. De nieuwe instellingen worden niet opgepikt.

Vervolgens zo stom (..) handmatig GRUB aan te passen waarna de laptop, door een tikfoutje in GRUB, niet meer starte en steeds in het BIOS belandt. Waar je domweg niet meer uit komt. Want [Exit] betekent: reboot > bios.

GRUB herstellen

Er zat niets anders op: een Ubuntu ISO downloaden (Ubuntu 22.04.2 LTS) en aan de hand van deze instructies de GRUB loader herstellen. De grafische methode werkt simpel en goed.

Daarna kon mijn laptop weer opstarten, maar het probleem van de foutmeldingen bleef natuurlijk.

Nieuwe versie Ubuntu installeren

Rudy's Krabbels | linux logoIk kreeg al een hele tijd een melding dat Ubuntu 22.04.2 LTS beschikbaar was maar had nog geen zin en tijd gehad de upgrade van versie 20.04 naar 22.04 uit te voeren.

Mogelijk dat dit een oplossing kon bieden? Een backup gemaakt en de upgrade naar Ubuntu 22.04.2 LTS uitgevoerd. Een upgrade in Ubuntu uitvoeren is niet moeilijk via de software updater.

MAAK. ALTIJD. EERST. EEN. BACKUP,

Je verwacht het niet, maar er zijn nog steeds plenti mensen die geen backup maken voor ze dergelijke acties uitvoeren. Ik heb natuurlijk éérst een backup gemaakt via de backup-optie die Ubuntu standaard biedt, op een externe schijf.

Daarna de update naar Ubuntu 22.04.2 LTS uitvoeren… Helaas!! Hij doet niets. Vanuit de terminal het programma opgestart en daar kreeg ik een foutmelding te zien: “Please install all available updates for your release before upgrading.”

Wat blijkt, er is een verouderde PPA aanwezig die niet meer wilde updaten, die moest uitgeschakeld worden. Dat opgelost (verwijderd uit de resources folder) en eindelijk kon ik de upgrade naar de nieuwe versie succesvol starten.

ACPI BIOS Error (bug)

Een reboot uitgevoerd én… daar waren de foutmeldingen over de ‘ACPI BIOS Error (bug)’ weer Daarnaast nóg een foutmelding in een pop-up venster, zodra de desktop was opgestart, over de ‘DellLinuxAssistant’. Ook dat nog..

Traceback (most recent call last):
File “/usr/lib/python3/dist-packages/dbus/service.py”, line 715, in _message_cb
retval = candidate_method(self, *args, **keywords)
File “/usr/lib/python3/dist-packages/DellLinuxAssistant/telemetry/dbus_backend.py”, line 375, in deal_message
QueueMessageClient(self.config, self.scheduler).LogLogMetricEvent(“FRONTEND”, “Dell Linux Assistant closes”)

(enzovoorts)

Dat was gelukkig wel snel op te lossen door de Somerville-dla toe te voegen.

Waar komen die ACPI BIOS Error vandaan?

Ligt het nu echt aan de kernel dat deze fouten zich voordoen? Als je gaat zoeken zie je dat men over en weer naar elkaar wijst. De een geeft de Ubuntu kernel de schuld, de ander wijt het aan ‘luie BIOS-programmeurs’ of hardware fabrikanten.

Hoe dan ook: er doet zich een domme foutmelding voor. Alles bij elkaar ben ik er een paar uur aan kwijt geweest.

Ik denk dat ik binnenkort eens even met Linux Mint ga checken of die goed werkt op de DELL Inspiron 15 want, zoals mij wel vaker is overkomen, Ubuntu Linux stelt mij hiermee lichtelijk teleur; teveel gedoe, te vaak issues – niet alleen deze foutmeldingen maar ook het moeizame upgrade proces. Ook op servers heb ik vaak problemen gehad met Ubuntu (Server-editie) waardoor ik tegenwoordig uitsluitend met Debian werk voor mijn bedrijf.

Dit is domweg niet gebruikersvriendelijk. Ik ben geen gemiddelde gebruiker en kan het een en ander wel oplossen, samen met Google, maar het is gewoon een enorme ergernis en zonde van mijn tijd. Voor de ‘huis, tuin en keuken’-gebruiker zijn dit soort situaties een totale ramp. Zo komt dat ‘jaar van de linux-desktop’ er nooit.

En dan heb ik het nog niet eens over het afdwingen van de ‘snap’-installaties en de ellende die daar uit voort kan komen.

Delen op: